úterý
14. května 2024
svátek slaví Bonifác



Noc s Andersenem

Autor článku: 
luk

<p>ČR: Noc s Andersenem proběhne na oslavu narození dánského pohádkáře v pátek 30. března 2012 za účasti 60 000 účasníků ve více než 1100 místech naší planety.</p> <p>Pohádkovou noc chystají ve veřejných i školních knihovnách, v mateřských, základních školách, občanských sdruženích, domech dětí a dětských domovech, skautských či pionýrských klubovnách Čech, Moravy, Slovenska, Polska, Slovinska i Chorvatska, v ukrajinské Oděse a také v Českých školách bez hranic v Londýně, Ženevě, Paříži, Drážďanech, Berlíně i Frankfurtu nad Mohanem, v zámoří v australském Sydney i americkém Baltimore. </p> <p>Letos již podvanácté knihovny a školy otevřou i v noci své brány, aby děti vybavené polštářky a spacáky mohly i v noci naslouchat čtení pohádek, na které v uspěchané době není doma tolik času…<br />
Kdo by si v roce 2000 pomyslel, že z nenápadné oslavy Mezinárodního dne dětské knihy v jediné knihovně se vyklube akce s mezinárodní účastí, elektronickou konferencí, společnými nočními soutěžemi a také četbou knihy, která ještě nevyšla… Text kapitolky z knihy O chlapci, který spadl z nebe autorky Petry Braunové budeme číst společně na mnoha místech naší planety, navíc obrázek Tomáše Řízka z připravované knížky letos děti najdou na speciálně vydané pohlednici, která se nedá nikde koupit, děti si ji mohou zasloužit nočním ponocováním a čtením pohádek… Organizátoři připravují individuální program s připomenutím letošního jubilanta Jiřího Trnky obohacený o řadu soutěží (nabízí je Pickwick, KidsLand, Popelky.cz), i letos po celou noc mohou děti posílat své hlasy do ankety SUK-Čteme všichni. </p> <p>Na mnoha místech děti přivítá sám Andersen a s mnoha spisovateli, ilustrátory, herci či zastupiteli měst a obcí budou dětem číst pohádky, mnohde pomohou zasadit pohádkový strom (Andersenův pohádkovník – Fabularius Anderseni). V Noci s Andersenem jistě nebudou chybět Cínový vojáček, Sněhová královna, Pastýřka i kominíček… Máme zprávu, že číst pohádky se chystá také velvyslanec Dánského království pan Ole Moesby a jeho spolupracovníci, mají namířeno do Městské knihovny v Rokycanech, Městské knihovny v Praze a Základní školy v Roztokách u Křivoklátu. </p> <p>Pojďte s námi a panem Andersenem do pohádky<br /> a oslavte s námi Mezinárodní den dětské knihy! </p> <p>Více informací a seznam registrovaných míst rozdělený podle krajů najdete na: www.nocsandersenem.cz</p> <p>Akci k rozvoji dětského čtenářství pořádá Klub dětských knihoven SKIP ČR s podporou MK ČR, Spolku slovenských knihovníkov, SKANSKA, Český rozhlas, Rádio Slovensko, Pickwick, AlbatrosMedia, portálů KidsLand.cz, Čítárny, Slovart, Centrum bezpečnějšího internetu a stovek místních partnerů a sponzorů.<br />
Všem děkujeme!!!</p> <p>Kontakty: Mirka Čápová, Hana Hanáčková<br />
Knihovna Bedřicha Beneše Buchlovana – hlavní stan Noci s Andersenem<br />
detske@knihovnabbb.cz<br />
tel. 572 551 250</p>

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024