čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor



Divadelní podzim pohádkový i satirický

Autor článku: 
Tomáš Kábrt

<p>RADEBEUL: Unikátní česko-saská přehlídka Divadelní podzim, konaná střídavě na české a německé straně hranice, se letos koná od 3. do 13. října na jevištích přední saské scény Landesbühnen Sachsen v Drážďanech-Radebeuhlu a v míšeňském divadle.</p> <p>Severozápadní Čechy reprezentují herci a tanečníci Severočeského divadla Ústí nad Labem, Divadlo rozmanitostí Most, Docela velké divadlo Litvínov a Západočeské divadlo Cheb.</p> <p>Ústečtí představí ve středu 3. 10. večer své Baletní miniatury s podtitulem Tanec šitý na míru – exhibici pestré pohybově výrazové škály svých jednotlivých tanečníků na hudbu romantiků, modernistů, etno i jazz. Z Mostu uvidí drážďanské dětské publikum v pátek Dva střevíčky pro Popelku, půvabnou loutkohereckou podívanou Terezy Karáskové a Tomáše Alferiho. Litvínovský soubor chystá na sobotu svou výpravnou Šípkovou Růženku s hudbou Petra Iljiče Čajkovského a Západočeši z Chebu vezou také pro děti úsměvný duchovně inspirovaný příběh s písničkami V osm u archy.</p> <p>Divadlo Annaberg-Buchholz zahájí přehlídku dětskou operou Petera Lunda z berlínské Univerzity umění Čarodějnice Hillary jede do opery, úspěšným zábavným úvodem do žánru hudebního dramatu. Útok vražedných kytar je název experimentální inscenace Tanečního studia BodyTalk z Kolína nad Rýnem s bizarní satirou o čtyřech neúspěšných zdravotních sestrách dobývajících „showbusiness“ v převlečení za rockovou kapelu gayů. Mládeži do 18 let nepřístupná bude komedie Německo-srbského lidového divadla z Budyšína Špatný sex podle stejnojmenného „bestselleru“ Mii Mingové navrhující nevydařenými milostnými zážitky se alespoň pobavit. Stejný činoherní soubor provede na Divadelním podzimu loutkovou adaptaci meditativního Goethova Fausta.</p> <p>Goethe inspiruje také soubor Divadla Plauen-Zwickau prezentující se na přehlídce milostným dramatem Werther zkoumající romantické představy o lásce v konfrontaci se skutečným životem. Z Žitavy přivezou tamější divadelníci dramatizaci fantaskně tajemné povídky Skořicové krámy od polského židovského spisovatele Bruna Schulze, zavražděného nacisty, nastudované k 120. výročí jeho narození. Česko-saský Divadelní podzim uzavře komická opera Gioacchina Rossiniho Lazebník sevillský v interpretaci domácího divadla.</p> <p> Podrobný program a další informace jsou na www.theater-herbst.de.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024