pátek
10. května 2024
svátek slaví Blažena
Oran Etkin, Timbalooloo 2023
© Foto: Anna Šolcová



10. ročník Mladí ladí dětem: Oceňovaný jazzman Oran Etkin vystoupí v Praze, Ostravě a Litvínově s hravými koncerty pro nejmenší posluchače

PRAHA, OSTRAVA, LITVÍNOV: Již po desáté se do České republiky vrací interaktivní koncerty Timbalooloo v rámci projektu Mladí ladí dětem, opět s vynikajícím klarinetistou a spoludržitelem Ceny Grammy, Oranem Etkinem. Newyorský jazzman je zakladatelem hudební metody Timbalooloo, která nestaví na známých dětských písních, ale využívá například jazzové skladby Herbieho Hancocka, ale i africkou, brazilskou nebo indonéskou hudbu. První z koncertů se koná 27. března od 17 hodin v prostoru kulturní křižovatky Vzlet v Praze. Další zastávky budou v Ostravě 2. dubna v Klubu Parník a v Litvínově 9. dubna ve Schole Humanitas, oba koncerty začnou v 16:30 hodin. Vstupenky jsou k dispozici na GoOut.cz a další informace lze sledovat na sociálních sítích festivalu Mladí ladí jazz, pod který projekt Mladí ladí dětem spadá.

27.03.2024
Autor článku: 
Vladana Brouková

Metoda TIMBALOOLOO, se kterou se malí posluchači a jejich rodiče seznámí na koncertech, je postavena na hravosti, příbězích, hudbě, rytmu a emocích, které jsou blízké dětem od útlého věku. Díky této formě výuky si hravě osvojují základy hudebního a kulturního světového dědictví a zároveň mohou rozvinout svou vlastní osobnost a přirozenost. Díky hudebním lektorům osobně vyškolených Oranem Etkinem se daří aplikovat vzdělávací programy Timbalooloo v čím dál větším množství českých škol v rámci projektové výuky.

“Má desetiletá spolupráce s projektem Mladí ladí dětem na koncertech Timbalooloo  je pro mě jednou z nejhlubších zkušeností, jak daleko je možné s tímto netradičním přístupem k hudebnímu vzdělávání zajít. Vše začalo mou účastí na festivalu Mladí ladí jazz, pak pokračovalo malým turné, a postupně jsme zvětšovali počet zastávek v českých městech a přidali také workshop pro pedagogy a přeložili celou metodiku do češtiny. Jsem nadšený z hraní se svou československou kapelou, jsme opravdu na stejné vlně. Všem nám záleží na zážitku, který si odnesou naši dětští posluchači z koncertů. A také se snažíme na hudbu dívat jejich očima, a to nám i po deseti letech hraní přináší do vystupování svěžest a hravost. Kolem Timbalooloo se v Česku vytvořil oddaný tým, s nímž moc rád pracuji a který mě svými podněty dodává skvělou energii i inspiraci. Rád bych vyzdvihl zásluhy vedoucí projektu Kláry Břeňové, která s vizí interaktivních koncertů sama přišla a pak ji začala uskutečňovat. Jsem nesmírně vděčný, že se do Česka mohu pravidelně se svou metodou Timbalooloo vracet,” říká Oran Etkin.

“Poprvé jsem zpívala na českém tour s Oranem Etkinem v roce 2019. Byla jsem tehdy překvapená, že existuje ještě jiná možnost, jak mohou děti poznávat hudbu, než jen v povinných hodinách hudební výchovy ve škole. Na koncertech a při workshopech ráda pozoruji nadšení dětí. Je naplňující vidět, že je hudba tolik baví a že si ji užívají v roli velmi aktivních posluchačů a vlastně mnohdy i spolutvůrců. Timbalooloo podporuje bezprostřednost, která je dětem tolik vlastní. Mohou poznávat hudbu beze strachu. A v neposlední řadě jsem nadšená ze spolupráce s Oranem - je skvělý multiinstrumentalista a inspirativní muzikant a svou metodu propracoval tak, že je smysluplná a v dětech opravdu “něco” zanechává,” doplňuje zpěvačka Izabela Chalupníková.

Termíny a místa Timbalooloo tour 2024:

Koncerty jsou určené pro děti od 3 do 10 let a jsou vedeny v angličtině s českým překladem. V česko-slovenské kapele vystoupí na koncertech po boku Orana Etkina Dušan Černák (bicí), Martin Konvička/ Jan Pudlák (piano), Taras Vološčuk (kontrabasista), Izabela Chalupníková (zpěv).

Workshop pro pedagogy a hudební lektory s Oranem Etkinem:

  • 6. 4. 9:00 - 12:00  - Praha, Sál U Minuty, Skautský institut

Tříhodinový workshop určený pedagogům a lektorům hudby pracujícím s dětmi v MŠ a na 1. stupni ZŠ, ve kterém se seznámí s hudební výukou Timbalooloo s jejím zakladatelem  jazzovým muzikantem Oranem Etkinem, se uskuteční 6. dubna od 9 hodin v sále U Minuty ve Skautském institutu na Staroměstském náměstí v Praze. Téma workshopu je podpora emočního rozvoje dítěte prostřednictvím hudby s důrazem na empatii, well-being a sociální vztahy nejen mezi dětmi.

Účastníci kurzu se naučí několik praktických příkladů z Timbalooloo, které následně mohou implementovat do své vlastní výuky. Workshop je strukturován tak, aby byl přínosný a pochopitelný jak pro ty, kteří budou workshop absolvovat poprvé, tak pro ty, kteří již naše workshopy absolvovali a tento přístup již znají. Pro plné zapojení do workshopu je nutná základní znalost hry na hudební nástroj a angličtina alespoň na úrovni B2. Vstupenky jsou k dispozici v síti GoOut.

Sbírka na Donio.cz na podporu dalších aktivit Mladí ladí dětem

Workshopy, koncerty a výuka metody TIMBALOOLOO osloví každý rok tisíce dětí a rodičů. Neziskový projekt Mladí ladí dětem se snaží tyto aktivity směřovat mimo jiné do vyloučených lokalit, kde se nacházejí sociálně ohrožené rodiny. Podpořit realizaci dalších koncertů a workshopů je možné prostřednictvím sbírky na portále Donio.

Medailonek Orana Etkina:

Oran Etkin je známý nejen jako výborný jazzman a spoludržitel Ceny Grammy, ale také díky svému interaktivnímu konceptu hudební výuky pro děti, kterou realizuje po celém světě. Svou inspiraci od dětství nacházel u významných hudebníků, mezi které jednoznačně patří například slavný Louis Armstrong, Benny Goodman, Gene Krupa či Teddy Wilson. Oranova tvorba je také hluboce ovlivněna jeho izraelskými kořeny a tím, že hodně cestuje a v zahraničí spolupracuje s místními umělci, což se odráží jak v jeho umělecké tvorbě, tak i v jeho pedagogické práci. Před třemi lety vydal album pro děti Finding Friends Far from Home, které vzniklo v několika zemích od Zimbabwe, přes Čínu až po Českou republiku. Díky festivalu Mladí ladí jazz a osobnímu zapojení Orana Etkina probíhá výuka v České republice pro konkrétní školy a školky v nebývalém měřítku.

Timbalooloo tour se uskuteční za podpory:

Ministerstvo kultury ČR, MHMP, Financováno Evropskou unií – Next Generation EU, Národní plán Obnovy

Spolupracující organizace:

Society for All, z.s. (projekt Signály),  Člověk v tísni, o. p. s., Vzájemné soužití o.p.s, Proxima Sociale o.p.s., Jahoda, z.ú., Europe Jazz Network, Klub Parník, ŠOŠ Schola Humanitas (Litvínov), Městské divadlo Chomutov, Vzlet - Vršovická kulturní křižovatka

Užitečné odkazy:

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024