neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Harley Davidson v Zürichu
© Foto: Steffi Weismann



Ostravské dny se opět nebojí hudebních experimentů

OSTRAVA: Ostrava se znovu stane epicentrem soudobé hudební kreativity. Bienále nové a experimentální hudby Ostravské dny už po desáté láká k objevování soudobých autorů i děl, která otevírají nové hudební krajiny a přinášejí nevšední zážitky, jako např. skladba Dietera Schnebela Harley-Davidson s devíti jezdci na slavných amerických motocyklech. Mezi 22. a 31. srpnem rozezní festival unikátní postindustriální prostory moravskoslezské metropole, koncertní sály či katedrálu.

od 22.08.2019 do 31.08.2019
Autor článku: 
TZ/ika

Ostravské dny si rozhodně nepotrpí na konvence a nebojí se vykročit i do oblastí, kam se mnoho festivalů artificiální hudby nepouští. Mezi nejzajímavější a nejpřitažlivější položky programu letošního festivalu bude jistě patřit unikátní projekt Dlouhá noc: 18 hodin - 1080 minut, tedy noční maraton ikonických skladeb převážně 2. poloviny 20. století. Ten navíc otevře v prostoru před Divadlem Jiřího Myrona, kde opulentní párty s novou hudbou proběhne, skladba Dietera Schnebela Harley-Davidson s devíti jezdci na slavných amerických motocyklech. Celonoční program bude zahrnovat i to, co bychom mohli nazvat chill out zónou či možnost předpoledního brunche s autory a interprety.

Na festivalu dále v závěru léta zazní ikonická díla uplynulých desetiletí i české a světové premiéry nových kompozic. V Ostravě tak bude možné poprvé uslyšet skladbu pro jemenský šofar z rohu antilopy kudu a elektroniku ve vlastní interpretaci jejího autora Alvina Currana. Jistě zaujme i opera Mortona Feldmana Neither z roku 1977, jejímž libretem o několika slovech jsou poznámky na okraji pohlednice, kterou autorovi poslal velký nepřítel opery, legendární dramatik a autor Čekání na Godota Samuel Beckett. Ostravské dny oživí škálou zajímavých zvuků i jednodenní Minimaraton elektronické hudby. V programu zazní také díla předních českých soudobých skladatelů, jako jsou Miroslav Srnka, Petr Bakla nebo Michal Rataj i skladby Elliota Sharpa, Christiana Wolffa, Terry Rileyho, Bernharda Langa či Chayi Czernowin. „Myslím, že dokážeme posluchačům, že nová a experimentální hudba je plná dobrodružství, nečekaných překvapení i silných emocí včetně humoru - stačí mít jen otevřené uši a mysl,” zve na Ostravské dny zakladatel festivalu Petr Kotík, klíčová osobnost světové scény nové hudby.

Interprety pestrého festivalového programu budou tradičně orchestry, ansámbly a sólisté z Evropy i zámoří. Mladí hráči z celé Evropy se opět sjedou, aby se sdružili v unikátním rezidenčním orchestru ONO / Ostrava New Orchestra, v několika večerech vystoupí mezinárodní seskupení špičkových hráčů Ostravské bandy, festivalovou premiéru absolvuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Po delší době se na Ostravské dny vrací renomovaný kanadský Quatuor Bozzini, poprvé vystoupí hvězdná německá sopranistka Claudia Barainsky nebo Studio Dan z Vídně, na pódiích se objeví americký S.E.M. Ensemble či holandský DoelenKwartet.

Součástí festivalu je také vzdělávací Institut, který je mezinárodním pracovním prostředím pro skladatele a interprety pod vedením hudebních osobností z celého světa. 

Kompletní program a další informace jsou k dispozici na www.newmusicostrava.cz/cz/ostravske-dny/. Vstupenky jsou v prodeji v síti Goout - www.goout.net.

Pořadatelem festivalu je Ostravské centrum nové hudby. Informace o festivalu a dalších projektech jsou k dispozici na webových stránkách www.newmusicostrava.cz a také na facebook.com/ocnhOva.

Zdroj: Silvie Marková, SMART Communication

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024