pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Z dokumentu Romeo a Julie
© Foto: Martin Divíšek



1055 minut se Shakespearem

ČR: Romeo a Julie ve třech žánrech, Othello ve dvou operních verzích a František Němec jako Hamlet. ČT art nabídne tematický program k uctění Williama Shakespeara, jenž zemřel před čtyřmi sty lety. V devíti dnech se s tvorbou anglického dramatika setkají diváci hned dvanáctkrát, z toho třikrát premiérově.

Autor článku: 
Karolina Blinková/jal

Dnes večer startuje tematické vysílání programu ČT art připravené při příležitosti čtyřstého výročí úmrtí Williama Shakespeara. Premiérovému uvedení baletního zpracování Romea a Julie pod vedením Petra Zusky bude předcházet časosběrný snímek dokumentující vznik této nové verze proslulého Prokofjevova baletu v pražském Národním divadle.
Na nejslavnější pražské divadelní scéně byl tento příběh veronských milenců představen nejen v roce 2014 v baletní podobě, ale také v roce 1963, v činoherním nastudování režiséra Otomara Krejči. Dokument Romeo a Julie 63 nahlédne na přípravy a zkoušky inscenace. Kromě baletu a dokumentu se diváci dočkají také filmového zpracování, snímek Franca Zeffirelliho z roku 1968, oceněný dvěma Oscary, uvidí na Artu ve čtvrtek 28. dubna.
V průběhu devíti večerů čekají na příznivce kultury i další díla alžbětinského dramatika. Porovnat budou moci například dvě verze operní tragédie Othello. Rossiniho hudební drama v podání Curyšské opery s filmovou adaptací opery Giuseppe Verdiho z roku 1986 s Plácidem Domingem v hlavní roli a opět v režii slavného Franca Zeffirelliho. Chybět nebudou ani Shakespearovy sonety, role zasvěceného průvodce se ujme profesor Martin Hilský, jenž do češtiny přeložil celé Shakespearovo dílo. V sobotu večer pak můžete vidět legendární inscenaci Miroslava Macháčka Hamlet.

 

Kompletní program ČT art k výročí Williama Shakespeara:

pondělí 18. 4.│  20:20 │ Backstage: Romeo a Julie

Časosběrný snímek dokumentující vznik nové verze Prokofjevova baletu v pražském Národním divadle.

 

pondělí 18. 4.│  20:50 │ Romeo a Julie │premiéra

Záznam inscenace Baletu Národního divadla v choreografii Petra Zusky.

 

středa 20. 4.│  20:20 │ Romeo a Julie 63

Nastudování dramatu režisérem Otomarem Krejčou, které intimně zachytil Radúz Činčera. Inscenace se zařadila mezi nejlegendárnější představení Národního divadla (1964).

                                    

středa 20. 4.│  21:10 │ O Williamu Shakespearovi a jeho sonetech│premiéra

Martin Hilský inspiruje. Vyprávění o Shakespearovi a době, ve které tvořil, o divadle, divadelních hrách a především o jeho sonetech.

 

čtvrtek 21. 4.│  22:55 │ Shakespeare v Čechách

Pátrání po tom, jak odkaz alžbětinského dramatika odkaz provázel vývoj českého divadla (2001).

 

sobota 23. 4.│  20:20 │ Hamlet

František Němec v titulní roli Shakespearovy tragédie v nastudování činohry Národního divadla v Praze (1986). Divadelní režie M. Macháček. Televizní režie V. Polesný

 

neděle 24. 4.│  20:20 │ Simon Schama: Shakespeare a my (1/2)

Přední britský historik kultury o největším dramatikovi světové literatury. Dokument BBC.

 

neděle 24. 4.│  22:55 │ Dva šlechtici z Verony 

Eduard Cupák, Klára Jerneková, Petr Kostka a Jana Drbohlavová ve filmovém zpracování klasické hry W. Shakespeara (1966).

 

pondělí 25. 4.│  20:20 │ Othello aneb Maur benátský │premiéra

Rossiniho hudební drama na motivy Shakespearovy tragédie. Záznam přímého přenosu z Curyšské opery. V italském znění s titulky.

 

středa 27. 4.│  20:20 │ Simon Schama: Shakespeare a my (2/2)

Přední britský historik kultury o dramatikovi světové literatury. Druhá část dokumentu BBC.

 

čtvrtek 28. 4.│  20:20 │ Romeo a Julie

Nejslavnější filmová verze nejslavnějšího milostného příběhu všech dob. Britsko-italský film, oceněný dvěma Oscary (1968) v režii Franca Zeffirelliho.

 

sobota 30. 4.│  21:05 │ Otello

Filmová adaptace opery Giuseppe Verdiho z roku 1986 s Plácidem Domingem v hlavní roli. V původním znění s titulky.

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

SOBOTKA: Přihlaste se do některé z tvůrčích dílen 68. ročníku Šrámkovy Sobotky, festivalu českého jazyka, řeči a literatury. Pod titulem Ve stínu se uskuteční od 29. června do 6. července.

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly, Vzdělávání
Nepřehlédněte
14.05.2024

ČR: Historik Jan Hrubecký se spolu se svým kolegou Ing. Jiřím Vaněčkem rozhodli k půlkulatému výročí vzniku i zániku první československé republiky napsat knihu, která v české historiografii dosud chybí. Knihu o obráncích československého stálého těžkého opevnění, největšího stavebního projektu státu i jeho právních nástupců do dnešních dob. K rozhovoru o mužích s hraničářskými psi na límcích, kteří v roce 1938 stáli na hranicích Československa připraveni bránit republiku, demokracii a jejich vlastní domov, jsme přizvali jednoho z autorů – Jana Hrubeckého.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Památky
Články a komentáře
15.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024