neděle
28. dubna 2024
svátek slaví Vlastislav
© Logo kina



Týden divadla pro 64 U Hradeb

PRAHA: Mezinárodní divadelní projekt The Trial petrohradského režiséra Maxima Didenka se vrací v rámci Týdne divadla pro 64 U Hradeb. Spolu s představením Sávitrí Divadla Líšeň a komponovaným večerem pohybových jevištních miniatur Esence tance oživí vznikající multifunkční prostor.

Autor článku: 
Barbora Jakubcová

Kino 64 U Hradeb uvede ve spolupráci s producentskou platformou ProFitArt několikadenní divadelní program. Ve dnech 24.- 27.října proběhne v rekonstruovaném prostoru site specific k podpoře revitalizace objektu. Na programu je mimo jiné dlouho očekávaný návrat představení THE TRIAL ruského režiséra Maxima Didenko.

THE TRIAL je mezinárodní divadelní projekt inspirovaný známou prózou Franze Kafky i současnou ruskou realitou. Šestice performerů v režii oceňovaného petrohradského režiséra Maxima Didenka (cena „2016 Snob. Made in Russia“ za nejlepší divadelní režii) znovu uvede pohybové představení kombinující performance art s projekcemi připravenými přímo na tělo bývalého kinosálu. Inscenace se mimo jiné opírá o autentické přepisy výslechů současných politických vězňů, korespondencí a výpověďmi u soudů. Inscenace reflektuje projevy sovětských trestanců obžalovaných v období stalinismu i odsouzených nacistů v rámci Norimberského procesu. THE TRIAL se zamýšlí nad etickým a humanistickým smyslem soudů a samotného trestu smrti. Inscenátoři zkoumají prostého lidského jedince válcovaného mašinérií soudů. Propojují současný tanec (tzv. postbalet), cirkus, pohybové divadlo s prvky hudebního a dokumentárního divadla.

V rámci festivalu bude dále uvedeno loutkové představení Divadla Líšeň Sávitrí. Příběh na motivy staroindické báje z Mahábháraty pojednává o lásce a síle princezny Sávitrí, která vysvobodí svého muže ze zajetí smrti. Vizuálně silný obraz barevných pohyblivých stínů na velkém plátně je doprovázen zvukově stylizovaným projevem vypravěče a hudebníka v jedné osobě ovládajícího soubor originálních, vlastnoručně vyrobených netradičních hudebních nástrojů. Výtvarná i zvuková složka inscenace je volně ovlivněna orientálním způsobem scénování a vytváří původní svébytný tvar.

V neposlední řadě mohou diváci navštívit již čtvrtý komponovaný program jevištních miniatur tanečního či pohybového divadla s prvky na pomezí kino-divadlo (projekce, nová média, stínohra atd.). Na základě veřejné výzvy dostalo několik vybraných umělců příležitost představit publiku deset až patnáct minut z vybraného představení v rámci večera „Esence tance IV. – kapitola kino-divadlo

 

 

O PROSTORU KINA 64 U HRADEB

Legendární KINO 64 U HRADEB bylo prvním nově vybudovaným poválečným kinem v Praze, na svou dobu bylo špičkově vybaveno panoramatickou projekcí a stereofonním zvukem. Zajímavostí je, že kino nebylo postaveno v souladu s tehdejším trendem, tedy s jednotným amfiteátrem hlediště, ale ve stylu předválečných kin s prostorem rozděleným na parter a balkon. Nejslavnější éru KINO 64 U HRADEB zažilo hned po svém otevření v roce 1964, kdy se stalo vyhledávaným premiérovým kinem. Útlum přišel s nástupem multikin v druhé polovině 90. let, tehdy bylo kino prodáno. V roce 2002 navzdory bouřlivým reakcím památkářů a médií kino zaniklo a celý prostor měl být přebudován na podzemní garáže. Ačkoliv se tento plán podařilo zastavit, dílo zkázy dokonaly povodně v roce 2002.

Iniciátorem odvážné myšlenky po dvaceti letech znovu oživit KINO 64 U HRADEB je Jan Čep společně s týmem spolupracovníků. V současné době se na obnově podílí několik subjektů, usilujících o vznik nového polyfunkčního prostoru. Spolek Jsme U Hradeb se věnuje především mapování historie a „paměti“ místa, komunikaci a také komunitnímu rozvoji projektu.

 

ProFitArt

Produkční platforma založená v roce 2012 Šárkou Pavelkovou a Josefem Neufusem se zaměřuje na oblast nezávislého nonverbálního, fyzického a současného tanečního divadla. Každoročně pořádá večer „Esence tance“ pro mladé umělce tohoto divadelního žánru, z nichž vybraným dává možnost budoucí produkční podpory.

Šárka Pavelková stála u zrodu Asociace nezávislých divadel ČR a je její výkonnou manažerkou.

 

Týden divadla pro 64 U Hradeb

Program:

24.10 19:30 The Trial

25.10. 19:30 The Trial

26.10. 19:30 Esence tance

27.10. 18:00 Sávitrí/ malá scéna

 

Producent: ProFitArt

Koproducent: Jsme U Hradeb, z.s.

Za podpory: Magistrát hlavního města Prahy, Státní fond kultury

Partneři: DivadloX10, Institut Intermédií, Divadlo bratří Formanů, Tiscali, Innogy

Předprodej: https://goout.net/cs/festivaly/tyden-divadla-pro-64-u-hradeb/dgnic/#"T":"2017-1024T10:00:01"

Cena vstupenek: 150-350 Kč

 

Kontakty

KINO 64 U HRADEB, Mostecká 273/21, 118 00 Praha 1- Malá Strana

FB: www.facebook.com/64UHradeb

 

ProFitArt – komunikace:

Barbora Jakubcová, +420 775 114 712

 

 

Produkce:

Adriana Spišáková, production@profitart.cz

www.profitart.cz

 

FB akce:

https://www.facebook.com/events/273393763151281/

 

Chcete upravit Vaše odběry? Change your subscription
Nemáte zájem o odebírání newsletteru? Safe Unsubscribe

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024