středa
1. května 2024
svátek slaví Svátekpráce



Na česko-polské hranici je živo

KRŇOVICE: Na statku U Kynosů – vedle nového skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem – zasedala v pondělí 18. února rada „Sdružení Euroregionu Pomezí Čech, Moravy a Kladska – Euroregionu Glacensis“. Zazněly tu informace nejen ze společného zasedání česko-polské rady EG v polském Valbřichu (kde se předsedou obou částí euroregionu stal Miroslav Kocián a starosta obce Bílá Voda u Jeseníku), ale také o již zrealizovaných i plánovaných projektech, o činnosti mezivládní komise a pracovní skupiny pro euroregiony. Rada také schválila plán činnosti na rok 2008. Euroregion Glacensis, největší euroregion na česko-polské hranici, sdružuje jen na české straně 103 členů.

„Svazek obcí 1866“ (název byl zvolen podle historické události, neboť právě v tomto kraji se odehrály nejkrutější boje Prusko–rakouské války z roku 1866) z něho sice vystoupil, ale nově se z trutnovského okresu přihlásilo město Pilníkov a obec Suchý Důl, z Jičínska pak obec Vrbice. V programu Interreg IIIA bylo v období 2004 až 2006 k dispozici 847 tisíc eur a podpořeno bylo 107 projektů. Na období 2007 až 2013 bude na rozdělování v rámci Fondu mikroprojektů díky programu Cíl 3 (nástupce programu přeshraniční spolupráce Interreg IIIA) k dispozici bezmála 5 milionů eur.

Pro zajímavost přinášíme plány do budoucna dvou starostů a místostarostky zdejších obcí a měst:

Miroslav Kocián, starosta obce Bílá Voda u Jeseníku: „Jednali jsme o spolupráci s česko-kladskou komisí i o výuce češtiny a polštiny v obou příhraničních pásmech. Projekt bude v první (přibližně roční etapě) zaměřen nejprve na pracovníky úřadů a zastupitelstev.“

Petr Hudousek, starosta Rokytnice v Orlických horách: „Nám jde především o výměnu informací s polskou stranou. Protože vychází spousta informačních materiálů, dal jsem radě Euroregionu Glacensis návrh na pořádání veletrhů cestovního ruchu. Navrhl jsem také střídavé konání na obou stranách, a to za účasti jak odborníků, tak veřejnosti. Vše by doprovázel kulturní česko-polský prezentační program Euroregionu Glacensis.“

Hana Horynová, místostarostka Trutnova: „Na loni realizovaný projekt pokračování naučné stezky po bojištích války 1866 na Trutnovsku Via belli jsme získali 850 tisíc korun. Do programu Cíl 3 připravujeme dva projekty. První ve spolupráci s polským městem Kamienna Góra, kde budou obnoveny podzemní chodby, a my zase zrekonstruujeme sklepení jednoho historického domu v městské památkové zóně v blízkosti Krakonošova náměstí na výstavní síň. Druhý projekt připravujeme ve spolupráci s polským městem Świdnica – oni opraví v tamním městském parku altán a my kapli v obci Babí. První projekt je za více než 5 milionů korun a druhý za 1,5 milionu.“

Josef Krám

Mohlo by vás také zajímat...

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: V čele dětského pěveckého sboru Jitro stojí už od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který své svěřence dovedl k mnoha domácím i mezinárodním oceněním. V podcastu Místní kultury vypravuje o práci sboru a jeho přípravných oddělení, o zážitcích ze zájezdů po Evropě, Americe a Asii i o zkušenostech s publikem, které jsou někdy opravdu překvapivé. Zatímco  návštěvníci koncertů ve Francii nebo v USA neskrývají nadšení, mnohokrát sbor odmění potleskem ve stoje a vyžadují přídavky, v Dánsku není zvykem moc tleskat. Ani Japonci si nepotrpí na přehnané ovace, ale o vystoupení projevují až nezvykle hluboký zájem, dokonce přicházejí do sálu o hodinu dřív a pečlivě studují program. Jak se děti učí zpívat v japonštině nebo v mandarínské čínštině, s jakým repertoárem vystupují a kdo je kmenovým skladatelem sboru, to všechno se dozvíte z rozhovoru s profesorem Jiřím Skopalem. A co je základem toho, aby byl sbor úspěšný? "Hlavní je to, že jsme dobrá parta, že se ve sboru všichni cítíme dobře. A pak máme takové krédo: zazpívat v domově důchodců anebo vyhrát na světové soutěži je stejně důležité."

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
01.05.2024

ČERVENÝ KOSTELEC: V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.04.2024

ČR: Všechny v kulturním sektoru zajímá, jak se účinněji propagovat, ale někde to umějí lépe… Koncem loňského roku se na Ministerstvu kultury konal seminář věnovaný novým trendům v marketingu a propagaci kulturních zařízení a paměťových institucí. Ukázalo se, že sdílení zkušeností a úspěšných praxí je pro všechny, kteří mají oblast marketingu a propagace na starosti, velmi cenné. Proto jsme v Místní kultuře připravili anketu, která nabízí možnost „podívat se“, jak to dělají jinde. Chceme přinést konkrétní příklady vynalézavé, nápadité, ale hlavně fungující sebepropagace a dobře zvolené komunikační strategie vybraných projektů z oblasti kultury. Jaký je váš příběh? Co pomohlo ke zvýšení návštěvnosti, prodejnosti, sledovanosti? Čím můžete inspirovat ostatní? Zeptali jsme se Kateřiny Hubertové za Geisslers Hofcomoedianten.

Celá ČR, Hl. m. Praha
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec, Hudba
Články a komentáře
24.04.2024