pátek
24. května 2024
svátek slaví Jana
Divadelní soubor Vojan Hrádek nad Nisou: Potichu to neumím, jsem vášnivej aneb Famílie, foto M. Strotzer



Národní přehlídka seniorského divadla 2012 před uzávěrkou přihlášek

Autor článku: 
mis

<p>MILETÍN: Jednou za dva roky se v systému divadelních přehlídek v České republice vrcholících Jiráskovým Hronovem koná Národní přehlídka seniorského divadla. Ta se letos uskuteční již podesáté, poprvé však v novém místě, ve východočeském městě Miletíně. Oproti jiným nemá přehlídka krajská postupová kola a soubory se na ni mohou hlásit přímo.</p> <p>Počátkem května pořadatelé registrují přihlášky či zájem o účast souborů z Krupky, Homole, Hrádku nad Nisou, Červeného Kostelce, Neratovic, Horních Moštěnic, Ústí nad Orlicí a dalších. Zájem je dostatečný a nabízené inscenace kvalitní natolik, aby mohl být jubilejní ročník skutečně oslavou seniorského divadla, tj. souborů, jejichž herecký kolektiv je nejméně z 50 % složen z osob starších 55 let.<br />
O programu národní přehlídky v Miletíně bude rozhodovat programová rada složená z pořadatelů a členů odborné rady NIPOS pro amatérské činoherní divadlo po uzávěrce přijetí přihlášek. Zbývá do ní ještě několik dnů a soubory, které se dosud nepřihlásily, mají možnost tak učinit.</p> <p> Přihlášky k účasti na přehlídce je třeba uplatnit nejdéle do 20. května 2012.</p> <p> Přehlídka je koncipována jako příležitost k setkání, vzájemné inspiraci a předvedení výsledků práce divadelních souborů a skupin (i jednotlivců). Věkové omezení se vztahuje pouze na účinkující. Netýká se autorů, režisérů, scénografů a dalších odborných funkcí, netýká se ani technických a jiných obslužných pracovníků.</p> <p> Přehlídka je otevřena všem divadelním druhům, žánrům, nejrůznějším divadelním postupům, stylům a poetikám, jakož i příbuzným druhům scénického umění. Její otevřenost je žádoucí i z hlediska divácké adresy. Znamená to, že se přehlídky mohou zúčastnit soubory činoherní i loutkářské, soubory s hudebními divadelními žánry, estrádními produkcemi apod. Přihlásit lze i sólová vystoupení, zvláště pak inscenace tzv. divadla jednoho herce. Vítána budou představení určená dospělým i dětem. Minutáž inscenace či vystoupení není limitována.</p> <p> X. Národní přehlídka seniorského divadla se uskuteční v Sousedském domě v Miletíně 23. – 25. listopadu 2012.</p> <p> Přehlídku pořádá Divadelní soubor Erben o. s. Miletín ve spolupráci s NIPOS-ARTAMA Praha za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, města Miletín a dalších partnerů.</p> <p> Propozice přehlídky a přihláška

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ve skleníku Fata Morgana stále poletují pestrobarevní tropičtí motýli. Výstava, která se v letošním roce zaměřila na migraci, se koná už jen do 2. června. Návštěvníci se ve skleníku Fata Morgana stále setkají s oblíbenými babočkami rodu Morpho s blankytně modrými křídly, „sovími motýly“ Caligo memnon, nechybí noční obr druhu Attacus atlas, který patří mezi největší žijící motýly na světě. Nechybí ani „letající víly“ Idea leuconoe a další pestrobarevné babočky a otakárci, kteří se ladně vznášejí prostorem skleníku. Součástí letošní výstavy motýlů je i expozice vyhynulých druhů tropických motýlů s názvem Ztracená krása. Tu Botanická zahrada Praha pořádá ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
24.05.2024

RYMICE: Rekonstrukce konírny v areálu hospodářského dvora v Muzeu v přírodě Rymice je u konce. Sloužit bude jako sanační pracoviště a průchozí depozitář pro velké zemědělské stroje.

Zlínský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
21.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ-ZAHRANIČÍ: Na konci května čeká Divadlo Drak týdenní zájezd do Havany na Kubě, kde ve dnech 27.–29. 5. odehraje tři reprízy inscenace Do hajan! na 21. Světovém kongresu ASSITEJ a Festivalu scénického umění pro děti a mládež. Inscenace režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové byla vybrána do programu této mezinárodní přehlídky spolu s dalšími 14 zahraničními produkcemi z celkových 542 přihlášených projektů.


 
Královéhradecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.05.2024

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024