neděle
19. května 2024
svátek slaví Ivo



Další uchazeči o titul Mistrovské dílo UNESCO

Vlčnov - mládež i starosta Jan Pijáček v krojíchV listopadu 2005 prohlásil generální ředitel UNESCO slovácký verbuňk za Mistrovské dílo ústního a nemateriálního dědictví lidstva. Jde o první takto oceněnou nemateriální památku u nás,  ale Jízda králů i Hlinecká masopustní obchůzka mají stejnou ambici.

Jízda králů

Tento prastarý obřad má kořeny v dávné minulosti, kdy měl přes Moravu v ženském přestrojení utíkat uherský král. Ještě v minulém století se Jízda králů konala na téměř celé Moravě, do současné doby se uchovala zejména na Slovácku - Vlčnov, Kunovice a Hluk a také na Hané - Doloplazy. Snad nejhonosnější bývá Jízda králů ve Vlčnově, kde první zmínka o jejím konání pochází z roku 1808. Zajímavostí je skutečnost, že k přerušení konání nedošlo ani během 2. světové války.

Ve Vlčnově je ustaveno občanské sdružení Společnost Jízdy králů (má přes 200 členů), jehož hlavním posláním je podpora tradičního zvyku mládeže Jízdy králů a udržení vlčnovského kroje pro další generace. Na tradičním krojovém plese 31. ledna 2009 ve Vlčnově představili nového krále roku 2009. Král musí být chlapec ve věku 11 až 12 let. Ten jede v ženském převlečení a s růží v ústech v čele průvodu. Tvář mu zakrývají široké stuhy a během jízdy nesmí promluvit. Doprovází ho královská družina - "lekrůti", což jsou chlapci se věku osmnácti let. (Dříve se po dosažení tohoto věku odvádělo na vojnu).

První Jízdy králů v Hluku se datují od konce 19. století, asi do poloviny 20. století probíhaly každoročně, přerušení proběhlo v období válek. Od 70. let minulého století se zde koná Jízda králů každé tři roky - zatím naposledy v červenci 2008. I zde je základem stejná legenda o útěku uherského krále. V krojích z Dolňácka, ale i Valašska bylo možné vidět děti v kočárcích až po 92 letou paní Annu Poláškovou. Jízda králů tu bývá součástí Dolňáckých slavností, na nichž mimo jiné probíhá i soutěž ve verbuňku.

V Doloplazích pořádal v loňském roce po sedmadvacáté Jízdu králů folklorní soubor Olešnica.

Hlinecká masopustní obchůzka

Zatím poslední se uskutečnila v sobotu 7. února ve skanzenu Veselý Kopec. Předvedla ji vesnická skupina z Vortové u Hlinska. Hlinecké masky i jejich projevy mají stejnou podobu od 19. století. Můžeme mezi nimi vidět rasa s kobylkou, kominíky, turky, slaměného atd.

ev

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

PRAHA: Na tiskové konferenci dne 15. 5. 2024 novelu představil ministr kultury spolu s generálními řediteli České televize a Českého rozhlasu.

V loňském roce ministerstvo kultury připravilo tzv. malou novelu, která zapojuje Senát do volby rady České televize a Českého rozhlasu a přidává tak další pojistku proti ovládnutí těchto institucí. Nyní má finální podobu tzv. velká mediální novela, která zajistí stabilitu financování obou médií. Předcházela jí jednání nejen v rámci koalice, ale i s klíčovými subjekty českého mediálního trhu. Základní pilíře jsou stále stejné. Přibyla indexace poplatku v závislosti na inflaci, memoranda s veřejnoprávními médii a některé nové povinnosti pro veřejnoprávní média. Materiál nyní projedná vláda a účinnost zákona je naplánována k 1. 1. 2025.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Ostatní
Co se děje
16.05.2024

ČR: Muzeum středního Pootaví Strakonice se stalo vítězem 5. ročníku soutěže Muzeum roku, která probíhala na turistickém portálu Kudy z nudy od 25. května 2023 do 31. března 2024. Soutěž Muzeum roku byla vyhlášena jako součást mediální kampaně Národní soutěže muzeí Gloria musaealis.

Celá ČR
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Soutěže a festivaly
Co se děje
17.05.2024

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024