čtvrtek
9. května 2024
svátek slaví Ctibor
Šumperk, kostel Zvěstování Panny Marie
© Foto: Zdeněk Nováček



Klášterky spouštějí prodej vstupenek na všech 21 koncertů

JESENICKO: Klášterní hudební slavnosti zahajují prodej vstupenek na 21 hudebních večerů, které se uskuteční od června do září na mnoha místech Jeseníků a okolí. Inspirován mottem „Z českých luhů a hájů“, oslaví festival české hudební velikány.

Autor článku: 
Štěpánka Šoupalová/ika

NEJOČEKÁVANĚJŠÍ KONCERTY

 

ŠUMPERK – Od 19. února lze zakoupit vstupenky i na nejvíce žádané koncerty, a to čtvero různých provedení cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany:

  • zahajovací koncert v Šumperku 13. června, kde zazní na historické nástroje v podání souboru Musica Florea pod vedením Marka Štryncla,
  • v Jeseníku ji zahrají 21. července dva špičkoví klavíristé Ivo Kahánek a Miroslav Sekera,
  • v Karlově Studánce předvedou 30. srpna části Mé vlasti harfistky Jana Boušková a Minja Stojanović,
  • festival uzavře 30. září opět v Šumperku skladba inspirovaná Mou vlastí „Her Country“ skladatelky Nikol Bókové.

 

UMĚLECKÝ PATRON

Uměleckým patronem letošního ročníku Klášterek se stal světově proslulý hornista Radek Baborák: „Patronát je čestná funkce, znamená to, že si s daným partnerem rozumíme a že se posluchači s mým jménem a mými projekty budou setkávat pravidelněji.“ Je to tak, nejprve se Radek Baborák představí sólově 30. června v mystickém klášteru Na Hedeči. Na koncertu 15. června v Šumperku se zapojí jako člen Afflatus Quintetu a v režii souboru Baborák Ensemble pak proběhne slavnostní závěrečný koncert 30. září, kde zazní výše uvedená Her Country.

Osobnost uměleckého patrona se významně propisuje rovněž do programu festivalu: „Letošní rok je specifický a oslavný pro díla českých autorů. Naším cílem proto bylo představit jak skladby známé, tak i některé zajímavosti, které se podařilo do programu dát právě s ohledem na probíhající připomínku mnoha výročí českých tvůrců“, přibližuje Baborák.

 

KONCERTY KLASICKÉ A DUCHOVNÍ HUDBY

Festivalem tak bude znít česká klasická hudba v podání domácích i zahraničních interpretů. Po mnoha letech se tak do Jeseníků, konkrétně do Bílé Vody 23. června, vrací s duchovním programem Poznaňský chlapecký sbor. Vůbec poprvé se koncert uskuteční v Rýmařově, kde kapli v Lipkách rozezní polský varhaník Waclav Golonka 1. července. V partnerském Mikulově se představí 4. července Czech Ensemble Baroque Quintet. Polské Fraś Vinci Duo uvede Rozhovory strun 6. července v Maršíkově, 13. července představí slovenské Moyzesovo kvarteto dílo A. Dvořáka v Maršíkově. Milovníci opery zamíří 15. srpna do Jeseníku na recitál tenoristy Petra Nekorance. Německý vokální soubor Amarcord se představí 17. srpna na Svatém Kopečku u Olomouce a o den později v Šumperku. Poctu českým kantorům – hudebníkům složí 8. září v Rapotíně členové souboru Linha Singers. Příležitost posoudit rozdílné pojetí Stabat Mater od Vivaldiho a Pergolesiho bude 20. září ve Šternberku a 23. září si dají v Bruntálu Bacha na Šporcla.

 

AUTORSKÁ TVORBA A NOVINKY

Kromě klasiky se diváci mohou těšit na současné, svěží, autorské koncerty a interprety. Patří k nim uskupení Clarinet Factory, které vystoupí 21. června pod širým nebem ve Šternberku. Autorskou tvorbu představí houslistka a skladatelka Gabriela Vermelho 29. června v Bruntálu. Kytarista světového formátu Štěpán Rak zahraje vlastní skladby 9. července v Račím údolí. Moravským folklórem inspirovaný večer se odehraje 15. července v Šumperku za přispění světoznámého kvinteta Afflatus Quintet a uskupení ČaroTaj. Nádvoří zámku Velké Losiny bude plné písní Jiřího Šlitra a divadla Semafor 24. srpna.

Novinkou letošního roku je společný projekt festivalu a Nemocnice Šumperk, jehož výsledkem budou koncerty a vystoupení v prostorách areálu nemocnice.

 

PRAKTICKÉ INFORMACE

Přehledný seznam všech koncertů, termínů a míst konání najdete na www.klasterky.cz, na facebookovém a instagramovém profilu @klasternihudebnislavnosti nebo si o něj napište na festival@klasternihudebnislavnosti.cz. Vstupenky jsou v prodeji online na www.klasterky.cz, www.goout.cz nebo osobně v běžných předprodejích měst, kde se konají koncerty.

Na vybrané koncerty v regionu bude zajištěna autobusová doprava ze Šumperka.

Festival Klášterní hudební slavnosti se od roku 2007 koná na mnoha pozoruhodných místech Jeseníků. Často jsou to církevní stavby nebo stavby s církví majetkově provázané v Olomouckém a částech Moravskoslezského a Pardubického kraje. Je největší a jediný svého druhu, který se v dané lokalitě v období letních měsíců koná.

Výrazem uznání a podpory projektu je záštita ministra kultury v roce 2023, a také dlouhodobá záštita hejtmana Olomouckého kraje.

www.klasterky.cz

 

 

 

Mohlo by vás také zajímat...

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024