sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav



Rada města akceptovala požadavky občanů

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM: Na začátku června se v místním kině Panorama uskutečnila veřejná diskuse na téma víceúčelového kulturního centra (VKC). Několik desítek občanů vyjádřilo podporu myšlence výstavby moderního kulturního stánku, který by měl vzniknout přestavbou stávajícího kina, resp. vyrůst na tomtéž místě.

Město již v minulých týdnech vyhlásilo na řešení VKC architektonickou soutěž. Právě na základě podmínek soutěže několik občanů budoucí podobu centra připomínkovalo. „Všemi podněty se budeme zabývat a vyhodnotíme je,"  ubezpečil tehdy občany Jan Kučera, vedoucí oddělení projektového řízení z MěÚ. „Snažili jsme se zjistit, zdali je možné připomínky občanů ještě dodatečně zařadit do vyhlášené soutěže. Všichni, kteří se do soutěže přihlásili, obdrží doplnění podmínek na VKC,"  uvedla místostarostka Rožnova Markéta Blinková.

 Oproti plánované jedné klubovně pro nejrůznější místní spolky a sdružení budou klubovny tři. Do studie by měly být zapracovány nově i krojovna a zrcadlový sál, který by sloužil jak folklorním spolkům, tak gymnastice a příbuzným disciplínám. „Kapacita kavárny by se měla navýšit na 60 míst. Navíc není podmínkou, že by se muselo nutně jednat jen o kavárnu. Klidně by mohlo jít o restauraci s letní zahrádkou. Z důvodu pořádání koncertů a dalších akcí bychom zde rádi měli i kuchyň,"  informovala ředitelka T klubu – kulturní agentury Lenka Vičarová, pod kterou kino spadá. Tomuto rozšíření však muselo ustoupit původně plánované ubytování pro účinkující.

Další postup na projektu vybudování VKC ovlivnila také Česká komora architektů (ČKA), která poukázala na složení vyhodnocovací komise, kterou označil ředitel Kanceláře ČKA Martin Turek za závislou pro nedostatečné zastoupení nezávislých odborníků. Vedení města na výtku zareagovalo a část hodnotící komise obměnilo. „Místo úředníků byli do komise nominováni čtyři nezávislí architekti,"  sdělila Blinková. Nedá se však předpokládat, že tento krok stanovisko ČKA změní. Komora prohlásila celou soutěž za neregulérní a zakázala svým členům účast v ní. Město totiž komoru obešlo a vyhlásilo soutěž samo, nikoli prostřednictvím ČKA. „Jako nejvýhodnější vůči veřejným prostředkům města a nejefektivnější se jevila a jeví varianta vyhlášení vlastní soutěže, která bude respektovat zákon o zadávání veřejných zakázek, bude transparentní a nediskriminační. Takto postupovalo několik měst v okolí v posledních letech – jedná se o standardní postup,"  konstatoval Kučera. Podle jeho názoru tím soutěž nijak neutrpí a město navíc výrazně ušetří. Došlo také ke změně názvu soutěže – již se nejedná o veřejnou architektonicko-urbanistickou soutěž, ale o veřejnou ideovou soutěž. Ačkoli to zprvu vypadalo, že městská knihovna bude součástí VKC, nyní to již tak jisté není. Myšlenka zakomponovat do VKC knihovnu se na veřejné diskusi příliš nezamlouvala ani občanům. „Architektonická studie by měla prokázat, zdali je existence knihovny v kontextu VKC vůbec reálná. A to jak z hlediska ufinancovatelnosti objektu a projektu, z hlediska nemalých nároků na prostor, které knihovna má a zejména jejího umístění v takovémto komplexu vůbec. Byla by škoda, kdyby na úkor knihovny přišly zkrátka kulturní aktivity, jež mají ve VKC své místo, a naopak nemůžeme slevovat z nároků, jež knihovna má,"  uvedl ředitel knihovny Pavel Zajíc. Nové VKC by mělo podle prvotních odhadů přijít na sto milionů korun (včetně knihovny). Město Rožnov bude žádat o finanční injekci EU. Stavba by se měla realizovat nejdříve v roce 2010.

Lukáš Martinek

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024