pondělí
17. června 2024
svátek slaví Adolf
Vladimír Stibor, archiv básníka, souhlas s publikováním



Za rozsáhlým almanachem české poezie stojí básník z Nechvalic

Autor článku: 
Karel Souček

<p>NECHVALICE: Ptáci z podzemí je název rozsáhlého básnického almanachu, který bude pokřtěn v pražské Galerii Portheimka 16. července. Jeho editorem i spoluautorem současně je básník a publicista Vladimír Stibor z Nechvalic u Sedlčan, který nám ochotně odpověděl na několik otázek.</p> <p>Jaký je záměr vydání almanachu a komu je určen?</p> <p> Chtěl jsem zcela volně navázat na celostátní básnický almanach Před hradbami noci z roku 2004, což se povedlo až nyní, po dlouhých devíti letech. Smyslem, alespoň jsem o tom hluboce přesvědčen, je dokázat, že antologie české poezie má na knižním trhu své místo, neboť vypovídá mnohé o naší společnosti. Doufám a věřím, že si najde své čtenáře mezi studenty i mezi těmi, kteří se o poezii zajímají hlouběji.</p> <p>Kolik básníků nabízí a kolika básněmi je každý zastoupen?</p> <p> V almanachu Ptáci z podzemí se sešlo 54 básníků. Stojí rozhodně za zmínku, že věkové rozpětí autorů je od osmnácti až do osmdesáti let. Nejstarší básník je dokonce až z USA, kam se před mnoha lety odstěhoval. V antologii je každý účastník zastoupen dvěma až třemi básněmi, kniha je doplněna ilustracemi Aleny Stiborové.</p> <p>Podle jakých kritérií jste básníky vybíral?</p> <p> Výběr veršů byl někdy docela obtížný. Vzhledem k tomu, že kniha není „nafukovací“, muselo se vybírat jen to nejlepší. Je sice pravdou, že v almanachu se nesejdou desítky Holanů či Seifertů, ale řekl bych, že laťka kvality byla nastavena trochu výš, než bývá obvyklé.</p> <p>Jsou všechny básně v almanachu nové, dosud nepublikované?</p> <p> Dalo by se říci že ano. Občas se objevují básně z chystaných rukopisů nových básnických sbírek, ale těch je poskrovnu. Jedná se, pomůžeme-li si pragmatickým slovníkem, o současnou poetickou produkci.</p> <p>V jakém stádiu nyní kniha je a kdy vyjde?</p> <p> Rukopis Ptáků z podzemí již leží několik dní v tiskárně u nakladatele pana Milana Hodka z Prahy. Nenastanou-li nečekané potíže, měla by knížka spatřit světlo světa každým dnem.</p> <p>Kde a kdy proběhne křest a kdo se ujme role kmotra?</p> <p> Slavnostní křest se bude konat v úterý 16. července od 17 hodin v Praze na Smíchově ve známé Galerii Portheimka. Recitovat by měl jeden z největších propagátorů české poezie Mirek Kovářík, pár básní přednese i Vratislav Podroužek z Nechvalic. Kmotrem sborníku, jenž zároveň pronese úvodní slovo, by se měl stát spisovatel a básník Petr Žantovský.<br />
Jsem nesmírně rád, že v almanachu reprezentuje Příbramsko několik mladých básnířek, například Luciana Stiborová či Ludmila Setěkovská. Jako editor bych chtěl popřát Ptákům z podzemí příznivý let i dobré přistání.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PLZEŇ: Doprovodná publikace, kterou vydala Západočeská galerie v Plzni s nakladatelstvím Artefactum k výstavě „…a viděl jsem nové nebe a novou zemi…“ Apokalypsa a  umění v českých zemích, si ze slavnostního vyhlášení soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2023 odnesla nejvyšší ocenění v kategorii Katalogy. Odborná porota ocenila originální výtvarné zpracování grafiček Adély Svobodové a Terezy Hejmové.

Celá ČR, Plzeňský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Výtvarné umění, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.06.2024

ČR: Již po devatenácté se 10. června uskutečnilo předávání Výročních cen OSA, které oceňují přední domácí hudební skladatele a textaře v rámci populární a klasické hudby, a to celkem ve 14 kategoriích. 

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba
Co se děje
12.06.2024

ČR: S Jiřím Šotolou se znám od května 1989. Tento měsíc vymezil příchodem i odchodem na svět jeho život, a tak teď, víc než jindy, vzpomínám. A kdo ví, možná nejsem sama.  Narodil se v květnu 1924 ve Smidarech nedaleko Hradce Králové a zemřel v Praze. Také v květnu, v květnu 1989. Jiřího Šotolu jsem poznala až na jeho pohřbu. Vím, zní to divně. Tehdy jako dítě základní školou povinné jsem byla jednou z žaček, jež paní učitelka kroužku českého jazyka vzala z Luže k nedalekému kostelu Zvěstování Panně Marii v Janovičkách u Dolů na rozloučení se spisovatelem. A já se od té doby k jeho dílu hodně často vracím. Nezapomněla jsem, stejně jako nezapomínají další spolužáci.

Jiří Šotola, ač zemřel v Praze, se tu cítil doma. Měl tu chalupu, příbuzné, přátele, má tu i hrob. Poznáte jej snadno, zdobí ho otevřená kniha s podpisem. Jaká je to kniha? Kdo ví. Možná sbírka básní, možná román a možná i divadelní scénář. To vše dokázal. Být hercem, autorem scénářů, básní, novinových článků, ale hlavně autorem románů.  

Zemřel těžce nemocný, pár měsíců před sametovou revolucí, a já si říkám, jaká je to škoda. Stihl by možná napsat víc děl, ale hlavně by mohl poskytnout rozhovory. Z toho, co o jeho životě a díle vím, skládám následující řádky tak, jako kdybych si s mistrem povídala já osobně. Taková hra na rozhovor.

Celá ČR, Pardubický kraj
Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Články a komentáře
12.06.2024

ZLÍN: Letošní ročník Zlín Film Festivalu je u konce. Sedm dní nabitých filmem opět oživilo Zlín a promítlo snímky z tradičních i exotických zemí. Poroty v 6 soutěžních sekcích zhlédly celkem 126 filmů a vybraly ty vítězné. Zlatými střevíčky ocenily snímky Maxova farma, Mladá srdce, Internát a Kouzelná cukrlata. Zlatý střevíček za mimořádný přínos pro kinematografii pro děti a mládež převzal v závěru festivalu herec Bolek Polívka.

Zlínský kraj
Děti a mládež, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
07.06.2024