pondělí
13. května 2024
svátek slaví Servác
Karel Emanuel ze Žerotína
© Zdroj: Obec Bludov



Poslední ze Žerotínů má v Bludově novou bustu

BLUDOV: Obec Bludov má novou bustu, která připomíná slavného rodáka. V čase 88. výročí úmrtí Karla Emanuela Žerotína bude odhalena jeho podobizna, která pochází z dílny sochaře Jakuba Vlčka. Slavnostní akt se uskuteční v pátek 6. ledna v 18 hodin u žerotínské hrobky, kde je nové umělecké dílo instalováno.

06.01.2023
18:00
Autor článku: 
Barbora Haušková

Jeho vznik podpořila Nadace Karla staršího ze Žerotína, která byla založena v roce 1991 obcí Bludov. Starosta, radní, zastupitelé a kronikář se v prvním porevolučním volebním období vzdali svých odměn a vložili je do této nadace. Jejím účelem je podpora záchrany, obnovy a kulturně přiměřeného využití nemovitých i movitých památkově hodnotných objektů v Bludově a jeho okolí.

„Založením nadace měli její představitelé touhu zhmotnit v bludovském veřejném prostoru podobu nejslavnějšího Žerotína – Karla staršího (1564–1636), jehož ostatky jsou od roku 1842 uloženy v žerotínské hrobce pod bludovským kostelem. To se podařilo v roce 2017, kdy byla odlita bronzová busta podle návrhu, který vytvořil v roce 1934 jeden z nejslavnějších českých sochařů Vincenc Makovský. Umístěna je po levé straně vchodu do žerotínské hrobky v Bludově. Na jejím financování se podílela nadace a obec Bludov. Byla slavnostně odhalena u příležitosti 175 let přenesení ostatků Karla staršího do Bludova z Brandýsa nad Orlicí, a to 3. listopadu 2017 za účasti stovek občanů,“ upřesnil předseda správní rady nadace profesor Stanislav Balík.

Karel Emanuel, hrabě ze Žerotína, svobodný pán z Lilgenau (1850-–1934) byl moravský šlechtic a politik, poslanec Moravského zemského sněmu a Říšské rady. Počátkem 20. století byl jedním z posledních moravských místodržících (1900–1906) a dědičným členem Panské sněmovny. Jeho smrtí 26. prosince 1934 vymřela moravská šlechtická větev Žerotínů po meči.

Obec vyhlásila na zhotovení busty soutěž, kdy oslovila desítku umělců. V komisi, která vybírala finální návrh, byl i vnuk Karla Emanuela Žerotína Karel Mornstein-Zierotin. Vítězem se stal sochař Jakub Vlček. Bustu odlila umělecká slévárna Kunstmetal.

Na slavnostní odhalení naváže další slavnost, a to ve zdejším kulturním domě. Bude zde předán dekret čestného občana Bludova někdejšímu úspěšnému starostovi obce Pavlu Stonovi, který byl starostou dvacet let a stal se tak nejdéle úřadujícím starostou v dějinách Bludova. Čestným občanem Bludova byl mj. právě i Karel Emanuel ze Žerotína, dále např. bludovský rodák Josef Cyril Kotrlý, někdejší vůdce pražského květnového povstání v roce 1945.

https://www.bludov.cz/

 

Mohlo by vás také zajímat...

ČR: 332 veřejných sbírek bojuje o vaši přízeň v novém ročníku soutěže MÁME VYBRÁNO. Ta ukazuje na místa, kde se něco děje: kde shánějí peníze na obnovu kulturního dědictví. Hlasujte – a podpořte památku svého srdce. Finalisté si rozdělí finanční hotovost.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Soutěže a festivaly
Co se děje
13.05.2024

BOHUMÍN: Třicátá léta minulého století v Bohumíně, polský zábor, druhá světová válka a Bohumín součástí velkogermánského Reichu, osvobození. Témata, která v Bohumíně nabídl historik Ondřej Kolář. Besedou (16. dubna) spolek Maryška přispěl k programu připomínky 79. výročí konce 2. světové války v Evropě.

Moravskoslezský kraj
Instituce a kulturní zařízení, Památky, Vzdělávání
Co se děje
07.05.2024

HRADEC KRÁLOVÉ: Druhý ročník festivalu kreativity a kreativního učení proběhne v Hradci Králové od 9. do 11. května. Festival KreatFest nabídne bohatý třídenní program složený z workshopů, diskusí, sdílení a tvoření rozprostřený po tvůrčích i vzdělávacích institucích v Hradci Králové. Návštěvníci tak zavítají do knihovny, Centra kreativního muzejnictví, Centra uměleckých aktivit, ale taky Bajkazylu.

Královéhradecký kraj
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Divadlo a tanec, Památky
Co se děje
07.05.2024

ČR: Asociace profesionálních divadel (APD) oslavila jubileum zintenzivněním své dosavadní činnosti, zejména v souvislosti s realizací grantového projektu “Etablování stávající struktury Asociace profesionálních divadel ČR v kontextu proměny sektoru živého umění v důsledku pandemie koronaviru”, podpořeného z programu Fondů EHP 2014-2021.

Celá ČR
Instituce a kulturní zařízení, Divadlo a tanec
Co se děje
06.05.2024