sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Plakát k akci
© Archiv pořadatele



Srdce Valašska ožije 10. ročníkem Mezinárodního folklorního festivalu VSETÍNSKÝ KRPEC 2018

VSETÍN: Město Vsetín a Dům kultury Vsetín, společně s folklorními soubory Jasénka, Vsacan a Kotár srdečně zvou na jubilejní ročník tradičního bienále Mezinárodního folklorního festivalu VSETÍNSKÝ KRPEC 2018, který se uskuteční ve dnech 28. června až 1. července.

od 28.05.2018 do 01.07.2018
Autor článku: 
Klára Blažková/jal

Této čtyřdenní slavnosti folkloru, lidových tradic a umění, která patří mezi největší ve Zlínském kraji, se účastní jak zahraniční, tak české, domácí soubory a cimbálové muziky, které se v průběhu festivalu prezentují v samostatných i komponovaných programových blocích. Během uplynulých devíti ročníků Vsetínský krpec hostil soubory nejen z Evropy, ale také z Asie, Afriky nebo Ameriky. Akce navazuje na kořeny, lidovou kulturu a tradice regionu a těší se vysoké divácké návštěvnosti. Celá akce se koná pro veřejnost zdarma v příjemném prostředí Panské zahrady.

Letošní program nabídne na 20 tanečních a hudebních pořadů, letní kina, tématické výstavy, večerní „Veselice při muzice“, 500 účinkujících, špičkové domácí soubory, zahraniční hosty ze Srbska, Chile, Řecka a Slovenska, lidové řemeslníky, jarmark, folklorní graffitti, zvířátka, doprovodné aktivity, workshopy, dílničky pro děti a dospělé a mnoho dalšího.

Doprovodnou akcí festivalu bude v prostorách Zámku Vsetín výstava obrazových materiálů s názvem „Vsetínský krpec 2000-2018: Od počátků po současnost“, doplněná vzpomínkami organizátorů, kteří stáli u vzniku vsetínského folklorního festivalu.

Neodmyslitelnou součástí festivalu je také soutěž o nejlepšího tanečníka valašského odzemku a obuškového „Memoriál Dušana Růžičky“, který je kulturním dědictvím zapsaným na Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR. Zkrátka nepřijdou ani taneční dvojice, které se utkají v pátek od 20.00 h titul nejlepšího tanečního páru z Valašska.

Vsetínský krpec letos nabídne také zajímavý pořad „Ze stébla kroj vykvete“, který v sobotu od 17.30 hodin poutavou formou představí návštěvníkům tradiční lidový oděv na Vsetíně. Návštěvníci festivalu se však zajisté těší a jsou zvědaví na zahraniční hosty z Chile, Srbska, Řecka a Slovenska, kteří vás vtáhnou do víru svých písní a tanců,“ uvedl programový ředitel festivalu Pavel Tomeček.

 

www.dkvsetin.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024