pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej
Kostel sv. Gotharda
© Foto: L. Tvrdíková



Památky v Žehuni potřebují opravit

Autor článku: 
Jaromír Košťák

<p>ŽEHUŇ: V malé obci (pouhých 400 obyvatel) na Kolínsku se nacházejí dvě církevní památky – kostel a kostnice s pietním umístěním částí lidských kosterních pozůstatků. V nedaleké Kutné Hoře se těší podobná památka velikému zájmu také kvůli lehké dosažitelnosti a bohatému okolí. Tady však na záchranu těchto kulturních památek chybí peníze.</p> <p>Kostel sv. Gotharda byl vybudován v roce 1137, v 18. století zřejmě kvůli zchátralosti byl zbourán a vystavěn nový v pozdně barokním slohu. Nevýhodou tehdejšího budování podobných památek bylo, že se stavělo bez základů. Hřbitov byl obehnán zdí s důstojnými vraty. V průběhu staletí však i tady musela být provedena nutná oprava a další by měla v nejbližší době následovat. Samotný kostel je totiž ohrožen špatným stavem střechy.</p> <p> Původní márnice se v nedávných letech proměnila v kostnici s pietně upravenými kosterními pozůstatky ze zaniklých hrobů. V čtvercovém prostoru je do písmene U a do výšky až dva a půl metru uloženo veliké množství lidských lebek, které jsou umně prokládány částmi horních končetin. Nechybí oltářní menza, cenný kříž s korpusem Krista. Zasvěceně o této památce vypráví průvodkyně a kronikářka paní L. Tvrdíková. Ta byla loňského roku za dlouholetou činnost pro obec jmenována Seniorkou roku. Jí podávané dějiny kostela končívají smutným tvrzením, že do obou památek zatéká střechou, a že podle odhadů by náklady na střechu kostela vyžádaly dva miliony a dalších 650 000 na opravu barokní márnice. Po dlouhém jednání a prosbách přišla ona menší částka, ale musela být použita sice v Žehuni, ale na nutnou opravu zdi kolem hřbitova. Dva miliony na záchranu kostela jsou stále v nedohlednu.<br />
Kronikářka L. Tvrdíková obce každoročně organizuje setkání nejen sousedních kronikářů, ale také zajímavou výstavku kronik. Spolupracuje se starostou K. Horákem, a to i po stránce zajišťování finančních prostředků třeba formou benefičních koncertů nebo sbírek. Dosud získaná částka 90 000 Kč ale nestačí ani na opravu kostnice. </p> <p>Před několika staletími tady vznikl rybník, který patří k největším v ČR. Na jeho břehu lze objevit secesní venkovní vilu z roku 1910. Pozoruhodný je také velmi starý mlýn. A kdyby bylo možno vstoupit pod hladinu rybníku, čekalo by zde asi nejedno překvapení. Třeba v podobě pozůstatků dávného keltského osídlení. To je také již řadu let připomínáno Keltskými slavnostmi v sousední obci s názvem Dobšice, loni již desátými. Samotná Žehuň ale zůstává trochu stranou turistických tras, možná také proto, že zde chybí turistické značení. Je to škoda.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024

RAKOVNÍK: Celkem dvanáct zlatých keltských mincí neboli statérů pocházejících z 3. až 2. století před naším letopočtem. Tak vypadá další zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty objevený na Rakovnicku – oblasti, která před čtyřmi lety proslula unikátním nálezem zlatých šperků z doby stěhování národů. Zatímco mince čeká odborné posouzení a veřejnosti tak zatím zůstávají nepřístupné, šperky vykládané drahokamy je možné vidět na výstavě Záhada zlatých šperků v Muzeu T. G. M. Rakovník: prodloužena je do 30. června.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Vzdělávání
Co se děje
29.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: V čele dětského pěveckého sboru Jitro stojí už od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který své svěřence dovedl k mnoha domácím i mezinárodním oceněním. V podcastu Místní kultury vypravuje o práci sboru a jeho přípravných oddělení, o zážitcích ze zájezdů po Evropě, Americe a Asii i o zkušenostech s publikem, které jsou někdy opravdu překvapivé. Zatímco  návštěvníci koncertů ve Francii nebo v USA neskrývají nadšení, mnohokrát sbor odmění potleskem ve stoje a vyžadují přídavky, v Dánsku není zvykem moc tleskat. Ani Japonci si nepotrpí na přehnané ovace, ale o vystoupení projevují až nezvykle hluboký zájem, dokonce přicházejí do sálu o hodinu dřív a pečlivě studují program. Jak se děti učí zpívat v japonštině nebo v mandarínské čínštině, s jakým repertoárem vystupují a kdo je kmenovým skladatelem sboru, to všechno se dozvíte z rozhovoru s profesorem Jiřím Skopalem. A co je základem toho, aby byl sbor úspěšný? "Hlavní je to, že jsme dobrá parta, že se ve sboru všichni cítíme dobře. A pak máme takové krédo: zazpívat v domově důchodců anebo vyhrát na světové soutěži je stejně důležité."

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
01.05.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Kateřiny Hubertové za Geisslers Hofcomoedianten.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Články a komentáře
24.04.2024