sobota
18. května 2024
svátek slaví Nataša
Štítek firmy Emanuela Štěpána Petra
© PROVARHANY (archiv)



Podpora varhanní kultury v České republice je cílem spolku PROVARHANY

DOBRUŠKA: Když dvěma koncerty pro všechny dárce vrcholilo 7. listopadu 2015 roční úsilí skupiny nadšenců o záchranu varhan v Husově sboru v Dobrušce, cítili její členové obrovskou úlevu a také zadostiučinění. Nejlepší odměnou pro lidi, kteří jakkoliv pomohli, byly tóny vydávané po desítkách let královským nástrojem na kůru tohoto kostela. Úspěch akce, a zejména rychlost, s jakou proběhla, vzbudil zájem v regionu a stal se příkladem pro ostatní. Zároveň ale utvrdil varhaníka Pavla Svobodu, který jako umělecký ředitel Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka záchranu dobrušského nástroje inicioval, v přesvědčení, že je nutné dát podobným aktivitám oficiální rámec. Proto ještě před koncem roku 2015 vznikl spolek, zaměřený na veřejně prospěšnou činnost v oblasti podpory varhanní kultury v České republice.

Autor článku: 
Dana Ehlová

O důvodech vzniku spolku Pavel Svoboda řekl: "Náš tým fungoval neorganizovaně a neformálně už delší dobu. Stav historických varhan je často alarmující, vlastníci a odpovědní lidé obvykle nemají dostatek informací, někdy ani nevědí, že se peníze na opravy a restaurování dají sehnat i jinde než v jejich obci nebo městě. Důsledkem jsou někdy neprofesionální zásahy do cenných nástrojů. Některé nástroje se nechávají ´sežrat´ červotočem. Bohužel, mnoho nástrojů se nedožije poloviny tohoto století, a proto je nutné okamžitě něco udělat a dohnat ten 60 až 70 let dlouhý deficit, který máme vůči západním zemím."

Spolek dostal dostatečně vypovídající název PROVARHANY a jeho činnost se nesoustředí jen na záchranu nástrojů, bude mnohem širší. "Prioritou jsou lokální aktivity za účelem zvýšení zájmu nejen vlastníků a veřejnosti, ale také státní správy. Představitelé měst nebo páni faráři často netuší, jaký skvost tady mají a jak se tím dá zatraktivnit město či konkrétní prostor. Chtěli bychom dělat i edukativní projekty, výlety, besedy a podobné akce," vysvětluje varhaník a předseda spolku.
Značnou výhodou Pavla Svobody je, vedle velkého množství elánu a energie, kterými disponuje, také znalost prostředí u nás i v zahraničí, což mu na jedné straně dává možnost srovnání, na straně druhé ho ale v tom nejlepším smyslu slova "provokuje" leccos změnit: "Často jezdím do Německa, Rakouska nebo Francie a závidím ty upravené vesničky, silnice tam obvykle nejsou děravé apod. S porovnáním našich a jejich varhan a péčí o ně je to velmi podobné, spíš jsme na tom mnohem hůř, než se silnicemi. Problém je, že většinou nemáme placená místa ředitelů kůrů, chybí odborníci a profesionální dohled. Není to tak naštěstí všude, ale s tímto stavem se nelze spokojit."

Spolek PROVARHANY se tedy vyprofiloval zcela jasně. Pro letošní rok má před sebou několik již rozpracovaných projektů s rozdílnou mírou zapojení. Vloni byla zahájena celková oprava varhan postavených roku 1872 dílnou rychnovského varhanáře Amanda Hanische v kostele sv. Prokopa v Přepychách a tady členové spolku pomohli s rozjezdem celé akce (zajištěním odborného posudku varhanáře i doporučení hlavního organologa NPÚ), dále přípravou tzv. adopce varhanních píšťal a benefičních koncertů v roce 2016 (dne 10. června vystoupí v rámci Noci kostelů v Přepychách houslista Jaroslav Svěcený), nyní se podílí na medializaci akce a oslovování potencionálních dárců. 
Dalším velkým cílem je záchrana varhanního pozitivu v kostele sv. Marie Magdaleny v Deštném v Orlických horách, který je kulturní památkou. Jedná se o jediný nástroj varhanáře Franze Fingera z roku 1878, dochovaný téměř v původním stavu, ale jeho stav je naprosto alarmující. Zde spolek převzal na základě dohody s místní farností veškerou iniciativu. Také na tento nástroj je již zpracován posudek varhanáře, stejně jako stanovisko NPÚ a rozhodnutí úseku památkové péče MÚ Dobruška, již byla podána žádost na Krajský úřad Královéhradeckého kraje o dotaci z programu Obnova historických varhan.

V přípravě je i vydání publikace o generální opravě varhan v Husově sboru v Dobrušce, jejíž pracovní název je Příběh Schusterových varhan (1904), přes Sudety až do Dobrušky, která by měla obsahovat i CD s nahrávkou varhaníka Pavla Svobody. Pokud se podaří tento záměr realizovat, veřejné představení se uskuteční u příležitosti prvního výročí dokončení obnovy královského nástroje v kostele CČSH v Dobrušce, tedy v listopadu 2016.   
Spolek PROVARHANY také iniciuje umístění pamětní desky na rodném domě významného stavitele varhan Emanuela Štěpána Petra, který se narodil 25. prosince 1852 v Opočně, a jeho dílna postavila neuvěřitelných 351 nástrojů. Zviditelnění tohoto opočenského rodáka, který zemřel 26. února 1930, patří mezi jednoznačné priority roku 2016.

 

Více informací: www.provarhany.cz

 

 

  

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024