sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Leonard Bernstein
© Archiv ČT



Intimní portrét tvůrce West Side Story zvítězil na mezinárodním festivalu Zlatá Praha

PRAHA: Letošní nejvyšší ocenění pětapadesátého ročníku festivalu Zlatá Praha, Grand Prix Golden Prague, získal portrét amerického dirigenta, hudebního skladatele, klavíristy a televizní hvězdy. Německý snímek Leonard Bernstein – Rozpolcený génius zvítězil v konkurenci dalších osmdesáti sedmi děl ze čtrnácti zemí světa.

Autor článku: 
Karolína Blinková

„Rozpolcený génius vypráví neznámý příběh Leonarda Bernsteina, který je považován nejen za vynikajícího dirigenta, tvůrce West Side Story, ale i charizmatického televizního moderátora. Tento důvěrný dokument ukazuje Bernsteinovy výkyvy a pády, jeho často marné hledání uznání, i jeho částečně tragický život. Bernsteinovy děti Jamie, Nina a Alexandr nám, kromě mnoha dalších svědků, umožňují unikátním způsobem nahlédnout na rozporuplnou osobnost tohoto génia,“ zdůvodňuje výběr odborná mezinárodní porota složená ze zástupců Německa, České republiky, Estonska, Walesu a Rakouska.

Vítězný snímek mohli diváci programu ČT art zhlédnout bezprostředně po skončení slavnostního ceremoniálu. V průběhu následujícího roku nabídne kulturní stanice České televize i další z oceněných filmů.

Přihlášené snímky od téměř čtyřiceti producentů a televizních společností z celého světa se utkaly i v dalších dvou kategoriích: Česká křišťál - Dokumenty o hudbě, tanci a divadle vyhrál netradiční kanadský hudební dokument Snění o židovských Vánocích, jenž vypráví o skupině židovských skladatelů. V kategorii Český křišťál - Performing Arts zahrnující hudební a taneční pořady včetně záznamů koncertů zvítězilo cenami ověnčené taneční divadlo Zděšení, vycházející z životní zkušenosti herce Jonathona Younga. 

„Letošní ročník festivalu opět potvrdil, jak exkluzivní postavení má Zlatá Praha v Evropě a vůbec v celém televizním světě,“ říká ředitel MTF Zlatá Praha a výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl, a pokračuje: „Celkem sedmaosmdesát přihlášených soutěžních pořadů je dokonce nejvyšším počtem posledních let a svědčí o mimořádném zájmu zahraničních producentů. Vysoká úroveň snímků, ale i bohatý doprovodný program, který do hlediště i okolí Nové scény Národního divadla přilákal tisíce diváků, ukazuje, jak důležitou roli festival hraje ve zvyšování zájmu o televizní hudbu, tanec a divadlo. Zlatá Praha má stoupající úroveň a bez nadsázky se řadí mezi nejvýznamnější televizní přehlídky v mezinárodním kontextu.“

Na slavnostním večeru bylo uděleno i několik speciálních cen. Ocenění Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97 si v sobotu večer odnesl německý snímek Hudba a moc, jenž zkoumá různé pohledy na politické aspekty hudby. Cenu České televize získal německý ​záznam baletního představení na motivy života jednoho z ​nejvýznamnějších tanečníků začátku 20. století Nižinský - Balet Johna Neumeiera. A speciální uznání za mimořádný umělecký počin si odneslo televizní zpracování komorní opery Bohuslava Martinů Čím lidé žijí, ​které spolu s Nadací Bohuslava Martinů vyrobila Česká televize.

 

Mezinárodní festival Zlatá Praha se koná od roku 1964 a patří tak k nejstarším televizním festivalům na světě.

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024