neděle
26. května 2024
svátek slaví Filip



Ke kořenům s letním Festivalem uprostřed Evropy

Kořeny - doteky - proměny zní motto letošního 17. Festivalu uprostřed Evropy, kterým od 15. června do 3. srpna ožijí uměním desítky míst podél tři sta kilometrů dlouhého úseku severozápadní česko-německé hranice. Mezi bavorským Tirschenreuthem, Karlovými Vary, Ústím nad Labem a saskými Drážďany nabízí tato pestrá multikulturní přehlídka klasickou, etnickou, jazzovou hudbu, divadlo, poezii i výtvarné umění.

V městských i odlehlých architektonických skvostech pohraničí vystoupí slavní umělci a soubory rozličných národností, mezi jinými houslisté Fabio Biondi, Ivan Ženatý a Mira Wangová, hobojista Albrecht Meyer, trumpetista Ernie Hammes, loutnista Joachim Held, soubor Europa Galante, Musica Angelica Baroque Orchestra Los Angeles, Dresdner Kapellsolisten nebo světoznámá francouzská jazzová formace Hadouk Trio. "Hvězdy světových pódií představí ve svých programech témata, která vycházejí z jejich vlastních kulturních kořenů, ale také doteky s dalšími kulturními okruhy a z nich vyplývající proměny," říká intendant festivalu Thomas Thomaschke, sám operní pěvec a profesor hudby. Na své si také letos přijdou milovníci virtuozní interpretace klasické staré hudby i moderních experimentů, duchovních koncertních meditací, magického folkloru i jazzu. Tak, jako je středoevropský kulturní prostor určován dědictvím antiky, židovství, křesťanství i lidových tradic vycházejících z mytologie jednotlivých evropských zemí i jejich jedinečným propojováním. Tradiční programová řada festivalu Genius loci otevře milovníkům umění působivá historická i přírodní koncertní místa. Řada Fórum mladých přivedla do regionu mladou hvězdu světového jména Sol Gabettovou z Argentiny, sestry Baibu a Laumu Skrideové z Lotyšska, vynikajícího českého hobojistu Viléma Veverku nebo pěvecké talenty z Fojtska Annett Fritschovou s Martinem Hässlerem (Louny 17. 7., kostel sv. Mikuláše).

V Karlovarském kraji zahájil festival ve čtvrtek 19. 6. mladý sólový pozounista Frederic Belli z Baden-Badenu s varhaníkem Markusem Rupprechtem v chebské Kláře, skvostné Dvořákovy Biblické písně provedl orchestr Virtuosi di Praga a sólisté v chrámu na Chlumu Svaté Maří (21. 6.), mladý virtuozní soubor KlangZeitRaum (Zvuk-čas-prostor) z Lipska rozezněl hudbou barokních mistrů s dobovými nástroji hrad Loket (22. 6.) a kostel Zvěstování v Ostrově bude hostit severskou karelskou hudbu finského souboru Suden Aika (13. 7.).

V parkovém pavilonu pramenů ve Františkových Lázních zahraje na dobové nástroje klasicistní díla Mozartova a Myslivečkova orchestr Salzburger Hofmusik (14. 7.), na nádvoří sokolovského zámku zazní písně o snech ze všech kontinentů v podání renomovaného berlínského ansámblu Aquabella (20.  7.), kaple zámku v Bečově zazní soudobou meditativní hudbou pro harfu a violoncello (26. 7.) a v karlovarském chrámu svaté Maří lidé zažijí koncert slavného lucemburského trumpetisty Ernieho Hammese s varhaníkem Mauricem Clementem.

 Kompletní program i předprodej vstupenek je k dispozici v obvyklých předprodejích a na internetové adrese www.festival-mitte-europa.com.

Pořadatelé přejí všem přátelům festivalu inspirující a vzrušující kulturní zážitky a setkávání na XVII. ročníku Festivalu uprostřed Evropy – Mitte Europa. V Ústeckém kraji zahájil festival v úterý 17. 6. dámské strunné Duo Galante na zámku v Trmicích a pokračoval mimo jiné 18. 6. Severočeskou filharmonií s klarinetistou Šaronem Kamem v teplickém domě kultury a 24. 6. mladým komorním triem Klangzeitraum (Zvuk-čas-prostor) v chomutovském barokním Špejcharu.

Na středověký Nový hrad v Jimlíně míří soubor alpské hudby Ostrachtaler Seitenmusik (29. 6.) a na zámek Velké Březno barokní soubor Duo la vigna (16. 7.).

V ústeckém kostele Nanebevzetí Panny Marie zahraje 4. 7. šarmantní ženský akordeonový kvartet z Berlína, chrám cisterciáckého kláštera v Oseku rozezní 6. 7. světoznámí britští King´s Singers, v děčínské synagoze vystoupí 13. 7. s židovskou chrámovou i folklórní hudbou Synagogalchor z Lipska a teplický kostel svatého Jana Křtitele hostí 21. 7. špičkový britský ansámbl barokní hudby Concert Royal.

Mohlo by vás také zajímat...

HRADEC KRÁLOVÉ-ZAHRANIČÍ: Na konci května čeká Divadlo Drak týdenní zájezd do Havany na Kubě, kde ve dnech 27.–29. 5. odehraje tři reprízy inscenace Do hajan! na 21. Světovém kongresu ASSITEJ a Festivalu scénického umění pro děti a mládež. Inscenace režisérky Veroniky Poldauf Riedlbauchové byla vybrána do programu této mezinárodní přehlídky spolu s dalšími 14 zahraničními produkcemi z celkových 542 přihlášených projektů.


 
Královéhradecký kraj, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.05.2024

PRAHA: Ministr kultury Martin Baxa dne 16. května v Nostickém paláci předal Ceny Ministerstva kultury v oborech zájmových aktivit.

Na začátku slavnostního zahájení poděkoval všem oceněným za jejich dlouholetou neúnavnou práci na poli neprofesionálního umění a za jejich celoživotní přínos v daném oboru: „Bylo mi ctí dnes předat ceny Ministerstva kultury za neprofesionální umění, které má v České republice dlouholetou tradici a pro společnost zcela nezastupitelný význam. Všichni laureáti jsou mnohostranně talentovaní umělci a pedagogové, kteří svým dílem zanechávají hlubokou stopu ve společnosti i kultuře. Děkuji všem oceněným za jejich přínos v oblasti neprofesionálního umění, za jejich celoživotní uměleckou i pedagogickou práci a přeji jim do dalších let hodně zdraví, radosti a inspirace do další práce,“ řekl ministr Baxa.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Hudba, Výtvarné umění, Lidová kultura, Ostatní, Památky
Co se děje
17.05.2024

ČR: Tereza Vítů působí ve vršovickém divadle Mana, dříve také v Městských divadlech pražských a je členkou divadelní společnosti IndigoArt Company. Vedle divadelních rolí se objevila i ve filmech a seriálech. Nyní svou hereckou i pěveckou kariéru rozšiřuje i jako sólová zpěvačka. Na debutu Zůstaň spolupracovala s multiinstrumentalistou a producentem Matějem Belkem. Videoklip dokresluje intimitu skladby a natočila ho s týmem Jakuba Mahdala (JakobyFilms). Již nyní je k dispozici na všech streamovacích platformách.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Co se děje
24.05.2024

KUNŠTÁT: MĚSTO KUNŠTÁT a SPOLEK PŘÁTEL UMĚNÍ MĚSTA KUNŠTÁT vyhlašují 52. ročník Literární soutěže Františka Halase. Vřelý vztah básníka Františka Halase k mladším autorům je obecně známým faktem. Tuto část Halasova odkazu již více než pět desetiletí připomíná i literární soutěž nesoucí básníkovo jméno. Cílem této tradiční akce je podchytit mladé literární talenty, umožnit jejich vzájemnou konfrontaci a publikovat a propagovat kvalitní básnickou tvorbu. Uzávěrka zasílání příspěvků: 15. července 2024.


 
 
Celá ČR, Jihomoravský kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
22.05.2024