středa
15. května 2024
svátek slaví Žofie
© Pozvánka



65 let československého rádia Svobodná Evropa

PRAHA: 1. května 1951 začalo vysílat československé oddělení Rádia Svobodná Evropa pod vedením Ferdinanda Peroutky a Pavla Tigrida. V dobách komunistické totality proráželo informační blokádu a železnou oponu a bylo často jedinou nadějí, že se i do Československa vrátí svoboda slova. Na své působení v Rádiu Svobodná Evropa zavzpomínají v diskusi u podlouhlého stolu pořadu Události a názory Lída Rakušanová, Jefim Fištejn, Jiří Pehe, Libuše Schneiderová, Jiří Malášek a Frank Švanda.
 
Z rozhlasového záznamu promluví o svém vztahu ke Svobodné Evropě také Yvonne Přenosilová, Jan Schneider a speciální host Václav Havel. Moderuje Radko Kubičko. Do diskuse se může zapojit i velectěné obecenstvo. 
 
4. května 2016 v 18 hodin v Galerii Lucerna, Štěpánská 61, Praha
VSTUP VOLNÝ
 
Ve Svobodné Evropě se vystřídaly celé generace českých a slovenských žurnalistů, moderátorů, komentátorů, režisérů a analytiků, jako Jára Kohout, Julius Firt, Jaroslav Stránský, František Josef Vohryzka - Konopa, Josef Jedlička, Jaroslav Pecháček, Miloslav Rechcígl, Rozina Jadrná-Pokorná, Gustav Machatý, Josef Pejskar, Karol Belák - Berger, Martin Kvetko, Josef Holman, Petr Nemetz, Jaroslav Dressler, Miroslav Podivínský, Karel Drážďanský, František Čáp, Vilém Hejl, Jan Schneider, Jan Měkota, Karel Jezdinský, Egon Lánský, Petr Přibík, Agneša Kalinová, Dagmar Vaněčková, Milan Schulz, Karel Moudrý, Martin Štěpánek, Karel Kryl, Ivan Diviš, Jiří Slavíček, Ri chard Belcredi, Josef Špetko, Rudolf Skukálek, Karel Fořt, Sláva Volný a mnozí další. 
 
Akci vymyslela a sponzoruje Libuše Hamšíková - Schneiderová, která srdečně zve všechny bývalé kolegy ze všech pater budovy Oettingenstr. 67 am Englischen Garten i ostatní veřejnost. 
 

Ing. Mgr. Andrej Štůla
*provozovna kino Lucerna
Vodičkova 36, Praha 1
tel: (+420) 224 216 973, (+420) 603 449 888
fax: (+420) 224 215 493
andrej@lucerna.cz
http://www.lucerna.cz

Mohlo by vás také zajímat...

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024