pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
© Zdroj: www.kraj-lbc.cz



Na stezce Karoliny Světlé zahájila sezona

Autor článku: 
luk

<p>SVĚTLÁ POD JEŠTĚDEM: Spisovatelka Karolina Světlé v podání herečky libereckého Divadla F. X. Šaldy měla o víkendu ve Světlé pod Ještědem svůj festival pod širým nebem.</p> <p>Zábavné odpoledne začalo krojovaným průvodem v nedalekých Hodkách, následovalo slavnostní otevření malé venkovní knihovničky v podobě roubeného stavení u spisovatelčiny sochy ve Světlé p. J. a pokračovalo lidovou zábavou u místního slavného hostince, ve kterém se odehrával děj Vesnického románu Karoliny Světlé.</p> <p>Lidový soubor Horačky roztancoval stovku přítomných, místní dobrovolnice prodávaly domácí pečivo, návštěvníci zhlédli výstavku krojovaných panenek a v závěru si vyslechli pásmo „Karolina Světlá všemi smysly“, když z díla spisovatelky skvěle četla Markéta Tallerová a sekundoval ji ze záznamu Richard Krajčo coby Jan Neruda. Závěr patřil koncertu sboru Canzonetta z Osečné v kostele sv. Mikuláše.</p> <p>„Podještědské tradice patří k našem kraji, je třeba je stále připomínat,a a představovat je zejména mladým lidem. Na jednu z nejvýznamnějších spisovatelek 19 století, která uměla vystihnout život v Podještědí a patří dodnes k významným osobnostem našeho regionu, bychom určitě neměli zapomínat, a tak tento způsob prezentace autorky a jejího díla považuji za velmi vydařený. Myslím, že první ročník se i díky počasí mimořádně povedl. Věřím, že pořadatelé mají další nápady a podněty, jak akci stále zlepšovat, takže se už těším na příští ročník,“ hodnotil úspěšnou akci Josef Jadrný, náměstek hejtmana LK pro životní prostředí a zemědělství, podještědský patriot z Janova Dolu, kde žije, který tak ocenil například skvělé kroje, umění Horaček či otevření knihovničky s cca třicítkou knih.</p> <p>Slavnostně také byla zahájena druhá sezóna na Naučné stezce Karoliny Světlé, která měří 7,5 kilometru a spojuje místa, která se objevují v jejich povídkách a románech. </p> <p>Naučná stezka Po stopách Karoliny Světlé vede po 7,5 km dlouhém okruhu a provádí turisty životem a dílem Karoliny Světlé prostřednictvím 12 informačních panelů a 18 zvukových nahrávek dostupných přes QR kód z chytrých mobilních telefonů.</p> <p>U zastavení č. 1 a 2 lze odpočinout na vyřezávaných lavicích “Lesní panna” a “Obrozenkyně”. V okolí stezky je navíc ukryto 5 kešek (geocaching) s tématem Karoliny Světlé.<br />
Na internetových stránkách http://www.karolinasvetla.cz/ naleznete všechny obsahy informačních panelů, zvukové nahrávky, tipy na využití naučné stezky (např. pro školní výuku), doprovodné texty a fotografie.</p> <p>ZDROJ zprávy i fotografie.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024