neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo
Litoměřicka muzejní noc 2019
© P. Gutová



Litoměřická muzejní noc 2019

LITOMĚŘICE: I tento rok v Litoměřicích proběhne Muzejní noc, která je součástí celorepublikového festivalu. Akce se uskuteční v pátek 31. 5. 2019. A nebude to festival pouze muzejní. Různorodý program pro dospělé i dětské návštěvníky připravilo celkem 6 institucí. Jejich dveře zůstanou otevřené i po skončení běžné otevírací doby. Zavítat tak můžete do Oblastního muzea v Litoměřicích, Severočeské galerie výtvarného umění, Knihovny Karla Hynka Máchy nebo Dílny ručního papíru, na věž Kalicha nebo do letního kina Kinoklubu Ostrov.

31.05.2019
15:00 - 23:00
Autor článku: 
Pavlína Gutová

Program Muzejní noci začne již v 15 hodin v Dílně ručního papíru. Návštěvníci zde budou moci navštívit historické prostory hradební věže a prohlédnout si aktuální výstavu fotografií Emílie Mrazíkové Čtu ze zdí. Seznámí se také s historií a technologií výroby ručního papíru. V případě zájmu bude možné vyrobit si vlastní arch nebo si výrobky z ručního papíru zakoupit. Děti pak uplatní svou tvořivost ve výtvarné dílně při výrobě papírových korálů.

Od 17 hodin se k programu Muzejní noci připojí také další instituce. Muzeum svůj program tematicky zastřeší aktuální výstavou Thonetky – svět ohýbaného nábytku, která navozuje atmosféru životního stylu 19. století. Malí i velcí návštěvníci si budou moci vyzkoušet znalosti z oblasti vědy a techniky ve vědomostní hře Vynálezy ve století páry a první elektřiny. Prostřednictvím přednášky a historické módní přehlídky se seznámí s proměnami módy přelomu století. Módu za císaře pána předvede brněnský Salon 1. republiky. Po celý večer bude připravena také tvořivá dílna inspirovaná technikou vyplétání thonetek. Nebudeme se však pouštět do složitého řemeslného postupu, ale s námětem si pohrajeme v různých variantách – podstatná je radost z tvoření. Pro milovníky detektivních zápletek bude připravena malá detektivní hra Detektivní případy Šerloka Koumese, při které si děti i rodiče procvičí postřeh i logické myšlení.

Dalším místem, které je možné v průběhu večera navštívit, je galerie. Od 17 hodin pozve do světa umění především děti. Hravá galerie je zavede do stále expozice a aktivní formou je zapojí do poznávání umění. Aktivně bude možné se zapojit i do tvorby samotné, a to ve výtvarné dílně Tělem i duší pořádané k výstavě Šárky Radové Mezi lidmi. Následovat bude cyklus komentovaných prohlídek k dílům Mistra Litoměřického oltáře. Účastníci se blíže seznámí s osobností umělce nazývaného Mistr Litoměřického oltáře, s ikonografií Litoměřického oltáře i se způsobem restaurování desky Krista na hoře Olivetské. Program v galerii zakončí koncert skupiny Toska.

Na pozdní odpoledne připravila program s názvem Paměti kočičích hlav také knihovna. V Knihovně pravěku i s pamětníky nahlédneme do starých fotografií a kronik knihovny a na vlastní kůži zažijeme knihovnictví bez moderních technologií. Ve sklepeních knihovny, kde se údajně ukrývá fantom, budeme pátrat po Záhadě minulosti. Ve hře Ztracený breviář se vydáme pátrat po tajemství záhadného kovového pouzdra. Schránku z papíru na vlastní poklady pak bude možné si vyrobit v tvořivé dílně Tajemná schránka. Při společném čtení, hraní a tvoření se dozvíme, Jak si děti hrály v minulých stoletích. Štěpánka Toutová nás provede Pověstmi Českého středohoří v písních. Součástí programu Muzejní noci bude také vyhlášení etapové soutěže pro rodiny, skupiny či jednotlivce Litoměřice a jejich fantastická archeologie.

V průběhu večera nabídne svůj program rovněž litoměřické informační centrum. Od 18 do 22 hodin bude možné vystoupat na historickou věž domu Kalich, případně absolvovat malý vědomostní kvíz.

Od 18 hodin začne program i na Střeleckém ostrově. Pod výzvou Nedělejte si doma muzeum! se nabízí možnost donést do areálu letního kina věci, které již doma nechcete, ale jinde by ještě mohly posloužit. Zde je bude možné buď vyměnit, nebo zanechat pro někoho dalšího. Věci, které na místě zůstanou, budou věnovány místním neziskovým organizacím, které je využijí pro své klienty. Letní kino letošní Muzejní noc zakončí projekcí filmu o nonkonformním malíři Paulu Gauguinovi Gauguin.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024