pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav



Ve Vamberku vznikne skanzen paličkované krajky

VAMBERK: Zcela unikátní ruční krajka vyráběná tradiční technikou k Vamberecku patří už po staletí. Podnik Vamberecká krajka má za sebou šedesátiletou existenci. Svou tradici, založenou na čtyřsetleté historii krajkářství v regionu, chce prezentovat v nově připravované expozici. Originální skanzen paličkované krajky by měl být otevřen v květnu 2009.

Je čím se chlubit

 Město má eminentní zájem na zachování výroby krajek i na tom, aby tento fenomén, za kterým do regionu přijíždí mnoho turistů, byl co nejlépe prezentován. Sídlí zde například Muzeum krajky, které je součástí Muzea a galerie Orlických hor (zřizovatelem je Krajský úřad v Hradci Králové). Proslulou krajkářskou školu, založenou zde v roce 1889, vamberská radnice dodnes intenzivně podporuje. Známým a hojně navštěvovaným se také stalo každoročně organizované setkání krajkářek, které má každý druhý rok také mezinárodní účast a je doplněno Bienále české krajky. V soutěžním klání vybírá odborná komise  nejlepší krajku. Vítěznou práci město odkoupí a ta se následně stane součástí muzeálních sbírek.

Tradice řemesla úspěšně pokračuje

V současné nabídce podniku je široký sortiment výrobků od obrazových a závěsných krajek přes bižuterii a ozdoby až po oděvy a interiérový textil. Díky spolupráci s významnými umělci a návrháři předměty z pravé vamberecké krajky (tato je chráněna mezinárodně platnou ochrannou známkou) ani po letech neztrácejí na ceně, ale naopak získávají historicko-uměleckou hodnotu. A právě společnost Vamberecká krajka CZ iniciovala myšlenku na zřízení unikátního skanzenu. Následně se pak projekt připravoval ve spolupráci s hradeckým Centrem evropského plánování. Vloni vznikaly architektonické návrhy, v současnosti se pracuje na konkrétních částech nové expozice. Rovněž se jedná o přesunu současného Muzea krajky Vamberk, jehož sbírky zůstanou i nadále v majetku Královéhradeckého kraje, z náměstí do zamýšleného areálu. Ve skanzenu by se měla prohlídková trasa rozšířit o depozitáře a výtvarný ateliér, kde budou vamberecké krajkářky, umělci i návrháři předvádět své dovednosti. Jak uvedla mluvčí společnosti Vamberecká krajka CZ Eva Kijonková, v audiovizuálním sálu se bude promítat nový dokumentární film o výrobě ručně paličkovaných krajek, nebude chybět ani sál pro pořádání konferencí a seminářů a malé informační centrum zaměřené na tradici a současnost vamberecké krajky. „Rádi bychom tímto způsobem nabídli každému zájemci o vamberecké krajky prostor pro realizaci. Chceme přitáhnout zejména mladé návrháře a výtvarníky,“ zdůraznila mluvčí.

Svět vamberecké krajky bude stát hodně peněz

Na financování projektu i na provoz areálu bude dohlížet nově založená obecně prospěšná společnost „Svět vamberecké krajky“. (Pod tímto názvem projekt taky vstoupil do povědomí veřejnosti.) V dozorčí radě o.p.s. zasedají tři zástupci Městského úřadu Vamberk a dva zástupci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Náklady, které se mají pohybovat kolem 50 milionů korun, hodlají organizátoři získávat z více zdrojů. Věří, že projekt pdopoří i Evropská unie z fondů zaměřených na rozvoj cestovního ruchu. Na projektovou dokumentaci bylo dáno 100 tisíc korun ze soukromých zdrojů, stejně tak jako dalších 300 tisíc korun na vypracování podkladů a na práce spojené s podáním žádosti o dotaci.

Mária Uhrinová

Mohlo by vás také zajímat...

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

RAKOVNÍK: Celkem dvanáct zlatých keltských mincí neboli statérů pocházejících z 3. až 2. století před naším letopočtem. Tak vypadá další zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty objevený na Rakovnicku – oblasti, která před čtyřmi lety proslula unikátním nálezem zlatých šperků z doby stěhování národů. Zatímco mince čeká odborné posouzení a veřejnosti tak zatím zůstávají nepřístupné, šperky vykládané drahokamy je možné vidět na výstavě Záhada zlatých šperků v Muzeu T. G. M. Rakovník: prodloužena je do 30. června.

Středočeský kraj
Cestovní ruch, Instituce a kulturní zařízení, Ostatní, Vzdělávání
Co se děje
29.04.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: V čele dětského pěveckého sboru Jitro stojí už od roku 1977 sbormistr Jiří Skopal, který své svěřence dovedl k mnoha domácím i mezinárodním oceněním. V podcastu Místní kultury vypravuje o práci sboru a jeho přípravných oddělení, o zážitcích ze zájezdů po Evropě, Americe a Asii i o zkušenostech s publikem, které jsou někdy opravdu překvapivé. Zatímco  návštěvníci koncertů ve Francii nebo v USA neskrývají nadšení, mnohokrát sbor odmění potleskem ve stoje a vyžadují přídavky, v Dánsku není zvykem moc tleskat. Ani Japonci si nepotrpí na přehnané ovace, ale o vystoupení projevují až nezvykle hluboký zájem, dokonce přicházejí do sálu o hodinu dřív a pečlivě studují program. Jak se děti učí zpívat v japonštině nebo v mandarínské čínštině, s jakým repertoárem vystupují a kdo je kmenovým skladatelem sboru, to všechno se dozvíte z rozhovoru s profesorem Jiřím Skopalem. A co je základem toho, aby byl sbor úspěšný? "Hlavní je to, že jsme dobrá parta, že se ve sboru všichni cítíme dobře. A pak máme takové krédo: zazpívat v domově důchodců anebo vyhrát na světové soutěži je stejně důležité."

Celá ČR, Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Články a komentáře
01.05.2024

ČERVENÝ KOSTELEC: V sobotu 20. dubna se v kině Luník v Červeném Kostelci uskutečnilo 71. krajské kolo celostátní filmové přehlídky České vize. Filmová soutěž je určena neprofesionálním filmovým tvůrcům starším osmnácti let. Přihlášeno bylo 19 snímků. Nejlépe z nich uspěly filmy studentů filmových škol, dařilo se i hraným filmům. Porota také rozdala čestná uznání.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
23.04.2024