sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
Logo projektu
© Archiv pořadatele



Cena Adolfa Heyduka 2017 - známe vítěze

NOVÁ PAKA: Na IV. konferenci Národních geoparků ČR v Nové Pace, v květnu 2017, byla vyhlášena Cena Adolfa Heyduka pro památku a geologickou lokalitu nejvíce přátelskou zdravotně znevýhodněným. Slavnostní předání čestných cen proběhne v rámci IV. semináře Památky pro každého Stříbro 2018 ve dnech 19. - 20. dubna.

Autor článku: 
Hana Talli Hlubučková

Cenu Adolfa Heyduka iniciovala odborná lektorka mezinárodního vzdělávacího projektu Hugo na cestách® Hana Talli Hlubučková ve spolupráci s Památkovou komorou České republiky, Českým rájem – globálním geoparkem UNESCO, Neziskovkami Libereckého kraje, z. s. Nad cenou převzala záštitu Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova.

Památky jsou rozděleny do dvou kategorií:

Kategorie č. 1 - Památky UNESCO a Národní kulturní památky
Kategorie č. 2 – Památky ostatní, nebo chcete-li památky regionální

Do soutěže nelze přihlásit muzea. Nelze nominovat ani bývalé hrady, zámky a kláštery, které dnes slouží pouze jako ústavy sociálních služeb, domovy důchodců, domy s pečovatelskou službou, hospici apod. Nejsou tedy přístupné veřejnosti jako památky.

V kategorii č. 1 bylo navrženo 5 památek:
Státní zámek Děčín – prohlídky pro nevidomé
Zámek v Jaroměřících nad Rokytnou
Zámek v Náměšti nad Oslavou
Zámek Červená Lhota - prohlídky pro neslyšící
Státní zámek Kozel – bezbariérové prohlídky

Celkem hlasovalo 203 návštěvníků a s počtem 95 hlasů zvítězil zámek Kozel.

V kategorii č. 2 bylo navrženo 7 památek:
Hrad Rotštejn - prohlídky pro neslyšící
Barokní areál v Žírči – kompletní bezbariérové zpřístupnění
Dóm svatého Václava v Olomouci – bezbariérový přístup
Zámek Žďár nad Sázavou – muzeum nové generace
Barokní poutní chrám Panny Marie pomocné na Chlumku – unikátní zpřístupnění pro imobilní návštěvníky podzemím
Hrad Svojanov – kompletní zpřístupnění zdravotně znevýhodněných i imobilním návštěvníkům
Komplex kláštera v Panenském Týnci - bezbariérové zpřístupnění areálu

Celkem hlasovalo 459 návštěvníků a se shodným počtem 148 hlasů zvítězili Barokní areál v Žírči a Dóm svatého Václava v Olomouci. Devadesáti hlasy pak ocenili návštěvníci Královskou dědičnou štolu Prokop –  hornický skanzen ve Stříbře, za prohlídky pro nevidomé a slabozraké.

O přihlášení památek a geologických lokalit a přidělování hlasů rozhodovali sami návštěvníci. Na webu www.hugonacestach.info byl vytvořen hlasovací systém. Hlasování bylo ukončeno 7. 3. 2018 v 17:00 a hlasovalo 752 lidí. Každý mohl pro danou památku či lokalitu hlasovat pouze jednou.

Slavnostní předání čestných cen proběhne v rámci IV. semináře Památky pro každého Stříbro 2018 ve dnech 19. - 20. 4. 2018

 

Mediálním parterem projektu je časopis Místní kultura.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024