sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Vojtěch Dyk v roli Josefa Myslivečka ve filmu Il Boemo
© Jarmila Štuková



V Itálii začal režisér Petr Václav točit film o českém operním skladateli Josefu Myslivečkovi IL BOEMO

ČR: V krásném prostředí okolí italského jezera Lago di Como včera začal první natáčecí den historického příběhu Il Boemo o českém operním skladateli Josefu Myslivečkovi v režii Petra Václava. Hlavní postavu ztvární Vojtěch Dyk. Natáčení začalo 29. července v italském městě Como, v místním divadle Teatro Sociale di Como. Myslivečkovy skladby zazněly pod taktovkou Václava Lukse a orchestru Collegium 1704.

Autor článku: 
TZ/klapka

„Natáčení je pro nás velkým dobrodružstvím. Začínáme náročnými operními scénami. Jedná se o moji první spolupráci se španělským kameramanem Diegem Romero, se scénografem Lucou Servinem, s kostýmním návrhářem Andreou Cavalletto, který pracuje v těsné spolupráci s maskérkou Andreou McDonald. Absolutně nová je pro mne i spolupráce s Vojtou Dykem. Václav Luks je naopak pro mne již dlouholetým spolupracovníkem na tomto projektu, stejně tak jako většina zpěváků, jako je Raffaella Milanesi nebo Krystian Adam, které znám z natáčení mého dokumentu o Myslivečkovi anebo alespoň z nahrávání hudby, které již proběhlo v Praze. Pro nás všechny dohromady se však jedná o něco nového, o žánr, na kterém jsme ještě nikdy nepracovali, což v nás vyvolává pocit okouzlení i strachu z tak veliké zodpovědnosti," říká režisér filmu Petr Václav.

Hlavní roli Josefa Myslivečka měl původně hrát ruský herec Egor Koreshkov. „Bohužel jsme byli z produkčních důvodů nuceni posunout část natáčení a nové termíny neodpovídaly časovým možnostem Egora Koreshkova. Stáli jsme opět na začátku před otázkou, kdo se v našem filmu stane Josefem Myslivečkem. Hledali jsme dobrého herce a zároveň i muzikanta. Jsme nadšení, že jsme se domluvili s Vojtou Dykem. Jsme si jisti, že Vojta bude, jako talentovaný a zkušený muzikant, pro náš film velkým přínosem. Někdy ty správné věci přichází prostě nečekaně,“ říká o změně v hlavní roli producent Jan Macola.  

Kromě Vojty Dyka a Collegia 1704 se během prvních dní natáčení objeví i italská herečka Barbara Ronchi, které propůjčila hlas operní pěvkyně Simona Šaturová, herec Lino Musella a operní hvězdy světových jmen jako je Phillipe Jaroussky, Emöke Baráth, Raffaella Milanesi, Juan Sancho nebo Krystian Adam.

Historický film Petra Václava je inspirovaný skutečným příběhem jednoho z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století. Zavede diváka do slunné Itálie, kde Mysliveček žil, tvořil, stal se hvězdou, ale také zemřel v zapomnění. Petr Václav jeho natáčení připravoval spolu s producentem Janem Macolou více než deset let. Hudbu k filmu nahrál pod taktovkou Václava Lukse orchestr Collegium 1704.

Film Il Boemo vznikne za laskavé podpory Státního filmu kinematografie, České televize, TPS Kateřiny Ondřejkové, Filmové nadace, Creative Europe – MEDIA Developement, L'Academie de France a Rome - Villa Medici a CNC (Centre national du cinema et de l'image animee)

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024