pondělí
6. května 2024
svátek slaví Radoslav
Autodráha. Sen každého kluka a dost dobře i jeho tatínka.
© Foto: Alex Hilli



Připomeňte si v Retro muzeu Praha, jak se slavily Vánoce v Československu 70. a 80. let

PRAHA: Jak se slavily Vánoce v časech, kdy jim vládl Děda Mráz? Na to odpoví nové expozice v Retro muzeu Praha. Ve 4. patře OD Kotva mohou lidé zavzpomínat, jak prožívali děti i dospělí vánoční svátky před padesáti či čtyřiceti lety, na časy, kdy se stály fronty na mandarinky, kubánské pomeranče se nedaly oloupat, muže potěšil pod stromečkem Pitralon a na stole vedle kapra a bramborového salátu stála láhev červeného Svatováclavského. Retro muzeum Praha ukazuje vánoční výzdobu, která byla pro 70. a 80. léta v Československu typická, připomene nejoblíbenější hračky, ikonické stojánky na stromeček, sváteční tabuli a další zajímavosti Vánoc v normalizaci.

Autor článku: 
Nikola Lörinczová

Naprostým fenoménem, po kterém toužili chlapci, ale i jejich tatínkové, nejen o Vánocích, byla autodráha. Retro muzeum Praha mu vytvořilo speciální expozici. Lidé zde najdou velkou autodráhu Ites složenou ze 100 dílů, doplněnou desítkami dobových autíček československé výroby i s obaly. K vidění jsou Porsche 917 nebo 911, Škoda Favorit, Mirage, McLaren nebo dobové náklaďáky. Cena autodráhy tehdy šplhala k výši poloviny tehdejšího platu. A tak nebylo výjimkou, že jakmile se v partě objevila jedna autodráha, postavila se ve sklepě, kde se všichni scházeli se svými autíčky, aby na vlastní kůži jízdu zkusili, což mohou i čtyři návštěvníci muzea najednou.

Byť byl všeho nedostatek, vánoční kolekce musela být v 70. a 80. letech k dostání. Tuto ryze Československou specialitu je možné vidět i v Retro muzeu, kolekce vyráběly firmy jako Orion Praha, Maryša Rohatec či Zora Olomouc a začaly již v létě, aby uspokojily poptávku. Fondánové salonky, lanýžové figurky nebo želé arabesky byly k dostání v baleních o váze 250–1000 gramů, a ty nejluxusnější, několikapatrové, k zakoupení v Tuzexu.

Stejně jako dnes i v období 70. a 80. let dominoval o Vánocích obývacímu pokoji vánoční smrk či jedle. Doménou naší země byla výroba foukaných skleněných ozdob, které se vyvážely do celého světa díky firmě Jablonex. V expozici Retro muzea Praha můžete zhlédnout hned několik typů zdobení vánočního stromu, které symbolizují rozdílné tradice a zvyky v různých regionech. Zatímco pro severní Čechy byly typické již zmíněné skleněné ozdoby, pro Moravu to byly zase slaměné dekorace, sušené ovoce a oříšky.

Muzeum připomene i ikony své doby, které si přály děti najít pod stromečkem. Mezi nejžádanější dárky patřily lyže, kolo značky Eska, stavebnice Merkur nebo panenky. Ne každý ale všechny tyto dárky pod stromkem našel. Zato většinou nechybělo teplé oblečení, rukavice nebo čepice a svetr pletené na Dopletě. To si lidé mohou prohlédnout v nové expozici, která představuje zimní odívání.

Máte chuť si připomenout každodenní život i střípky Vánoc 70. a 80. let? Možná vás překvapí, co se změnilo a kolik naopak zůstalo stejné. V interaktivní expozici se můžete vrátit v čase zpět před rok 1989 i díky spolupráci s projektem Svoboda není samozřejmost a speciálnímu telefonu, ve kterém na vlastní uši uslyšíte, jak to tenkrát bylo v Československu třeba s volnočasovými aktivitami či svobodou vyznání. Retro muzeum Praha v OD Kotva je otevřeno denně od 9 do 20 hodin v průběhu vánočních svátků i Nového roku, s výjimkou 24. 12., kdy je otevírací doba od 9 do 14 hodin.

 

Retro muzeum Praha provozuje spolek Art Salon S založený v roce 2014. Pod vedením předsedy Roberta Vůjtka má spolek za sebou realizaci na čtyři desítky úspěšných výstav v Praze i po zbytku republiky. Představil dobové výstavy jako Retro 70. a 80. let, Retro hračky za socíku, Retro zima za socíku nebo Retro biják, organizoval retrospektivu Bořka Šípka, výstavu Memories Roberta Vana i několik výstav Káji Saudka. 

https://www.retromuzeumpraha.cz/

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024