pátek
17. května 2024
svátek slaví Aneta
Zroj foto: http://romove.radio.cz/cz/clanek/23181



Brno opět velkolepě oslaví Mezinárodní den Romů

Autor článku: 
luk

<p>BRNO: Brněnské romské a na práci s Romy zaměřené neziskové organizace pořádají i letos společné oslavy Mezinárodního dne Romů. K pořádajícím organizacím patří DROM, romské středisko, občanské sdružení IQ Roma servis, Muzeum romské kultury, občanské sdružení Petrov, občanské sdružení Ratolest Brno a Společenství Romů na Moravě.</p> <p>Oslavy Mezinárodního dne Romů proběhnou dne 8. dubna 2010 v Brně.</p> <p>Harmonogram oslav <p>Oslavy Mezinárodního dne Romů jsou dobrou příležitostí k setkání lidí, kteří se v běžném životě často nepotkávají. Na připravený program jsou proto srdečně zváni všichni občané města Brna. Zapojení do slavnostního průvodu městem a účast na oslavách symbolizuje nejen oživování společných kořenů, ale i rozšiřování prostoru pro vzájemný dialog a toleranci. Prostřednictvím hudby, tance, fotografií, obrazů a ukázek jídla mají Romové šanci ukázat lidem z majoritní společnosti pestrost a výjimečnost své kultury a svých tradic.</p> <p>Mezinárodní den Romů je svátkem všech Romů a Sintů na celém světě. Účastníci oslav si mají každoročně 8. dubna připomenout společný původ, historii, kulturní dědictví a jazyk Romů. Tento den připomíná datum, kdy se v roce 1979 ve Velké Británii uskutečnil první kongres Světové romské unie (později Mezinárodní romské unie – International Romani Union). Zde se oficiálně zpečetila mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí dostalo mezinárodní a politicko-společenský rozměr. Konkrétně bylo ujednáno, že Romové budou používat společné označení Rom a oficiálně bylo přijato používání romské hymny (Dželem, dželem lungone dromenca) a romské vlajky. Svátek byl ustaven na 4. sjezdu Mezinárodní romské unie ve Varšavě v roce 1990. Od té doby je uznáván vládami i světovými institucemi.<br />
V České republice se Mezinárodní den Romů slaví od roku 2001.</p>

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024