pondělí
20. května 2024
svátek slaví Zbyšek
VerTeDance: SimulanteBande, foto www.vertedance.com



Simulante Bande opět k vidění v Arše!

Autor článku: 
mis

<p>PRAHA: V inscenaci Simulante Bande zkoumají VerTeDance neotřelé možnosti pohybového vyjádření zdravého a fyzicky handicapovaného člověka, relativnost pojmu handicap i křehký kosmos mezilidských vztahů.</p> <p>Divácky úspěšná a kritikou velmi kladně hodnocená inscenace Simulante Bande se vrací na scénu pražského divadla Archa, kde měla premiéru 29. dubna 2012.</p> <p>Své často neviditelné limity přetavily netanečnice Alena Jančíková a Zuzana Pitterová do neuvěřitelných výkonů, ve kterých jim „asistují“ profesionální tanečníci Helena Arenbergerová a Petr Opavský. Autorskou hudbu k představení vytvořila skupina DVA, která s VerTeDance spolupracovala již na inscenaci Emigrantes.<br />
Představení vzniklo v koprodukci VerTeDance a divadla Archa.</p> <p> Inscenaci Simulante Bande uvede taneční skupina VerTeDance na jevišti Divadla Archa v Praze ve dnech 19. a 20. října, 17. listopadu a 10. a 11. prosince 2012.</p> <p> Inscenace SimulanteBande však není jediným letošním úspěchem VerTeDance. Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová získaly jako jediný český soubor podruhé nejprestižnější ocenění v oblasti současného tance, cenu za Taneční inscenaci roku. Představení Kolik váží vaše touha? následně uvedly v rámci festivalu Games Walk Performance Festival, který proběhl jako součást doprovodného programu Olympijských her v Londýně. Na pódiu olympijského stadionu tančila během zahajovacího ceremoniálu i Helena Arenbergerová v choreografii uznávaného londýnského tanečníka a choreografa Akrama Khana.</p> <p> Taneční skupina VerTeDance vznikla v roce 2004. Uskupení tvoří tanečnice a choreografky Veronika Kotlíková a Tereza Ondrová (Tanečnice roku 2010) a světelný designér a technický šéf divadla Ponec Pavel Kotlík. VerTeDance od roku 2002 vytvořili půldruhou desítku tanečních projektů. Jejich domovskou scénou je divadlo Ponec. Svá představení uvádí skupina pravidelně jak v českých městech, tak v zahraničí: na Slovensku, v Německu, Belgii, Rusku, Rumunsku, Rakousku, Polsku, Maďarsku, ve Švédsku, na Ukrajině ad.</p> <p> VerTeDance jsou jedinou českou skupinou, která získala dvakrát nejprestižnější ocenění v oblasti současného tance – cenu za Taneční inscenaci roku, a to v roce 2006 (Tichomluva) a 2012 (Kolik váží vaše touha?).</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

JIHLAVA: Jihlavská galerie se před rekonstrukcí loučí imaginativními výstavami. V prostoru Alternativa právě otevřenou skupinovou výstavou Imaginární ekologie / Ekologické imaginace platformy a databáze Artbiom, kterou založila laureátka Ceny Jindřicha Chalupeckého 2023 Petra Janda, a v hlavním sále probíhající výstavou pěti umělkyň Bylo nebylo pod kuratelou Radka Wohlmutha.

Kraj Vysočina
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění
Co se děje
20.05.2024