neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Logo festivalu
© Logo



Narozeninové slavnosti divadelního festivalu v Hradci Králové

HRADEC KRÁLOVÉ: Hradec Králové v posledním červnovém týdnu opět ožije divadlem. Mezinárodní festival Divadlo evropských regionů letos slaví 25 let a Open Air Program jubilejní 20. ročník. Narozeninový týden plný divadelních, hudebních a doprovodných akcí se koná ve dnech od 21. do 28. června. Činohra, alternativní, loutkové, pohybové divadlo, tanec, performance, pohádky, improvizace i nejrůznější doprovodné programy a hudební koncerty. To vše je každoroční svátek divadla a živého umění v Hradci Králové.

od 21.06.2019 do 28.06.2019
Autor článku: 
Karolína Pláničková

200 produkcí plus doprovodný program

Již tradičně své návštěvníky pohostí tři hlavní organizátoři celé akce, a to Klicperovo divadlo, Divadlo Drak a Open Air Program (který pořádá kulturní neziskovka kontrapunkt). Každý z výše zmíněných představí bohatou nabídku představení a pestrý doprovodný program pro malé i velké. 

Historické centrum a přilehlé parky

Většina festivalu se odehrává v samotných útrobách historického centra Hradce Králové. V kulturních prostorách, ulicích, na schodišti, terasách i v přilehlých parcích se divákům představí umělci z České republiky i ze zahraničí.

Oslava

Jako předchozí ročníky má i ten letošní své hlavní téma. „Společně se zástupci Klicperova divadla a Divadla Drak, kteří jsou organizátory 25. ročníku Divadla evropských regionů, jsme se shodli, že leitmotivem festivalu bude OSLAVA. Takové výročí si zaslouží pořádnou ceremonii s dávkou chlebíčků, patosu a dárků. Jeden dlouhý večírek se vší pompou a radovánkami. Divadelní salvy se ponesou celých osm dní historickým centrem Hradcem Králové,” vysvětluje ředitelka Open Air Programu Barbora Hodonická.

Autory letošního vizuálního stylu jsou Eva Horská a Jakub Horský ze studia Upupaepop.

V letošním roce jsme posílili síť festivalových informačních center. Informace o programu a celém festivalu budou moci diváci nově získat v oslaveneckém infocentru v budově Galerie moderního umění (vchod u ulice Tomkova 139/22). Zde budou, oproti infocentrům v Žižkových sadech a na Malém náměstí, k dostání vstupenky na představení Klicperova divadla a Divadla DRAK.

 

Více informací: https://www.openairprogram.cz/

https://www.klicperovodivadlo.cz/kalendar/divadlo-evropskych-regionu/

https://draktheatre.cz/mezinarodni-festival-divadlo-evropskych-regionu-v-hradci-kralove/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024