neděle
21. dubna 2024
svátek slaví Alexandra
© Banner

PROHLÁŠENÍ u příležitosti výročí knihovnického zákona

ČR: Knihovnice a knihovníci se obracjí na své zřizovatele: Chcete mít kvalitní informace pro vzdělání (nejen) svých dětí? Podporujete pestrý komunitní život v místě bydliště? Rádi čtete a uvědomujete si, že knihovna vám a více než milionu dalších lidí šetří peníze za nákup drahých knih? Souhlasíte s potřebou kvalitního zázemí pro vědu a výzkum? Pak podpořte naše požadavky.

Autor článku:
luk

Knihovnice a knihovníci konstatují:

Každý den zajišťujeme profesionální informační servis a zároveň usilujeme o to, aby informace byly dostupné všem bez rozdílu. To je při neustále se zvyšujícím se množství informací velkou výzvou. I proto se po celý profesní život věnujeme dalšímu sebevzdělávání.

Spravujeme miliony knih, časopisů a digitálních zdrojů. Podle výpočtů Městské knihovny v Praze ušetří 1 návštěva knihovny čtenáři více než 700 Kč např. za nákup drahých knih. V loňském roce si čtenáři vypůjčili knihy celkem 52 milionkrát!

Pořádáme vzdělávací a komunitně zaměřené aktivity. Mnohdy doplňujeme paletu sociálních služeb v daném místě. Podílíme se tak na společenské soudržnosti, což má mimo jiné příznivý dopad na veřejné rozpočty.

Jsme oporou české vědy, podílíme se na popularizaci a informačním vzdělávání.

Knihovny jsou nekomerční místa, kde se mažou rozdíly mezi lidmi.

Knihovnický zákon, který vešel v platnost přesně před 100 lety, stál u zrodu dodnes trvající tradice rozsáhlé sítě tisíců knihoven. Pokud máme udržet kvalitní služby, a to i se všemi vysokými nároky, které na knihovny klade současná doba, bez adekvátního finančního ohodnocení zaměstnanců knihoven se neobejdeme.

Je alarmující, že v roce 2016 nedosahovalo 93 % knihovnic a knihovníků na průměrný plat. Přitom skoro polovina z nás disponuje vysokoškolským vzděláním. Oceňujeme následné zvyšování tarifních platů, nicméně i to se dostalo jen k části knihovníků. Podle Knihovnického institutu Národní knihovny ČR je přibližně 70 % knihovnic a knihovníků z oblasti kultury zařazeno do 6. až 9. platové třídy. V 9. platové třídě je nástupní plat 17 600 Kč hrubého. Opravdu máme za odbornou a společensky prospěšnou práci dostávat plat, který je přibližně o 25 % nižší než celostátní průměrNE.

Celá petice a možnost připojit podpis ZDE

Mohlo by vás také zajímat...

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ: Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec a laureáti z oblasti sportu, školství, vědy i umění. In memoriam získal Medaili Královéhradeckého kraje I. stupně uznávaný zoolog a „Legenda Krkonoš“ Jiří Flousek.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Ostatní
18.04.2024

ČR: Tradice oslav české hudby se v letech zakončených čtyřkou koná pravidelně už od roku 1924. Jejím cílem je připomenout význam českých skladatelů a interpretů pro domácí i zahraniční kulturní prostředí.

Celá ČR, zahraničí
Hudba, Památky, Soutěže a festivaly
EDITORIAL
17.04.2024

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR na své 98. schůzi schválila návrh zákona o státní památkové péči, který je dílčí technickou novelou a upravuje zejména dvě oblasti.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Architektura, Památky
17.04.2024

ČR: Spolek Kašpar je soubor, který je již více jak třicet let etablovaný na české divadelní scéně. Aktuálně hraje v Divadle v Celetné a v komorním prostoru Klubovna v Jindřišské ulici. V letošním roce se Spolek Kašpar ve spolupráci s Divadlem v Celetné, Klubovnou a Rádiem Kašpar rozhodl vypsat první ročník anonymní dramatické soutěže KAŠPAR.DRAMATIK o nejlepší původní divadelní hru na téma „STRACHY / OHROŽENÍ“.

Celá ČR
Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
16.04.2024