středa
8. května 2024
svátek slaví Den osvobození od fašismu 1945



Kroniky, kronikáři, muzea a archivy v Jihomoravském kraji

V předešlých textech jsme vám představili okresy Blansko, Břeclav, Vyškov a Znojmo. Nyní k nim přidáváme okresy Brno-venkov a Hodonín.

Okres Brno-venkov

„Muzeum Brněnska spolupráci s kronikáři nepřerušilo a i nadále je s nimi v kontaktu. Oni hledají pomoc u nás, my občas zase u nich. Teď ovšem nehovoříme o úředně-metodické oficiální spolupráci, kterou mělo někdejší Okresní muzeum Brno-venkov (tak zněl název muzea do roku 2003 – pozn. red.) před rokem 1989 ve své náplni. Z poslední doby můžeme jako příklad uvést kooperaci s kronikáři z obcí Drásov a Hluboké Dvory. Jde o badatelskou činnost, při které si kronikář u nás může nastudovat danou tematiku. Také se jim snažíme napomoci při zjišťování konkrétních historických, etnografických či dalších témat a navíc jim pomáháme, co se metodiky týče, případně je odkážeme do příslušných okresních archivů,“ sděluje PhDr. Jaromír Hanák, zástupce ředitele Muzea Brněnska.

Archiv nabízí kronikářům osobní konzultace, poskytuje kopie dostupných archiválií a umožňuje publikovat příspěvky týkající se místní historie ve sborníku Jižní Morava. Ředitelka Státního okresního archivu Brno-venkov (SOkA) je spoluautorkou publikace Jak vést kroniku obcí a měst, vydané v roce 2006 brněnským nakladatelstvím.

Muzejníkům se také osvědčuje spolupráce s kronikáři při záchraně písemností archivní a muzejní povahy. Například od nich získávají další důležité kontakty i co se sbírkových předmětů týče. V posledních letech se navíc kronikáři podílejí formou vyplňování dotazníků na programu zaměřeném na koncepci a stav lidové kultury.

Před rokem 1989 byl Státní okresní archiv Brno-venkov místem, kde se kroniky po uplynutí skartační doby ukládaly. Po tomto roce SokA postupně převzal úlohu muzea v oblasti metodiky a tak je tomu dodnes. „Poslední seminář proběhl před deseti lety pro region Tišnovska a zúčastnilo se ho 15 kronikářů. Setkání jsme zorganizovali na jednom z obecních úřadů ve večerních hodinách, abychom zajistili maximální účast. Semináře však nejsou tím jediným, co pro kronikáře děláme. Pro inspiraci jim třeba umožňujeme nahlédnout do kronik z jiných obcí, zejména pak do těch vzorově vedených,“ říká ředitelka SOkA PhDr. Marie Kašubová.

Spolupráce s kronikáři se archivu osvědčila zejména při předávání dokumentů a lidé se také začali více zajímat o místní historii, pečovat o památná místa a zaznamenávat vzpomínky pamětníků.

Díky digitalizaci se archivu daří získávat kroniky po dopsání do svého fondu.

Na okrese Brno venkov je 137 obcí a z nich kroniku vede jen 10 – 15 %, ale tento údaj není konečný a SOkA ho každé čtyři roky aktualizuje.

 

Okres Hodonín

Státní okresní archiv v Hodoníně se problematikou kronik a kronikářů nezabývá. Naopak hodonínské Masarykovo muzeum se jim věnuje již dlouhodobě. (O tom jsme psali v Místní kultuře č. 12/2004 na stránce 16, článek nejdete zde.)

V současné době pokračuje pořádání seminářů pro kronikáře prostřednictvím Akademie J. A. Komenského. Toho posledního se zúčastnilo patnáct zájemců, a to zejména z řad začátečníků. právě jim byl přizpůsoben program, na němž se především hovořilo o becných zásadách vedení kronik.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024