sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
© Banner



Začíná 44. filmový festival EKOFILM

BRNO:  Již 44. ročník mezinárodního filmového festivalu EKOFILM odstartuje v Brně ve čtvrtek 11. října a potrvá až do soboty 13. října. Ústředním tématem nejstarší přehlídky snímků s tematikou životního prostředí v Evropě je letos voda v krajině. Program ročníku 2018 nabízí pětadvacet soutěžních filmů z celého světa a řadu významných českých i mezinárodních hostů.

od 10.10.2018 do 13.10.2018
Autor článku: 
luk

Přehlídka soutěžních filmů proběhne v brněnském univerzitním kině Scala a v Otevřené zahradě Nadace Partnerství.

I letošní ročník Ekofilmu nabízí mnoho úžasných filmů, akcí, přednášek i setkání se zajímavými osobnostmi – takže neváhejte a dorazte debatovat o vodě i o tom, co nás v ekologii aktuálně pálí, ale i těší nejvíce. A určitě si stejně jako já nenechte ujít koncert elektroswingových Mydy Rabycad, protože ti to hned na úvod Ekofilmu určitě pěkně rozjedou, a to přímo na Moravském náměstí,“ zve za pořadatele ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten vystoupil spolu s dalšími předními environmentalisty také na středeční zahajovací debatě prezidenta festivalu Ladislava Mika na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. 

Do tří soutěžních kategorií bylo vybráno 25 nejlepších filmů. Nejvíce z nich je z české produkce, ale představí se i filmy z Ghany, Ruska, USA nebo Indie. Ty budou bojovat o přízeň diváků i poroty v sekcích Krásy přírody, Středoevropské filmy a Krátké filmy. Z nich potom vzejdou držitelé pěti cen, včetně Hlavní ceny ministra životního prostředí a Ceny prezidenta festivalu Ladislava Mika.

V mezinárodní porotě zasednou české i zahraniční osobnosti nejen z filmové branže. Snímky bude hodnotit izraelská filmová producentka a laureátka Ceny izraelské filmové akademie Yael Perlov a jeden z nejznámějších polských fotografů krajiny Maciej Duczyński. Duczyńského fotografie budou navíc před i během festivalu zdobit prostor před kinem Scala. Na dálku bude porotcovat také americký spisovatel a podnikatel Seth Siegel, který stojí za knižním bestsellerem Budiž voda. Z českých zástupců letos přijali roli hodnotitelů dokumentarista, kameraman a držitel ceny Český lev Martin Čech, režisérka a kameramanka Olga Špátová a lektorka Blažena Hušková.

Doprovodný program v Otevřené zahradě nabídne vzdělávací pořady pro základní a střední školy nebo besedu s laureáty Ceny Josefa Vavrouška a ceny Ekopublika. Další besedy s porotci nebo odborníky nabídne i Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.

Nejviditelnější křižovatkou festivalu je náměstí Svobody, kterému bude po dobu trvání festivalu dominovat EKODÓM, veliký stan netradičního tvaru, který nabídne několik akcí z doprovodného programu. Právě zde také představí nejzajímavější technologické firmy svoje produkty šetrné k životnímu prostředí, ale i k našim peněženkám, v rámci tzv. EKOEXPO.

Hlavním pořadatelem festivalu je Ministerstvo životního prostředí. Festival organizují společně agentura Key Promotion, Nadace Partnerství a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.

Festivalový web: www.ekofilm.cz

 

EKOFILM je jedním z nejstarších mezinárodních filmových festivalů s tematikou životního prostředí. Jeho vyhlašovatelem a hlavním pořadatelem je od roku 1991 Ministerstvo životního prostředí. Oficiálním organizátorem 43. ročníku je agentura Key promotion, s.r.o., s níž se na festivalové organizaci a programové náplni podílí i Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity a Nadace Partnerství.

Prestiž dodává festivalu účast předních politiků i odborníků, záštity primátora města Brna, Masarykovy univerzity, hejtmana Jihomoravského kraje, ale i zájem autorů o uvedení jejich díla. Jen loňský rok se do soutěžní části přihlásilo 1200 snímků z celého světa, ze kterých porota vybrala čtyřicet filmů.

Prezidentem festivalu je Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a současný zástupce ředitele Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele Evropské komise. Festivalu se účastní i známé tváře českého šoubyznysu – loňský rok například zpěvák Dan Bárta nebo moderátor Vladimír Kořen.


 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024