pátek
10. května 2024
svátek slaví Blažena



Novinky turistické sezony 2009 v Lipníku nad Bečvou

Náměstí se zvonicíLIPNÍK NAD BEČVOU: Počínaje květnem opět začíná v Lipníku nad Bečvou turistická sezona a prohlídky městské památkové rezervace s průvodcem. Na návštěvníky čekají nejen klasické prohlídky města, ale 1. května i prohlídka speciální – židovská.

O víkendech bude opět jezdit autovláček z Lipníka n. B. na hrad Helfštýn a zpět. V předem určených termínech, které najdou zájemci na webových stránkách města nebo v informačním centru, se mohou vydat na věž kostela sv. Jakuba.

Během měsíce června se z Helfštýna do zvonice přestěhuje divadélko Tilia, které mohou  navštívit mateřské školky a školy z dalekého i blízkého okolí. Pro malé děti má připraveny loutkové pohádky, pro ty větší školáky pak představení s historickými zbraněmi. Tato novinka souvisí se 400. výročím postavení zvonice – dnes dominanty města.Židovský hřbitov

Hned na 1. května jsou připraveny speciální prohlídky, tentokrát židovského města a židovských památek – odchází se v 10 a 14 h od Turistického informačního centra.

Od 2. května pak průvodci začnou provázet po standardním okruhu. Prohlídka je ZDARMA a podle zájmu skupiny trvá 1 - 2 hodiny.

„S průvodcem je možné navštívit památky, do kterých jinak vstup není možný (zvonice, synagoga, židovské hřbitovy), dále se návštěvníci dozvědí mnoho zajímavostí - například proč má Lipník n. B. ve znaku lva, proč sem na prázdniny jezdil Petr Vok z Rožmberka i Antonín Dvořák, kdo bydlí v kašně a kde vzal děkan Balšánek peníze na výstavbu kaplí a mariánského sloupu,“ říká pracovnice TIC Věra Saňková.

Provází se denně kromě pondělí. Odchod je vždy v 10 a 14 h z Turistického informačního centra (náměstí T. G. Masaryka č. 13, průchod vedle prodejny Zenit).

2. května je navíc možnost od 9 do 12 hodin vystoupat na věž kostela sv. Jakuba (vedle zvonice) a rozhlédnout se z ní po okolí, další taková příležitost bude 8. a 9. května.

8. května odpoledním programem v zámeckém parku, zakončeným ohňovou show, oficiálně ve městě zahájíme turistickou sezonu.

9. května se do Lipníka nad Bečvou sjedou automobiloví dědečci, aby zde odstartovali Helfštýnský okruh auto-moto veteránů.

Při této příležitosti bude v 10 hodin také slavnostně odhalena plastika Tilia podle návrhu Alfreda Habermanna, která by se měla stát nejen dominantou náměstí, ale také cílem pro návštěvníky města.

V roce 2008 se prohlídky města s průvodcem zúčastnilo 2 710 návštěvníků, do zvonice se přišlo podívat celkem 3 002 zájemců (prohlídky s průvodcem a akce).

TZ/luk, bližší informace na www.mesto-lipnik.cz

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024