pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav



Kulturní domy jsou výhradně záležitostí obcí

V rámci našeho letošního tématu, kterým jsou kulturní domy a podobná zařízení, jsme se obrátili také na odbory kultury krajských úřadů a položili jim čtyři otázky. Odpovědi, které se daly předpokládat, jsou obdobné.  Dosud reagovalo osm ze čtrnácti krajů, což je nadpoloviční většina, a proto si hned na začátku dovolím učinit z informací, které jsme získali, několik zobecnění. Samotné odpovědi předkládám našim čtenářům v příloze.

– Připadá mi, že největší motivaci i příležitost vytvořit přehledy kulturních domů mají kraje. Téměř všechny se ale shodnou na tom, že je velmi těžké takové seznamy založit a udržet je aktuální. Zejména pak s ohledem na obtížnost definice KD. Ale kraje, které evidenci, byť neoficiální, vedou, si s tím poradily. Zahrnuly do ní subjekty s nejrůznějšími názvy, ale s obdobnými rysy a činnostmi: osvětové besedy, kluby, sokolovny, společenská centra atd. Pozn.: Bezesporu zajímavý by byl i přehled těch objektů, které vznikly proto, aby plnily funkci zprvu společenských, spolkových a osvětových center, později KD, jejichž dnešní účel využívání se oproti minulosti diametrálně změnil, nebo bez užitku chátrají.

– Ani jeden z krajů není zřizovatelem KD či podobného zařízení.

Pozn.: S určitými výhradami by se mezi ně mohl počítat IMPULS v Hradci Králové. Jeho zřizovatelem je Královéhradecký kraj a oficiálně se jedná o Středisko amatérské kultury. Je nástupnickou organizací zprvu okresního posléze krajského kulturního střediska, které se zaměřuje na podporu a vytváření podmínek pro neprofesionální aktivity. Ale jak nám sdělila ředitelka Jarmila Šlajsová v roce 2003, jeho cílem je také obohatit kulturní dění v místech konání akcí a rozvíjení a uchování národní kultury a tradic.

– Kraje ve své většině nepřispívají KD systematicky. Šance mají  pouze v rámci již vyhlášených grantových programů, v nichž se mohou ucházet o finanční příspěvky na akce a aktivity. Na rekonstrukce budov pak v případě, že se jedná o kulturní památku. Výjimkou je Jihomoravský kraj, který vyhlašuje speciální program jako ušitý na tělo KD. Je určen kulturním zařízením na stavební úpravy, pořízení movitého majetku včetně technického vybavení a na modernizaci.

– Žádný další kraj o speciálním grantovém programu určeném KD neuvažuje.

– Velkým oříškem bude zjistit počet kulturních domů, resp. odhadnout jejich množství. Z informací, které jsme získali z osmi krajů (viz příloha) vyplývají velmi rozdílná čísla. Např. kraj Pardubický (zřejmě jako jediný pověřil vedením evidence a její aktualizací konkrétní subjekt: Krajskou knihovnu v Pardubicích), uvádí nejvyšší počet KD (a podobných zařízení) – cca 80 + 20 sokoloven. Královéhradecký cca 40 a Jihomoravský a Liberecký přes deset. V několika krajích si seznamy vytvářejí odborní referenti pro svoji potřebu a jaksi nad rámec svých povinností. A v dalších se prostě už z důvodů výše řečených žádná nevede.

 

Ludmila Kučerová

 

P.S. Všem zástupcům krajů, kteří nám poslali odpovědi děkujeme, a pokud naši prosbu vyslyší další a pošlou odpovědi, zařadíme je do přehledu v příloze.

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024