neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Ilustrační foto
© www.kraj-lbc.cz



Pátý ročník semináře Památky pro každého

LIBEREC: V pátek 26. dubna se v kavárně Art café v Liberci bude konáat seminář Památky pro každého Liberec 2019. Akce pod záštitou radní Květy Vinklátové pomůže najít řešení, jak zviditelnit kulturní a technické památky či jak odstranit bariéry, které zamezují přístupu k památkám zdravotně hendikepovaným.

26.04.2019
Autor článku: 
luk

Cílem semináře je pokračovat v praktickém řešení problematiky zpřístupnění kulturního, přírodního a geologického dědictví a technických památek osobám se zdravotním i dalším znevýhodněním a na příkladech dobré praxe se seznámit s možností odstraňování nejrůznějších bariér kolem nás i v nás.

„Památky samozřejmě nebyly nikdy stavěné s ohledem na potřeby lidí s hendikepem. V předrevolučních dobách nebyly úpravy a dostupnost pro hendikepované prioritou, a to ani v jednotlivých objektech, ani u přírodních památek. Dnes je situace výrazně jiná. Samozřejmě, sdílení praktických zkušeností je vynikající a seminář tomuto účelu skvěle poslouží,“ uvedla Květa Vinklátová, členka rady kraje pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Během programu se účastníci seznámí s úskalími pohybu nevidomých a slabozrakých v běžném prostředí. O vlastní zkušenost se podělí nevidomý lektor Lukáš Treml. Do světa neslyšících bude možno nahlédnout v příspěvku Petry Bobové z Tichého světa, o. p. s. O tom, jak se daří, či nedaří, odstraňovat bariéry přímo v terénu pak pohovoří Ing. Jan Mertlík z geoparku Český ráj.


Ve druhé části semináře převezmou cenu Adolfa Hejduka pro památku nejvíce přátelskou ke zdravotně znevýhodněným v kategorii Národní kulturní památky, památky UNESCO zástupci státního zámku Buchlovice, jehož bezbariérové prohlídky pro osoby s pohybovým postižením ocenila veřejnost celkem 57 hlasy. Z ostatních památek získal cenu hrad Svojanov.

V kategorii geologická lokalita nejvíce přátelská ke zdravotně znevýhodněným pak získal cenu Adolfa Heyduka projekt spolku Ochrana Klokočských skal Tichá stezka Klokočskými skalami, stezka nevídaná s 80 hlasy.
Za zpřístupnění industriálního dědictví osobám se smyslovým postižením ocenila veřejnost Technické muzeum v Liberci, Ing. Jiřího Němečka. Do Technického muzea vede také odpolední exkurze.

Cenu Adolfa Hejduka vyhlašuje projekt Hugo na cestách® ve spolupráci s partnerskými organizacemi. Nominace i hlasování probíhá na internetových stránkách mezinárodního vzdělávacího projektu Hugo na cestách®. Trvalou záštitu nad cenou převzala Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova. Mediálním partnerem semináře je portál PROPAMÁTKY.

Seminář se koná ve spolupráci s Mezinárodním vzdělávacím projektem Hugo na cestách®, Památkovou komorou České republiky a Geoparkem UNESCO Český ráj.

 

ZDROJ

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024