středa
8. května 2024
svátek slaví Den osvobození od fašismu 1945



MALOVANÉ OPONY - Bělá u Pecky

BĚLÁ:  O tom, že se v obci dochovaly divadelní kulisy, se vědělo, ale nikdo ze současných obyvatel neměl ani tušení o malované oponě, která byla následně objevena. Ležela srolovaná na podlaze pod střechou. Zřejmě v jednom místě trochu prosakovala voda a ta oponu poškodila. Vzhledem k jejím rozměrům cca 4 x 2 m bylo těžké ji vhodně uložit.

 

Nakonec se obec dohodla s PhDr. Jiřím Červenkou, kastelánem hradu Pecka, kde už je uskladněná peckovská malovaná opona. Dne 7. října roku 2000 ji na hrad převezlo hasičské auto.

Veřejnost si ji mohla prohlédnout v roce 2006 u příležitosti 130. výročí amatérského divadla v Pecce, kdy byla vystavena společně s oponou a divadelními rekvizitami peckovského divadla.

Oponu namaloval malíř Miloš Středa z Miletína v roce 1922. Jak a kdy byla zakázka bělskými hasiči zadána, kdo o ní jednal, zda měli zadavatelé představu co má být na oponě znázorněno, nebo jim to malíř nabídl,  o tom se můžeme už pouze dohadovat. Neexistuje žádný záznam, a těžko to už někdo zjistí. Ledaže by se přímo zjišťovala data ze života a díla malíře pana Středy.

Dle mého názoru je na oponě vlastenecký motiv, podmíněný tehdejšími tendencemi národního sebeuvědomění krátce po vzniku Československé republiky v návaznosti na národně obrozenecké hnutí v 19. století. Obraz české krajiny, kde na kamenitém svahu louky pod stromem (může to být jak lípa, buk, případně i jiný listnatý strom) odpočívá skupinka lidí. Středem je sedící bělovlasý stařec s holí v levé ruce. O něj se opírá dívka naslouchající jeho vyprávění. Po levé straně starce sedí mladá rodina. Muž podpírá a objímá ženu (dává ji jistotu rodinného krbu), jež láskyplně v klínu drží spící dítě (dává najevo péči a starostlivost o potomstvo – zachování rodu). V popředí sedí mladý chlapec otočený zády. Po pravé straně starce stojí jinoch s rozpaženýma rukama, nasměrovaný k obzoru, kam ukazuje stařec pravicí a kam hledí i muž s chlapcem.

Na horizontu krajiny se rýsuje silueta Hradčan a nad nimi se vznáší pták s ratolestí (holub či sokol ?). Stařec vypráví o hrdé, dávné minulosti Země české a z gest a pohledů je zřejmá víra v budoucnost národa.

Foto:  Věra Kociánová, kastelánka na hradě Pecka.

Pozn.:  Upozorňujeme naše čtenáře na novinku: kliknutím na fotografii se zvětší!

 

Petr Pavel, tč. pověřený vedením kroniky vesnice

Červenec 2008

 

Zdroj: zatím interní verze kolekce opon. Databázi českého amatérského divadla najdete na http://www.amaterskedivadlo.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024