čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor



Památník politickým vězňům ve Valdicích

VALDICE: Před budovou věznice byl ve čtvrtek 4. 6. 2009 odhalen pomník politickým vězňům, autora Jiřího Sozanského. Socha je z bronzu, základ je patinovaný nerez. Představuje popravu muže starým španělským popravčím nástrojem zvaným garota. Dramatičnost výjevu umocňuje pes, naježený proti popravovanému. Jak bývá u nás zvykem, zřízení památníku nebylo lehkou záležitostí, ale v tomhle případě kupodivu nešlo o peníze.

„Já bych se divil obci, kdyby to chtěla," řekl v úvodním slovu sochař. Ano, Valdice jsou obec, která z velké části z věznice žije. Mnoho obyvatel tu pracuje, nebo pracovalo v době, které zejména je památník věnován, tedy období po roce 1948 a pak času normalizace.

Valdickou věznicí prošlo mnoho významných osobností novodobých dějin a mnozí se odhalení zúčastnili.

Kupříkladu Zdeněk Kašpar tu pobyl mezi léty 1951 až 1953. A vzpomíná svého spoluvězně Víta Tajovského, později opata želivského kláštera. Přijel František Stárek, vydavatel samizdatu Vokno, Ivan M. Jirous, český básník, Jiří Gruntorád, provozovatel knihovny Libry prohibiti a další. Památník byl mnoho diskutován, probíraly se jednotlivé varianty i rozsah. Zeď, která by sochu ze dvou stran uzavírala, byla nakonec zamítnuta. Otvírá se tak bezprostřední pohled na vězení, na strážní věž, je zřejmá blízkost barokního vstupu do bývalého kláštera.

Ostatně zajímavé je i to, jak byl památník projednáván v obecním zastupitelstvu. V prvním kole se zastupitelé vyslovili proti. Teprve po dalším jednání souhlasili. Památník odlila firma HVH Horní Kalná – umělecká slévárna. Postava vznikla dle skutečného člověka, pes dle preparovaného zvířete, které skutečně sloužilo na hranicích. Pracovníci valdické věznice připravili k odhalení památníku důstojný obřad. Promluvili zástupci politických vězňů, tvůrce sochy, oba exministři, Pospíšil a Jehlička, jejichž ministerstva se podílela finančně na pořízení.

Sjelo se mnoho hostů, jen Valdičáků přišlo málo. Vyrovnání s minulostí je proces dlouhodobý...

proChor

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024