sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Aplikaci Visit.More
© Archiv Královéhradeckého kraje



Návštěvníci Kuksu mohou díky unikátní mobilní aplikaci cestovat časem

KUKS: Moderní doba dorazila do 300 let starého barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Návštěvníci zde mohou ode dneška využívat unikátní aplikaci, která je skrze obrazovku mobilního telefonu přenese o několik století zpět v čase. Aplikaci Visit.More nechal vyvinout Královéhradecký kraj, jehož zástupci ji 2. května představili novinářské veřejnosti.

Autor článku: 
Dan Lechman

Když před třemi staletími hrabě Špork zamýšlel v Kuksu vybudovat oázu umění, určitě nemohl tušit, že o mnoho a mnoho let později sem budou mířit tisíce lidí ze všech koutů světa. Barokní perla stojící v Královéhradeckém kraji si mimořádnou pozornost zaslouží a stejně tak její návštěvníci. Stroj času zatím lidstvo nevynalezlo, přesto jsme dali všem jedinečnou možnost přenést se v čase do doby největší slávy hospitálu. Dovolím si tvrdit, že takovouto službu zatím žádná kulturní památka v Česku nenabízí,“ hodnotí hejtman Jiří Štěpán s tím, že aplikace poslouží i při výuce na základních a středních školách.

Aplikace prostřednictvím mobilního zařízení zobrazuje prostředí barokního areálu v době 18. století. Uživateli se tak naskýtá jedinečný pohled do minulosti. Kromě toho aplikace nabídne i odborný výklad.

Barokní hospitál v Kuksu je jedním z nejnavštěvovanějších turistických cílů v Královéhradeckém kraji. Mobilní aplikace nejenže lidem umožní přiblížit si dobu, kdy památka vznikla, ale především jim zpříjemní jeho návštěvu. Nahradí průvodce i tištěné brožury a popíše lidem, co vlastně vidí. To vše v češtině, polštině, angličtině a němčině,“ informuje radní pro cestovní ruch Pavel Hečko.

Královéhradecký kraj je vůbec prvním krajem České republiky, který projekt památkových prohlídek s využitím rozšířené reality realizuje. Za vývoj aplikace kraj zaplatil jeden milion korun. Kraj plánuje podobně připravit další lokality: Archeopark Všestary a Braunův Betlém.

Autorem aplikace je společnost More.is.More, která se specializuje na postprodukci ve filmu a reklamě. Na přípravě firma spolupracovala s obecně prospěšnou společností Revitalizace Kuks. Aplikace Visit.More je určena pro všechny majitele chytrých telefonů a dalších zařízení podporujících operační systémy Android a iOS.

„Přijdete do informačního centra v Kuksu, stáhnete si aplikaci na AppStoru nebo GooglePlay a pak už jen procházíte památku a přes fotoaparát vašeho mobilního telefonu či tabletu vidíte digitální rekonstrukci celého objektu Kuks v roce 1724,” popisuje Jiří Forejt, výkonný ředitel společnosti More.is.More. Dle něho je aplikace připravena i na zařízení, která současný trh ještě nenabízí. Udržitelnost projektu je díky tomu zajištěna na léta dopředu.

Vedle toho naskenovaná data poslouží pro uchování památky pro budoucnost v případě přírodních či jiných katastrof. Podobně se data využijí například při renovaci shořelé katedrály Notre-Dame v Paříži.

Barokní areál v Kuksu nechal na přelomu 20. a 30. let 18. století vystavět František Antonín Špork. Oblíbeným výletním místem se stal ve 20. století. V současnosti do areálu zavítá na 100 tisíc turistů ročně.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024