středa
8. května 2024
svátek slaví Den osvobození od fašismu 1945



Na projektu kulturního centra spolupracuje komora architektů

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM: Poučeno z minulého nezdaru, předstupuje nyní město před architektonickou obec se záměrem vystavit v Rožnově pod Radhoštěm víceúčelové kulturní centrum. Zatímco loni Česká komora architektů (ČKA) prohlásila soutěž za neregulérní a nedoporučila svým členům zúčastnit se jí, na novém záměru už komora s městem spolupracuje.

„Naši výzvu už Česká komora architektů schválila. Tím pádem je účast autorizovaných architektů bezproblémová," potvrdil vedoucí odboru investic Marek Moll.

Ortel ČKA je pro město klíčový, neboť všichni tři vybraní účastníci vyzvané architektonicko-urbanistické soutěže jsou členy komory. To, proč komise bude nakonec vybírat ze studií pouze tří dopředu oslovených architektů, má podle Molla své jasné důvody v neúspěchu předchozí soutěže.

„ČKA napřed prohlásila soutěž za neregulérní. Poté, když byly podmínky upraveny podle připomínek ČKA, stejně se do soutěže nikdo nepřihlásil. Kdybychom soutěž vyhlásili stejným způsobem, riskovali bychom, že se do soutěže opět nikdo nepřihlásí," vysvětlil Moll.

O soutěž loni projevilo zájem jedenáct architektů, kteří si vyzvedli dokumentaci, nikdo z nich však s ničím konkrétním ve stanovené lhůtě nepřišel. "Náš odbor ve spolupráci s městským architektem a předsedou komise výstavby vybral po celé republice dvacet významných renomovaných ateliérů. Ty jsme postupně oslovovali s nabídkou účasti v soutěži. Jakmile se podařilo získat tři, výběr jsme zastavili," uvedl Moll.

Tímto způsobem si město zajistí, že obdrží minimálně tři návrhy zpracování budoucího kulturního centra. Zároveň všichni tři soutěžící obdrží za studie odměny.

Soutěžícími jsou L&P Architektonický ateliér z Prahy, Kuba & Pilař architekti z Brna a Ing. arch. Zdeněk Trefil z Valašského Meziříčí.

Podle regulí soutěže jsou všichni tři architekti povinni předložit své návrhy v říjnu tohoto roku. Svou prezentaci před komisí si odbudou o několik dní později. Porota bude podle požadavků ČKA složena tak, že její nadpoloviční většina musí být z řad  odborníků nezávislých na vyhlašovateli soutěže, tedy na městu.

„Složení nezávislé části komise ještě není stoprocentně známo," doplnil Moll. Podle něj ale nároky ČKA na složení komise město splní.

O výstavbě víceúčelového kulturního centra na místě současného kina Panorama se v Rožnově mluví už delší dobu. Hlavním důvodem je nedostatečné zázemí pro pořádání kulturních akcí. Souhlasné stanovisko k výstavbě dali i obyvatelé Rožnova během veřejné diskuse. Centrum by nabídlo prostory pro konání koncertů, výstav, projekci filmů (kino) a mnoho dalších. Své místo by zde měly mít také neziskové organizace města a další zájmová uskupení.

O tom, jestli se stane součástí stavby také knihovna, není dosud rozhodnuto. Architekti přesto mají studii vypracovat včetně knihovny. „Nicméně je podmínkou, aby v případě, že se postaví jen víceúčelové kulturní centrum, mohlo fungovat zcela samostatně bez ohledu na to, jestli v další etapě bude či nebude realizována knihovna," řekl Moll.

O tom, kolik bude celý projekt stát se dá zatím pouze spekulovat. Rámcově se odhaduje částka okolo stamilionů korun. Město se však bez peněz z EU do stavby nepustí. 

Vhodná výzva pro přihlášení projektu se očekává v příštím roce. V optimálním případě by se s výstavbou kulturního stánku mohlo začít nejdříve v roce 2011.

-lum-

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024