neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
Logo kina Dlabačov
© Archiv kina



Prince, Eric Clapton a další na jaře na Praze 6!

PRAHA: V březnu a dubnu zařadilo kino Dlabačov na program nezapomenutelné hudební dokumenty. Budete tak moci zhlédnout koncerty a medailonky světoznámých kapel a umělců, jako jsou Prince, Amy, Eric Clapton, Nico ze slavné skupiny The Velvet Underground. Těšit se můžete, ale i na české zastoupení s dokumentem o Ewě Farné. 

od 11.03.2018 do 08.04.2018
Autor článku: 
jal

Kino Dlabačov tradičně zařazuje kromě filmových novinek zajímavé projekty a festivaly, tentokrát přináší hvězdné hudební dokumenty. V pohodlí kina, které nabízí i příjemné posezení v sousední dlabačovské kavárně, si můžete i se svým oblíbeným nápojem vychutnat koncert vašeho interpreta.

 

Prince

Koncert Sign “O“ the times, který se zapsal do hudební historie, se po 30 letech vrací do kin. „Diváci si tak mohou připomenout, jakým byl Prince neskutečným revolučním géniem a oslavit tak jeho talent,“ říká Kristina Charvátová z kina Dlabačov. V roce 1987 Prince režíroval film věnovaný novému albu Sign for the times, kde se ukazuje nejenom jako zpěvák a charismatický bavič, ale také jak dokáže s novou kapelou zvládnout jakoukoliv situaci. Film si získal nejenom jeho fanoušky, ale i hudební legendy, jako např. Milese Davise. Album zahrnuje nespočet stylů přes funk, soul, psychedelic pop, electro a rock a bylo označeno několika časopisy za nejlepší album všech dob.

Kdy? 11. 3. 19:00, 85 min

Cena: 150 Kč

 

Ewa Farna 10: Neznámá známá

V režii Martina Linharta se v dokumentu objeví Matěj Ruppert a Tomáš Klus. Diváci mohou nahlédnout i do soukromí zpěvačky. Původně se měl dokument točit okolo koncertu oslavy desetiletého výročí na české hudební scéně, ale po rozchodu s managementem, Ewa ukazuje divákům, jaké emoce vás provázejí, když strávíte dospívaní před zraky veřejnosti a pod tlakem médií. Dokumentem chce přiblížit lidem, jak funguje svět showbusinessu, ukáže se divákům bez make-upu, naštvaná, ve stresu a bezradná. Dokument byl vytvořen jak pro český, tak polský trh, kde je Ewa ještě populárnější než v Čechách.  

Kdy? 18.3.2018 19:00, 72 min

Cena: 100 Kč

 

AMY

Tato hudební ikona se řadí mezi další umělce vedle Briana Jones, Jimi Hendrixe, Janis Joplin, Jima Morrisona a Kurta Cobaina, kteří zemřeli ve 27 letech. Celovečerní dokument ukazuje nezveřejněné záběry a rozhovory. Líčí Amy jako obyčejnou dívku, která reflektuje texty své okolí a jejím jediným životním cílem je zpívat a poznat opravdovou lásku. Dokument ji ukazuje jako talentovanou a pronásledovanou bulvárem, manipulovanou manažery a unikající k závislostem. Její druhé album Back to Black a především píseň Rehab, kde s upřímností popisuje náklonost k alkoholu, se dostalo na nejvyšší umístění v britském žebříčku. Album je ovlivněno jejím bouřlivým životem a písně jsou smutnější a depresivnější, než v první albu. Osudné se jí stalo manželství s Blakem Fielderem – Civilem, který ji seznámil s tvrdými drogami. Tento dokument měl premiéru na Filmovém festivalu v Cannes v roce 2015. 

Kdy? 25. 3. 19:00, 127 min

Cena: 90 Kč

 

Eric Clapton: Life in 12 bars

Eric Clapton patří mezi největší ikony bluesové kytary. Má svůj osobitý styl zvaný slow hand (pomalá ruka). Dokument přináší pohled na jeho osobní život, a to díky jeho videozáznamům ze zákulisí koncertů, domácím videím a soukromým fotografiím, ale i jeho dopisům a zápiskům z deníku. Líčí také jeho kariéru, kdy ukazuje, že za jeho úspěchem stojí především tvrdá práce, ambice, ale i bohužel životní tragédie, kterou dokázal překonat a dál se věnoval hudbě. V roce 1966 přišel se skupinou The Cream první komerční úspěch a potom, co se stal hvězdou, propadl alkoholu a drogám. Od roku 1970 se pak vydává na sólovou dráhu, spolupracoval s Johnem Lennonem a Georgem Harrisonem, je držitelem 6 cen Grammy.

Kdy? 1. 4. 19:00, 135 min

Cena: 120 Kč

 

Nico

Drama, které dostalo ocenění za nejlepší film roku na Filmovém festivalu v Benátkách v roce 2017, sleduje poslední dva roky života zpěvačky a herečky Nico. Jako herečka se v první větší roli objevila ve Felliniho Sladkém životě a zahrála si také několik rolí ve filmech Andyho Warhola, který ji také představil skupině The Velvet Underground. Nico pak s nimi začala zpívat a jejich spolupráce vyvrcholila ve společném albu The Velvet Underground & Nico. Nico, 1988 je italsko-belgický životopisný film, který natočila dle vlastního scénáře Susanna Nicchiarelli.

Kdy? 8. 4. 19:00, 93 min

Cena: 100 Kč

 

Kino Dlabačov sídlí vedle hotelu Orea Pyramida, ulice Bělohorská 24. Dostupné tramvají č. 22, 23, 25 a 97/ Bus 143 a 194 (zastávka Malovanka) nebo autobusem 149 (zastávka Pod Královkou).

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024