pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert
Návštěvníci výstavy XV. Trienále českého ex libris Chrudim 2017 udělili Cenu Památníku národního písemnictví paní Heleně Horálkové, která zároveň obdržela i Cenu hejtmana Pardubického kraje od odborné poroty.
© zdroj: http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz



Jubilejní XV. ročník Trienále českého ex libris v Praze

PRAHA: Ex libris (knižní značka) tvoří specializovanou oblast drobné grafiky. Po úspěšném premiérovém uvedení v Chrudimi se trienální kolekce ex libris, vybraná odbornou porotou, představí i v Praze. Díky spolupráci s Městskou částí Praha 8 bude výstava v termínu od 5. prosince 2017 do 12. ledna 2018 prezentovaná v prostorách Libeňského zámku.

od 05.12.2017 do 12.01.2018
Autor článku: 
Mgr. Romana Štorková Maliti
Ex libris (knižní značka) tvoří specializovanou oblast drobné grafiky, která je velice oblíbená například v Holandsku, Belgii, Německu či Japonsku. Rovněž u nás má dlouhou tradici. Letošní přehlídka je výjimečná; slavíme XV. ročník Trienále českého ex libris, které vzniklo před třiačtyřiceti lety.  XV. Trienále českého ex libris nabízí možnost sledovat vývoj a současné postupy v oblasti grafických technik a proměny uměleckých tendencí i ikonografických trendů na příkladu prací vytvořených v letech 2015 až 2017.
 
XV. ročník poskytne opět po třech letech možnost zhlédnout grafické práce předních českých umělců a studentů výtvarných škol, z jejichž děl byla odbornou porotou na výstavu vybrána nejhodnotnější ex libris. Trendy jubilejního ročníku trienále a zastoupení nejmladší generace charakterizuje jeho kurátorka Barbora Vlášková z Památníku národního písemnictví: „Letošní ročník přehlídky se oproti minulým letům vyznačoval nižším počtem přihlášených účastníků, avšak nijak to neubralo na hodnotě celé akce. Ze zaslaných ex libris odborná porota vybrala reprezentativní kolekci k výstavě, která má velmi vysokou úroveň. Zejména byly oceněny knižní značky ve studentské kategorii, jak z hlediska kvality zpracování, tak i v nápaditosti. V této kategorii dominovala především originální počítačová grafika, která doposud byla v tomto oboru upozaděna ve srovnání s tradičními grafickými technikami. Právě studentská ex libris byla odbornou porotou přijímána natolik kladně, že byla v této kategorii vytvořena zcela nová cena.“
 
Na výstavě budou prezentována ex libris od Petra Palmy, Jana Híska, Michala Cihláře, Jiřího Brázdy, Kateřiny Vítečkové, Vladimíra Suchánka a mnoha dalších: „Na jubilejním XV. Trienále českého ex libris obdrželi ocenění skutečně vynikající výtvarníci, kteří se tímto oborem zabývají již dlouhá léta a získali si renomé u nás i v zahraničí. Proto považuji vítěznou kolekci za unikátní přehlídku děl těch nejlepších grafiků, kteří se trienále zúčastnili. Vítězná díla v sobě snoubí opravdové mistrovství v tom, jak zachytit v malém formátu přání objednavatele a zachytit zde jak závažná témata či fantaskní motivy, tak i dostat do díla vtip a nadsázku.“
 
Výstava v Praze není jedinou reprízou – v roce 2018 a 2019 pořadatel plánuje putování výstavy po různých lokacích v České republice i zahraničí. Více informací najdete na
webových stránkách Památníku národního písemnictví a webových stránkách MČ Praha 8. XV. Trienále českého ex libris v Praze vernisáž: 4. prosince 2017 v 17.00 hod., trvání  výstavy: 5. prosince 2017–12. ledna 2018, otevřeno ve všední dny, vstup zdarma – více na: www.praha8.cz, místo konání: Libeňský zámek, Zenklova 1/35, Praha 8
 
pořadatelé: Památník národního písemnictví, Městská část Praha 8
kurátorka: Barbora Vlášková (PNP)
Trienále se koná pod záštitou ministra kultury Daniela Hermana, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického a starosty města Chrudim Petra Řezníčka. Výstava se koná pod záštitou radní MČ Prahy 8 Jany Solomonové.
 
Návštěvníci výstavy XV. Trienále českého ex libris Chrudim 2017 udělili Cenu Památníku národního písemnictví paní Heleně Horálkové, která zároveň obdržela i Cenu hejtmana Pardubického kraje od odborné poroty. PhDr. Vilmou Hubáčkovu, členkou poroty, byli vylosováni tři účastníci ankety, kteří obdrží pamětné listy XV. TČEL a publikace z produkce Památníku národního písemnictví: paní Pavlína Jánská z Přelouče, pan Pavel Aksler z Chrudimi a paní Nikola Tilgnerová z Prahy. Autorce oceněného ex libris a všem vylosovaným blahopřejeme. 
 
Kontakt pro média
Mgr. Romana Štorková Maliti
Oddělení prezentace sbírky
Památník národního písemnictví
Tel.: +420 778 486 793
E-mail: storkova@pamatnik-np.cz
http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/
facebook.com/pamatniknarodnihopisemnictvi
 
 
Související článek zde
 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024