čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor
Ilustrační foto
© Zdroj: Telegraph, fotoarchiv Ječmen studio



Jak vypadá současná architektura v regionech? Spolek Pěstuj prostor zahajuje nový přednáškový cyklus

PLZEŇ: Pro letošní jaro připravil spolek Pěstuj prostor třídílnou sérii autorských přednášek a navazujících diskusí s představiteli ateliérů působících v českých regionech. Zatímco jeden z dvojice bude vždy zastupovat ateliér činný (také) v Plzeňském kraji, druhý představí působení svého studia v některém z dalších tuzemských regionů. Úvodní díl cyklu Architektura dnes: práce v regionech se uskuteční ve středu 27. března 2024 od 18 hodin v kulturním prostoru DEPO2015 v Plzni.

 

27.03.2024
18:00
Autor článku: 
Petr Klíma

Jaký charakter má současná architektura v regionech? Co obnáší výkon profese mimo tradiční centra tuzemské scény? Jak náročné je vytvářet zde kvalitní realizace? A jak regionální kořeny tvůrců ovlivňují práci pražských ateliérů? Na tyto a další otázky budou při představování svého působení – v symbolickém dialogu dvou přístupů – hledat odpovědi architekti Lukáš BlažekJečmen studiaVojtěch Kaas a Jan Kalivoda z kanceláře Progres architekti.

Ječmen studio je pevně spjato s Olomoucí, kde se Lukáš Blažek narodil. Snaha jeho a jeho ženy Evy, spoluzakladatelky ateliéru, působit ve veřejném prostoru přivedla oba architekty k založení příležitostné kavárny v garáži na jejich zahradě – na téže adrese, kde sídlí i jejich ateliér. Progres architekti si vztah s místy kolem Staňkova, rodiště Vojtěcha Kaase, pěstují z Prahy. Na západě Čech se dnes nicméně nachází téměř polovina jejich realizací.

Vstupné na akci činí 60 Kč. Vstupenky budou k dispozici na místě a v předprodeji na plzenskavstupenka.cz a GoOut.cz. 

FB událost: bit.ly/archiregion1

Další díl série Architektura dnes: práce v regionech, připravované s podporou Ministerstva kultury ČR, města Plzně a Nadace české architektury, se uskuteční ve středu 10. dubna od 18 hodin. Představí se v něm Jitka Ressová ze zlínského studia ellement architects a Eva Šarochová s Václavem Matějkou z ateliéru Projektor architekti.

Ječmen studio vzniklo v roce 2007 v Olomouci z přesvědčení, že je možné tvořit dobrou architekturu i mimo hlavní česká centra. Ateliér od roku 2007 vedou jeho zakladatelé Lukáš a Eva Blažkovi. Společně s týmem mladých architektů a specialistů pracují v širokém záběru zadání od krajinných a územních studií přes městské bloky a průmyslové areály, veřejná prostranství měst a obcí, stavby pro rekreaci a bydlení až po design interiérů a výstavnictví. Za krajinnou studii území Hynčic pod Sušinou obdrželi YAA 2010 Cena Stavebního Fóra „Pilot in Architecture“. Za návrh penzionu Kraličák v téže obci  získali společně s někdejším kolegou Vítězslavem Petrem v roce 2014 Grand Prix Obce architektů v kategorii Novostavba.

Zakladatelé pražského ateliéru Progres architekti Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda se v profesi pohybují od roku 2006. Věnují se architektuře, urbanismu menšího měřítka, individuálním stavbám, krajinářské architektuře, průmyslovému designu i výstavnictví. Zajímají je nestandardní zadání a práce na veřejných stavbách i prostorech. Mimořádnou důležitost ve své práci přisuzují přemýšlení o udržitelnosti a odpovědnosti za vstup do prostředí. V posledních dvou letech získali ocenění za soutěžní návrhy sportovních hal v Žatci a Novém Jičíně. Za projekt minimálních pracovních míst Microoffice obdrželi několik mezinárodních cen včetně Red Dot Design Award.

Další informace:

bit.ly/archiregion1

pestujprostor.plzne.cz

facebook.com/pestujprostor

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024