sobota
27. dubna 2024
svátek slaví Jaroslav
© Plakát



Národní soutěž muzeí Gloria musaealis 2015

PRAHA: Národní soutěž muzeí Gloria musaealis vstoupila v roce 2015 do XIV. ročníku, do kterého se přihlásilo celkem 72 muzeí a galerií z celé republiky s 80 soutěžními projekty. Soutěž je vyhlašována ve třech hlavních kategoriích – Muzejní výstava roku, Muzejní publikace roku a Muzejní počin roku.

V rámci soutěže může jeden z projektů získat Cenu Českého výboru ICOM – ta je udělovaná projektům, které významně přispěly k mezinárodní spolupráci, rozvoji edukační činnosti muzeí či zpřístupnění kulturního dědictví handicapovaným občanům.

Čestný výbor soutěže také navrhl vyhlašovatelům udělení zvláštní ceny jednomu z projektů.

Od roku 2015 mají navíc muzejní instituce možnost získat ocenění od svých návštěvníků, kteří se do hodnocení muzeí a galerií mohou zapojit prostřednictvím soutěže Muzeum roku na portálu do-muzea.cz.

Vyhlášení vítězů XIV. ročníku soutěže a slavnostní akt předávání cen proběhne 18. května 2015 od 16,30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu v Praze!

Během slavnostního ceremoniálu budou vyhlášeny výsledky prvního ročníku návštěvnické soutěže – bude odhaleno pořadí institucí na prvních třech místech a z návštěvníků, kteří se aktivně zapojili do hodnocení muzeí a galerií prostřednictvím portálu, budou vylosováni tři výherci, kteří obdrží hodnotné ceny.

Výroční zpráva – katalog, který zahrnuje všechny projekty přihlášené do soutěže, bude dostupná od 19. května 2016 na sekretariátu soutěže a získají ji také účastníci slavnostního vyhlášení.

Partnery slavnostního vyhlášení výsledků XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis jsou Český rozhlas, agentura CzechTourism, Hlavní město Praha a Obecní dům, a. s.

Mediálním partnerem akce je internetový portál PROPAMÁTKY.

Podobně jako v loňském roce se ceremoniál ponese v duchu nové a divácky atraktivní koncepce, která zahrnuje ideu prezentovat pokaždé jiný typ muzejní instituce.

V roce 2015 byla scéna věnována muzeím vlastivědného typu. Letos se naproti tomu zaměříme na prezentaci muzeí technických.

Patrony slavnostního ceremoniálu se tak stala dvě největší technická muzea v České republice – Národní technické muzeum a Technické muzeum v Brně.

Na programu slavnostního ceremoniálu se podílí také Český rozhlas jako jeden z významných zástupců technického pokroku naší společnosti.

 

Nominace XIV. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria musaealis 2015 a další informce naleznete v přílohách!

 

Více informací na http://www.gloriamusaealis.cz

 

Anna Komárková, BBus (Hons), výkonná ředitelka AMG

Mgr. et MgA. Tereza Záchová, tajemnice Národní soutěže muzeí Gloria musaealis

tel.: +420 224 210 038, +420 736 438 611

e-mail: amg@cz-museums.cz; gloria@cz-museums.cz

http://www.gloriamusaealis.cz; http://www.cz-museums.cz

 

 

 

Anna Komárková, BBus (Hons)

výkonná ředitelka Asociace muzeí a galerií ČR

 

Asociace muzeí a galerií České republiky, z. s.

Jindřišská 901/5, II. schodiště

110 00  Praha 1 – Nové Město

Tel.: +420 224 210 037

E-mail: amg@cz-museums.cz

http://www.cz-museums.cz

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

ČR-PRAHA: Hlavním cílem předloženého návrhu je především zavést do právního řádu České republiky institut statusu umělce. Děje se tak prostřednictvím novelizace zákona č. 203/2006 Sb. o některých druzích podpory kultury. Za tímto účelem novela zřizuje nový registr umělců, který povede Ministerstvo kultury. Status umělce se stane nástrojem možné finanční podpory pro umělce, kteří mají na trhu práce mnohdy velmi specifické postavení.  

Celá ČR, Hl. m. Praha
Co se děje
25.04.2024

LIBEREC: Pro Liberec je Botanická zahrada nejen turistickou atrakcí, ale významným vědeckým botanickým centrem. Známost zahrady zvyšuje schopnost vědecká aktivita mezinárodních botanických konferencí, výměna teoretických znalostí přírody a také významná přednášková tvorba.

Liberecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
Co se děje
25.04.2024