úterý
14. května 2024
svátek slaví Bonifác
Plakát k výstavě
© Zdroj: www.facebook.com/novaskolaops



Fotografická výstava Můj svět ukazuje život v sociálně vyloučené lokalitě očima dětí

PRAHA, KRÁSNÁ LÍPA, ŠLUKNOVSKO: Seznámit se základy řemesla, ale především zažít úspěch a poznat něco nového. To bylo cílem fotografických dílen obecně prospěšné společnosti Nová škola a spolku 400 ASA pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí z Krásné Lípy a Šluknovska. Čtyřiadvacet vybraných fotografií, které v rámci těchto workshopů vznikly a které nabízí svědectví o tom, jak tyto děti vidí svůj svět, je nyní ke zhlédnutí v pražské 400 ASA Gallery. Výstava s názvem Můj svět potrvá od 20. února do 2. března 2024.

od 20.02.2024 do 02.03.2024
Autor článku: 
Lucie Nemešová

Začíná výstava fotografických děl dětí ze sociálně znevýhodněného prostředí s názvem Můj svět. Čtyřiadvacet vybraných snímků, zachycujících svět sociálně vyloučené lokality očima dětí z Krásné Lípy a Šluknova, mohou návštěvníci vidět od dnešního dne do příští soboty (20. února–2. března) ve smíchovské 400 ASA Gallery v Praze. „Společně se spolkem 400 ASA jsme se rozhodli dát těmto dětem prostor se vyjádřit, být kreativní, poznat něco nového poznat a inspirovat se, a to prostřednictvím fotografie,“ uvádí Žofie Látalová z obecně prospěšné společnosti Nová škola, která výstavu koordinuje. Fotografie vznikly v rámci fotografických dílen pod hlavičkou projektu Džas dureder, v překladu z romštiny Jdeme dál.

Spolu s Karlem Cudlínem a Martinem Wágnerem ze spolku 400 ASA tyto dílny vedl i Jan Mihaliček, který k tomu říká: „Naše dílny nebyly jen o technice fotografování, ale především o poznávání, objevování a setkávání. Každý z nás představil jiný pohled na svět a dal účastníkům možnost vidět své okolí novýma očima.“ Zapojené děti se během sedmi workshopů učily pracovat se světlem a stínem, vyzkoušely si portrétní fotografie nebo makrofotografie. Vyrobily si také vlastní aparát, který zachycuje obraz na fotografický papír, tzv. cameru obscuru. „Zkoumaly svět kolem nich z dálky i zblízka. Přemýšlely o tom, jak se jejich svět mění v čase. Tato výstava je to svědectvím o tom, jak tyto děti vidí svůj svět,“ dodává fotograf.

Některé rodiny dětí, jejichž fotografie jsou v nyní v pražské galerii k vidění, se potýkají s problémy v oblasti bydlení nebo jsou oběťmi obchodníků s chudobou. A velmi často na ně dopadají negativní vlivy života v odlehlých a strukturálně zatížených částech Česka, jakou Šluknovsko je. „Necítí přijetí většinové společnosti, ve škole zažívají spíše neúspěch. Pro motivaci dítěte ‚jít dál' je přitom právě toto zásadní. Prostřednictvím těchto dílen a této výstavy jsme těmto dětem chtěli dát možnost obojí zažít,“ vysvětluje koordinátorka akce. „Výstava je důkazem toho, že i děti žijící v takto náročných podmínkách nám mají hodně co říci,“ uzavírá Látalová.

Romský název projektu „Džas dureder“ znamená v češtině „jdeme dál“. Vychází z přesvědčení, že pro motivaci jakýchkoliv dětí a tedy možnost „jít dál“ je třeba, aby zažívaly úspěch a cítily přijetí. Romské a další sociálně znevýhodněné děti však zažívají ve škole od počátku školní docházky často pravý opak. V rámci projektu proto navazujeme na dlouholeté zkušenosti Nové školy, o. p. s., že při dostatečné podpoře dětí v přípravě na školu ve školním i domácím prostředí a při dostatečné, vstřícné a respektující komunikaci s jejich rodiči, je možné to zvrátit. Tím se úměrně zvyšuje motivace dětí k práci ve škole a k setrvání ve vzdělávání. V rámci projektu se tak podařilo zorganizovat i workshopy s fotografy spolku 400 ASA, jejichž cílem nebylo naučit starší žáky profesionálně fotit, ale seznámit je se základy řemesla a zajímavými osobnostmi, které jim pomohou znázornit svět kolem nich prostřednictvím fotografie. Žáci si vyzkoušeli dlouhodobější systematickou práci směřující ke konkrétnímu a hmatatelnému cíli.

Obecně prospěšná organizace Nová škola od roku 1996 u nás podporuje inkluzivní vzdělávání menšin, cizinců či jinak sociálně či kulturně znevýhodněných dětí a mládeže. Stála u zrodu zavádění romských pedagogických asistentů do ZŠ. Asistenty nadále podporuje prostřednictvím akreditovaných kurzů a projektů. Usiluje o koncepční řešení otázek spojených s inkluzivním vzděláváním – je členem ČOSIV (České odborné společnosti pro inkluzivní vzdělávání). Více na www.novaskolaops.cz.

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Sympatický Američan z Ohia žije už 30 let ve Všenorech za Prahou. Nejdéle ze všech míst, kde zatím bydlel. Do Česka ho přivedla vášeň badatele – muzikologa, který svou dráhu zasvětil Antonínu Dvořákovi. Proto se také naučil skvěle česky. Hned v předsíni doma u něj narazíte na police plné knih o hudbě a o Dvořákovi zejména, knihovnu s dalšími tituly najdete i v kuchyni a tak dále…. On sám je autorem několika knih o Dvořákovi (Rethinking Dvořák, Dvořákovská místa, Manželské páry Dvořákovi a Hlávkovi) a na další knize pracuje. Do naprostých detailů zná nejen dílo, ale i obdivuhodnou životní cestu tohoto českého a zároveň světového skladatele. Zajímavý je ale i osobní příběh Davida Beveridge.

Celá ČR, zahraničí
Knihy, literatura, média, Hudba, Památky, Vzdělávání
Články a komentáře
08.05.2024