čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor



Rezidence Centra současné dramatiky

Autor článku: 
luk

<p>ČR: Divadlo LETÍ v rámci svého projektu Centrum současné dramatiky vypisuje dvě rezidenční místa pro české dramatiky. Základním principem programu je poskytnout rezidentům zázemí, aby mohli po nějaký čas, ideálně pak po jednu sezónu, v úzké spolupráci s divadlem a konkrétním inscenačním týmem vyvíjet text.</p> <p>Výsledkem rezidenčního programu je inscenování hry v partnerských divadlech, a to nejen v České republice, ale i v zahraničí. </p> <p>Uzávěrka přihlášek je 31.12. 2012.</p> <p>Rezidenční program 2012/13 je vypsán pro následující divadla a projekty:</p> <p>1) Současná politická hra pro mezinárodní projekt Divadla Letí EurOpus </p> <p>Premiéra v roce 2014 v produkci Divadla Letí.</p> <p>Divadlo Letí a jeho partneři z Rakouska, Švédska a Rumunska budou v rámci mezinárodní laboratoře vyvíjet nové hry evropských dramatiků, které budou reflektovat společenskou situaci v Evropské unii, zejména z hlediska krize institucionální i osobní reprezentace. Jako symbol a hlavní téma byl zvolen Evropský parlament. </p> <p>2) Původní kabaret nebo současná hra pro mládež (koprodukce Divadla Letí a Slováckého divadla v Uherském Hradišti)</p> <p>Premiéra v roce 2014 ve Slováckém divadle.</p> <p>Jedná se o projekt pro Malou scénu Slováckého divadla, kde se každoročně uskutečňuje minimálně jedna komorní inscenace tzv. „na dotek“, kde je v klasické podobě stolová úprava hlediště (kapacita je kolem 90 míst), ale prostor Malé scény je možné využít variabilně. Divácké zaměření je na středoškolskou mládež a částečně i klasické večerní publikum (předplatitelé mají zvýhodněné vstupné). Pro rok 2014 by ve společné rezidenci Divadla Letí a Slováckého divadla měl vzniknout původní kabaret nebo případně komorní hra pro mládež.</p> <p>Více informací a přihláška na http://www.divadlo-leti.cz/…ic/rezidence</p> <p>Cílem projektu Centrum současné dramatiky, který zaštítil Václav Havel, je podpora vzniku nové dramatiky, podpora nových inscenací současné dramatiky, cirkulace textů, autorů, tvůrců a inscenací v rámci EU, teoretická reflexe současné dramatiky a propagace současné dramatiky mezi veřejností. Projekt Centra současné dramatiky se rozvíjí v několika programových liniích. Jednou z hlavních aktivit je podpora autorských rezidencí pro konkrétní divadla, které jsou otevřené i pro zahraniční dramatiky. V rámci projektu dále vznikají inscenace a inscenační skicy v produkci Divadla Letí, i v koprodukci s dalšími divadly. V rámci projektu se tak utváří „Klub s vášní pro nové hry“, jehož cílem je upozorňovat na zajímavé počiny v oblasti inscenování současné dramatiky formou přehlídek a udělování ceny Marka Ravenhilla za inscenaci nového textu . </p> <p>Projekt CSD je realizován za podpory:<br /> Magistrátu hl. m. Prahy, Ministerstva kultury ČR, Programu EU Culture 2007–2013</p> <p>Další info: www.divadlo-leti.cz</p> <p>Martina Schlegelová: schlegelova@divadlo-leti.cz</p>

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024