sobota
4. května 2024
svátek slaví Květoslav
Galerie Perlou
© Foto: Lukáš Prokeš, Město Ústí nad Orlicí



Galerie Perlou v Ústí nad Orlicí zná svou budoucí podobu – soutěž na proměnu brownfieldu v centru města vyhráli CHYBIK + KRISTOF

ÚSTÍ NAD ORLICÍ: CHYBIK + KRISTOF zvítězili ve veřejné architektonické soutěži na návrh nové galerie v centru města Ústí nad Orlicí, která se má stát významnou uměleckou a kulturní dominantou nadregionálního významu. Bývalá textilní továrna se promění v živé multifunkční centrum s galerijním prostorem, veřejně přístupným nádvořím, kavárnou a nezbytným zázemím.

Autor článku: 
CHYBIK + KRISTOF

Po letech prosperity ukončila v roce 2009 textilní továrna Perla v Ústí nad Orlicí svůj provoz. Její prostory se od té doby postupně redukovaly až do dnes, kdy z ní zůstaly zachovány jen ty nejcennější části – původní výrobní budova navržena Pavlem Janákem, kancelářská část bloku a kotelna s trafostanicí z 19. století. Právě tyto prostory se nyní díky iniciativě místní radnice promění v galerii moderního umění - nový symbol města nacházející se v těsné blízkosti historického centra, který výrazně podpoří již existující místní kulturní infrastrukturu.

Textilní průmysl, který dříve charakterizoval Ústí nad Orlicí, ustupuje, aby uvolnil místo nové identitě – kvalitní kultuře, umění a soudobé architektuře. Tato proměna je pro město mimořádnou příležitostí stát se novým kulturním centrem regionu s aspirací se zařadit mezi instituce evropského významu.

Blízké sousedství unikátního Roškotova divadla vyvolala touhu vytvořit pro Ústí nad Orlicí další odvážnou ikonu reprezentující architektonický jazyk i téma 21. století. Nebourat, ale transformovat. Očišťovat nežli nahrazovat. Citlivě doplňovat nezbytné. Tyto principy jsou materializovány s nezbytnou přesností do otisků a vlysů na fasádě, ale i formou novotvarů jenž dotváří celkovou prostorově materiálovou koláž.

Hlavní roli zde hrají historické hodnoty a dědictví textilní továrny Perla, kterým návrh vzdává hold symbolickou cestou. Komín, jakožto odkaz průmyslové minulosti, s nově přidanou reflexní vrstvou se stává majákem kulturního centra, viditelným z širokého okolí. Aktivace místa je jedna ze stěžejních priorit návrhu. Místo je obohaceno dvěma novými veřejnými prostory: vnitřním nádvořím a piazzetou uličního nároží. Tyto dvě prostranství propojuje kavárna – živé spojení mezi hlavní ulicí a zklidněným městským vnitroblokem.

Strategicky umístěné nové průchody  průřezy umožňují plynulou cirkulaci mezi jednotlivými veřejnými prostory a vytvářejí tak pro návštěvníka nečekaný zážitek. Navržené uspořádání tvoří živý, multifunkční komplex, který je veřejnosti k dispozici v jakoukoliv denní dobu.

Cílem je představit komplex budov, které svou osobitostí vzbuzují zasloužený zájem a iniciativu. Tento počin by se nemohl uskutečnit bez vyzdvihnutí základních hodnot a identity města. Strategická poloha továrny v centru komorního města je velkou šancí, jak zdůraznit důležitost přetváření podobných areálů a to v mezinárodním kontextu.

CHYBIK+KRISTOF je architektonický ateliér, který založili roku 2010 v Brně architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Ateliér působí na pobočkách v Praze, Brně a Bratislavě. Mezi významné realizace patří modulární Pavilon České republiky při světové výstavě Expo v Miláně 2015, Vinařství Lahofer v Dobšicích, nebo obnova Mendelova skleníku v Brně. Za dosavadní práci bylo studio několikrát oceněno, mimo jiné v roce 2019 prestižní cenou Architecture Vanguard Award časopisu Architectural Record v New Yorku, USA pro mladé architekty.

Tým:
Ondřej Chybík, Michal Krištof, Lucie Skořepová, Hanna Hajda, Urszula Sędziak, Ela Siwiec, Zuzana Pelikánová, Jiří Richter, Markéta Pavlunová, Martin Holý

www.chybik-kristof.com

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024