pondělí
29. dubna 2024
svátek slaví Robert



Mistrovství Evropy dechových hudeb poprvé v ČR

PRAHA:  Ve dnech 26. - 28. června 2009 se uskuteční u nás jubilejní 10. ročník Mistrovství Evropy dechových hudeb české a moravské dechovky.  Jednu z nejvýznamnějších evropských akcí v oblasti dechové hudby bude ČR hostit poprvé  a vzdát hold české dechovce přijede na 28 evropských dechových hudeb.

Pořadateli jsou z pověření CISM – evropské organizace působící v rámci UNESCO a sdružující dechové orchestry po celé Evropě - Sdružení dechových orchestrů ČR, Národní informační a poradenské středisko pro kulturu (NIPOS - ARTAMA), Umělecká agentura BRIVA a dechový orchestr Krajanka.

Záštity nad ME 2009 převzali předseda vlády ČR Mirek Topolánek, předseda poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček, ministr kultury Václav Jehlička, primátor hlavního městy Prahy Pavel Bém a starosta MČ Praha 7 Marek Ječmének.

Mistrovství Evropy dechové hudby, přestože, že je mezinárodní soutěží, která původně vznikla v Německu, je ve skutečnosti šampionátem ve správném hraní české a moravské dechovky. „Česká a moravská dechová hudba a její autoři jsou v zahraničí velice uznávaní a hraní, především Karel Vacek, Jaromír Vejvoda, Josef Poncar, Karel Valdauf, ze současných autorů jsou to Zdeněk Gurský, Viliam Béreš nebo Blahoslav Smišovský,“ uvedl Václav Hlaváček, prezident spolupořádajícího Sdružení dechových orchestrů ČR, a dodává: „Popularita české a moravské dechovky je tak veliká, že se můžeme v posledním desetiletí setkat s řadou zahraničních dechových kapel, například z Nizozemí, Švýcarska, Německa, Rakouska, ale i USA, které interpretují písně českých a moravských autorů v českém jazyce a dokonce některé vystupují i v českých a moravských lidových krojích."

Samotné české dechové hudby jsou v této mezinárodní soutěži velmi úspěšné. V roce 2000 zvítězila na Mistrovství Evropy dechových hudeb v Německu kapela Gloria, v roce 2003 ve Švýcarsku Kumpanovi muzikanti, v roce 2005 opět v Německu vyhrála Túfaranka, a v roce 2008 v Holandsku vyhrála nejvyšší třídu Křídlovanka.

Mistrovství Evropy dechových hudeb se mohou zúčastnit dechové orchestry z Evropy s maximálním počtem 25 hudebníků. Mistrovství je vypsáno ve čtyřech výkonnostních třídách A – nejvyšší, B – vyšší, C – střední, D – nižší. Výkony orchestrů bude hodnotit mezinárodní porota ve složení: Freek Mestrini – předseda (Německo), Klaus Rappl (Rakousko), Jan Slabák, Zdeněk Gurský a Ladislav Kubeš (Česká republika).

Ocenění přebírají vítězové jednotlivých tříd, titul Mistra Evropy pak získá orchestr s nejvyšším počtem bodů bez ohledu na třídy. Soutěžní bloky jednotlivých orchestrů proběhnou v kulturním domě na Praze 7, samostatné koncertní bloky pak na Křižíkově fontáně v areálu Výstaviště INCHEBA EXPO Praha 7, ve Valdštejnské zahradě, v Zahradě Na Valech a v hotelu Evropa na Václavském náměstí.

Více informací na www.krajanka.eu

Doplňující informace: Vstupenky na Mistrovství Evropy dechových hudeb české a moravské dechovky jsou k dostání v předprodejní síti Ticket Art.

 

Ceny vstupenek:

sobota 27. června (program 11.00 – 22.00) 350,- Kč,

neděle 28. června (program 11.00 – 18.00) 250,- Kč, oba dva dny 450,- Kč.

V dny konání Mistrovství Evropy dechových hudeb bude zajištěn prodej vstupenek v pokladnách pražského Výstaviště.

Pro více informací kontaktujte:

Václav Hlaváček | Sdružení dechových orchestrů ČR, NIPOS - ARTAMA T 251 810 014 | T 221 507 961 | M 603 242 784 briva@volny.cz

Brigita Hlaváčková | Umělecká agentura Briva, Machatého 689, Praha 5 T 251 810 014 | F 251 810 014 | M 604 608 673 briva@volny.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024