sobota
25. května 2024
svátek slaví Viola



Betlém s patinou osudové nepřízně

Jiří Pechanz - vpravoNOVÉ MĚSTO NAD METUJÍ: Dnes Vám nabízíme rozhovor s panem Pechanzem, který je podbarven silným životním příběhem. Obrátil se na nás s tím, že vyrobil betlém, a protože jej chtěl vystavit, hledal skrze Místní kulturu kontakt. Samozřejmě, že jsme jej zprostředkovali, ale zároveň jsme se  betlémáře - amatéra  snažili chytit do své sítě a poslali mu pár otázek.

Odpovědi najdete níže, ale on připojil také článek z MfD, o  smutném životním příběhu, který se ho bytostně týká stejně jako jeho manželky. Popsán ve zkratce je o  tom, že manželé Pechanzovi nesou na svých bedrech důsledky z nevydařeného vztahu a podnikání potomka. Jsou ve věku, kdy už ostatní jsou nebo pomýšlejí na zasloužený odpočinek, a pokavaď se nemusejí prát s nepřízní osudu, může se jednat o jedno z nejkrásnějších období v lidském životě. Jenomže takové štěstí Pechanzovi nemají, musí umořovat dluh svého syna a měsíčně splácet obnos, který je nad jejich síly. Navíc pod neustálou hrozbou ztráty vlastního domu.

O to více je třeba smeknout a vyjádřit obdiv nad tím, že pan Pechanz se právě nyní  pustil do výroby betlémů, tedy artefaktu, ze kterého na ostatní  sálá  pohoda, klid a mír.

 

Usuzuji správně, když se domnívám, že výroba betlémů je Váš koníček?

Mým koníčkem je rukodělná práce se dřevem. Je to také vypalování a zhotovování různých dekorativních předmětů, třeba ze špejlí. Výrobě betlémů jsem se začal věnovat až v poslední době.

 

Co Vás k tomuto koníčku přivedlo?

Tímto koníčkem se zabývám již od dob mé vojenské základní služby, kdy jsem se pro špatné chování rok a půl nedostal ven z kasáren, a tak abych tu zlou dobu vydržel, začal jsem vyrábět malé výrobky ze špejlí, např. malé kopie Eiffelovy veže nebo různé rámečky na fotky. Tyto výrobky jsem pak za velmi malý peníz prodával svým kamarádům!

 

A kolik betlémů jste dosud vyrobil?

Dnes je mi 60 let, takže po dobu 39 let jsem sice  pár výrobků stvořil a prodal takříkajíc za výrobní cenu, ale  tento betlém (viz fotografie) je můj první. Nápad jsem dostal po návštěvě Německa a zhlédnutí několika betlémů v nákupních centrech. Rozhodl jsem se, že ho zkusím též vyrobit, a třeba ho daruji v budoucnu své vnučce na památku. Teď zhotovuji další betlém pouze samotný bez figurek, a na třetí mám již materiál nachystán.

 

Jakou techniku resp. materiály používáte?

Pouze dřevěné a přírodní materiály, např. kůru ze stromů, kameny, samorosty atd.

 

Dají se u Vás některá díla koupit? V tom případě, můžete prozradit, jak hluboko do kapsy musí zájemce sáhnout a kam se má obrátit?

Ten první větší betlém nabízím v internetovém obchodě (www.bazos.cz) kompletní za 8000 Kč a adresa je Pechanz Jiří, Třešňová 733, Nové Město nad Metují.

 

Do Vánoc je málo času a Vy píšete, že jich ještě několik stihnete vyrobit. Jak dlouho Vám výroba jednoho betlému trvá?

Na tom prvním jsem pracoval přesně jeden týden, a teď vyrábím samostatné betlémky menší a zatím bez figurek (ty později zakoupím v Německu!) A snad jich ještě do Vánoc několik vyrobím...

 

Hodně štěstí

Ludmila Kučerová

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ve skleníku Fata Morgana stále poletují pestrobarevní tropičtí motýli. Výstava, která se v letošním roce zaměřila na migraci, se koná už jen do 2. června. Návštěvníci se ve skleníku Fata Morgana stále setkají s oblíbenými babočkami rodu Morpho s blankytně modrými křídly, „sovími motýly“ Caligo memnon, nechybí noční obr druhu Attacus atlas, který patří mezi největší žijící motýly na světě. Nechybí ani „letající víly“ Idea leuconoe a další pestrobarevné babočky a otakárci, kteří se ladně vznášejí prostorem skleníku. Součástí letošní výstavy motýlů je i expozice vyhynulých druhů tropických motýlů s názvem Ztracená krása. Tu Botanická zahrada Praha pořádá ve spolupráci s Muzeem východních Čech v Hradci Králové.

Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Senioři, Ostatní
Co se děje
24.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ-ZAHRANIČÍ: Na konci května čeká Divadlo Drak týdenní zájezd do Havany na Kubě, kde ve dnech 27.–29. 5. odehraje tři reprízy inscenace Do hajan! na 21. Světovém kongresu ASSITEJ a Festivalu scénického umění pro děti a mládež. Inscenace režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové byla vybrána do programu této mezinárodní přehlídky spolu s dalšími 14 zahraničními produkcemi z celkových 542 přihlášených projektů.


 
Královéhradecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.05.2024

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024