čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor
Banner
© Archiv pořadatele



Festival JEDEN SVĚT v Hradci Králové představuje kompletní program

HRADEC KRÁLOVÉ: Jeden svět ve svém programu každoročně upozorňuje na desítky příběhů o lidských právech a jejich porušování i statečných činech lidí kolem nás. Ať už jde o změny klimatu, svobodu slova, nezávislou justici, identity nebo vztahy, informovat o tématech promítaných filmů je v současnosti důležitější než kdy dříve. Festival letos představí 13 celovečerních filmů a 6 snímků ve virtuální realitě. Nabídne také debatní program s hosty a hostkami z celé České republiky a Slovenska. Dvacátý šestý ročník Mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět se uskuteční od 19. března do 23. března 2024.

od 19.03.2024 do 23.03.2024
Autor článku: 
Jan Slanina

Festival v Bio Central zahájí 19. března snímek Hranice Evropy, který představuje osobní výpověď o ekonomické nerovnosti a novodobých formách vykořisťování v západní Evropě. Po projekci bude následovat debata s novinářkou a režisérkou snímku, Apolenou Rychlíkovou.

I další dny se na pódiu Velkého sálu kina Bio Central představí zajímaví hosté a inspirativní hostky. Po projekci snímku Žal v Lodu budou o izraelsko-palestinském konfliktu debatovat ředitel organizace Člověk v tísni Šimon Pánek a psycholožka Kateřina Šrahůlková. Po sobotním promítání filmu Virtuální ostrov pak o online komunitách promluví mimo jiné novinářka Alžběta Trojanová. Inspirativní debaty ale diváky a divačky čekají každý den od úterý do soboty. Významným titulem je český snímek Tady Havel, slyšíte mě? Popisující poslední roky života bývalého českého prezidenta.

Výrazné rozšíření zažije i program ve virtuální realitě. Diváci a divačky se ponoří do amazonských pralesů nebo se proletí nad Čínou, která devastuje své přírodní bohatství. VR program bude k dispozici každý den festivalu v kavárně Bio Central.

Projekce v Galerii moderního umění a koncert vycházející slovenské hvězdy

Již tradiční projekce mimo kino se letos uskuteční v Galerii moderního umění, kde se divákům a divačkám představí titul Hong Kong Mixtape, který přibližuje osudy underground umělců v Hong Kongu. Tam je jejich tvorba tvrdě postihována státním aparátem. V ne nepodobné situaci jsou mladí queer umělci a aktivisté na Slovensku, proto se jim pořadatelé festivalu rozhodli dát prostor a jejich představitele pozvat do rozsáhlé debaty.

Po projekci se diváci a divačky mohou těšit na oficiální after party festivalu v ahoj tattoo studio, na které se mohou těšit i na koncert zpěváka vystupujícího pod pseudonymem Vojtik, kterému loni vyšel úspěšný hit Detvianský sen. Následovat budou DJ sety queer umělců a umělkyň.

Celý program festivalu, informace o promítaných titulech ve virtuální realitě a závěrečné after party naleznete na webu biocentral.cz. Seznam titulů dostupných pro školní projekce naleznete na webu jsns.cz. Školní část festivalu proběhne mezi 3. a 19. dubnem.

 

Předprodej vstupenek začíná v úterý 5. března 2024. Vstupenky lze zakoupit na webu biocentral.cz

 

Divákům a divačkám nabídneme i akreditaci na celý festival za 800 Korun nebo balíček tří vstupenek za 390 Korun.

Vstupenky a akreditace je možné zakoupit jak na webu, tak na pokladně kina Bio Central.

Podrobnosti o festivalu a materiály ke stažení najdete na webu www.jedensvet.cz.  Letošní festivalovou znělku si můžete přehrát na tomto odkazu.

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024