pátek
3. května 2024
svátek slaví Alexej



„Sedmdesátka“ ožívá

KRNOV: Městské informační a kulturní středisko v Krnově ve spolupráci s městem Krnov, Asociací českých filmových klubů, za přispění Ministerstva kultury a Státního fondu pro podporu a rozvoj české kinematografie pořádá ve dnech 18. až 20. dubna 3. ročník přehlídky 70mm filmů. Právě krnovské kino Mír 70 je nyní zřejmě jako jediné v zemích Visegrádské čtyřky schopné promítat 70mm formát filmové kopie s původním záznamem zvuku na plátno o ploše 105 m². První ročník přehlídky v roce 2006 se zaměřil zejména na sovětskou produkci, ale i na západní sci-fi. V následujícím roce byla u nás poprvé uvedena 70mm kopie filmu Doktor Živago z produkce USA, polský historický velkofilm Potopa, jedinečný německý dokument Létající Clipper.

 Letošní přehlídka přinese osm celovečerních filmů, několik fragmentů a jeden širokoúhlý film s magnetickým zvukem záznamu. Všechny filmy (např. West Side Story, Spartakus, Lawrence z Arábie) budou uvedeny v původním znění s českými nebo slovenskými titulky. Podrobnosti na http://www.70mmfilm.wz.cz/.

Pohled do historie

V roce 1955 ve Spojených státech amerických uvedl Michael Todd na trh systém Cinerama, který umožnil promítat na zakřivené plátno pás široký 70 mm a nechal pro něj v témže roce vyrobit muzikál Oklahoma!, jehož premiéra se konala v říjnu 1955 v kině Rivoli v New Yorku. Plátno mělo rozměry 8,2 x 19,2 m. O rok později vznikla Cesta kolem světa za 80 dní, v 60. letech např. filmy Kleopatra, Báječní muži na létajících strojích. V roce 1956 představil tehdejší Sovětský svaz (SSSR) věrnou kopii zmíněného amerického systému a nazval ji Kinopanorama. V Evropě vznikl obdobný systém nazývaný Superpanorama 70, který přinesl filmy Létající Clipper či mayovku Old Shatterhand. V SSSR se alternativa tohoto evropského systému nazývala Sovscope 70, v tehdejší Německé demokratické republice (NDR) pak DEFA 70.

V polovině 60. let bylo známo kolem devíti širokoúhlých formátů. Zpočátku v USA existovalo kolem šedesátky 70mm kin a jeden film se v jediném z nich hrál řadu měsíců. Později už počet filmů natočených na 70mm pás nedostačoval, a tak na něj byly zvětšovány i snímky jiných formátů. V tehdejším socialistickém bloku bylo nejvíce filmů natočeno v SSSR – ročně šlo o několik titulů s válečnou tematikou, o adaptace klasických literárních děl, pohádky i díla přibližující současnost. Přestože stejnojmenná, znamenala sedmdesátá léta ve světě paradoxně konec formátu 70 mm. V této době už většina promítaných filmů vznikala „přepisem“ z běžného 35mm filmu. Výroba poslední distribuční 70mm kopie je svázána s rokem 1992. Systém Dolby Stereo používaný od roku 1974 pak ukončil éru šestikanálového stereofonního zvuku, který k 70mm filmům nerozlučně patřil.

„Sedmdesátka“ v Československu

První sedmdesátkou u nás bylo kladenské kino Sokol. Během druhé poloviny 70. let minulého století vzniklo v tehdejším Československu několik desítek kin s touto projekcí. Podle brožury „Kino Mír 70 Krnov“, kterou vydalo v minulém roce Městské informační a kulturní středisko v Krnově, z více než padesáti 70mm kin v Česku má necelá dvacítka z nich nejméně jedno funkční zařízení k projekci takovýchto filmů. Další kina už nepromítají či byla zrušena – např. kino Vysočina v Jihlavě nebo kino Eden v Plzni byly v rámci restituce vráceny původním majitelům a jejich prostory dnes slouží ke zcela jiným účelům. Také dvě pražská 70mm kina potkal podobný osud – z Alfy se nezachovalo nic a velký sál kina Moskva se změnil v Multikino Ládví. U nás se jako první sedmdesátka promítal sovětský snímek Optimistická tragédie. Československá produkce přinesla dva krátkometrážní dokumenty a v roce 1974 celovečerní hraný snímek nazvaný Vysoká modrá zeď, který však byl zvětšeninou z 35 mm. Stejně tomu bylo u filmu Osvobození Prahy. Sedmdesátkovými filmy, vzniklými formou koprodukce, byla dvoudílná epopej Vojáci svobody (SSSR, ČSSR, Polsko, NDR, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko) a taktéž dvoudílný Boj o Moskvu (SSSR, ČSSR). Z u nás promítaných snímků jich pocházelo nejvíce z produkce SSSR (kolem padesáti) a přes 40 filmů bylo americké provenience. Nechyběla ani díla z Francie, Španělska, Velké Británie, NDR, Polska a dalších.

Krnovské kino Mír 70

Budova, v níž se dnešní kino nachází, byla postavena v roce 1903 původně jako Dělnický dům. Na přelomu 50. a 60. let prošla již jako kino rozsáhlou rekonstrukcí. V květnu 1969 zde byla slavnostně uvedena do provozu 70mm projekce a k názvu kina Mír se přidala číslovka 70. Filmovým trhákem se stali Báječní muži na létajících strojích, které najednou zhlédlo až 545 diváků. V roce 1993 se částečně zrekonstruovala promítací kabina a kapacita hlediště se snížila na 355 míst. V letech 1969 až 1992 měli krnovští diváci možnost navštívit přes 140 filmových snímků formátu 70 mm.

70mm promítání chce obnovit i Varnsdorf

Varnsdorfské kino Panorama bylo postaveno na přelomu 60. a 70. let minulého století. Jeho střecha byla zavěšena na ocelových lanech (tato metoda byla do té doby použita pouze při výstavbě olympijského stadionu v německém Mnichově) a součástí tohoto na svou dobu originálního komplexu byl i hotel, restaurace, vinárna a taneční sál. Těchto veřejných prostor se v roce 1991 dotkla  privatizace a nový majitel je bohužel nechal zchátrat. Vzhledem k tomu, že celý objekt měl jednu společnou kotelnu, muselo být promítání v kině ukončeno. Koncem 90. let město prodalo za symbolickou 1 Kč kino novému majiteli – velkému filmovému nadšenci. Ten svépomocí zahájil rozsáhlou rekonstrukci, na niž si vzal úvěr a navíc od Ministerstva kultury získal grant ve výši 1 milionu Kč. První promítání se uskutečnilo v únoru 2005, velký sál s kapacitou 557 míst mají ještě doplnit dva malé sály s méně než 50 sedadly. Připravuje se i znovuzprovoznění původního 70mm formátu ve velkém sále, v němž má promítací plátno plochu 110 m². Denně tu jsou k vidění nejméně 3 tituly a zájemci si mohou vybírat z 6 až 12 různých promítacích časů. Klasický provoz kina doplnila řada služeb – od občerstvení přes výběr filmů na VHS a DVD až po dětský koutek, víceúčelové salonky a podobně. A právě přeměna klasického kina na takovéto kulturní centrum vedla i ke změně názvu na Centrum Panorama.

Eva Veselá

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RONOV NAD DOUBRAVOU: V souvislosti s plánovaným dokončením celkových úprav náměstí se vedení města rozhodlo naplnit myšlenku pořízení sochy věnované svému nejslavnějšímu rodákovi. Ta se objevovala již od šedesátých let minulého století, kdy byla v Nečasově vile instalována obrazová galerie určená nejen pro díla Chittussiho, ale i dalších malířů Železných hor.

Pardubický kraj
Instituce a kulturní zařízení, Výtvarné umění, Senioři, Památky
Co se děje
25.04.2024