čtvrtek
2. května 2024
svátek slaví Zikmund
Café Semler
© Foto: Jiří Bešta



Plzeňská kavárna Café Semler je dalším prostorem Semlerovy rezidence, který se otevírá návštěvníkům

PLZEŇ: Místem k setkávání a zastavení se v adventním čase může být nová plzeňská kavárna Café Semler, která byla otevřena v Semlerově rezidenci 1. prosince 2022. Historický bytový interiér rodiny Oskara a Jany Semlerových, vystavěný na základě návrhu architekta Adolfa Loose, byl zpřístupněn veřejnosti po celkové rekonstrukci 19. září 2022 a prohlídkové trasy jsou po celý podzim velmi žádané. Dlouho očekávaná kavárna je k dispozici nejen návštěvníkům prohlídek, ale i široké veřejnosti. Může také plnit funkci komunitního kulturního centra pro obyvatele plzeňské oblasti Bory. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Autor článku: 
Gabriela Darebná

Interiér kavárny navrhli architekti Jaromír Veselák a Jan Toman, kteří se inspirovali právě architektem Loosem, jenž kombinoval luxusní prvky s přírodními materiály a často také v interiéru použil výrazné barvy. Kavárna je zařízena v kombinaci červené a šedé barvy s přírodním obložením z dubu, ze kterého je i nábytek z dílny KOŽELUHA – ČESKÝ TRUHLÁŘ s. r. o., Plzeň. Celému prostoru dominuje svatební fotografie Adolfa Loose a jeho třetí ženy Kláry Beckové, centrem kavárny je bar obložený ze zbytků původních dveří z domu, které jsou poskládány ve stylu ‚patchwork‘. Stejný prvek je použit také v návštěvnickém centru na obklad pultu recepce.

Západočeská galerie navázala spolupráci s provozovatelem kavárny Pappa Coffee, který má vlastní pražírnu kávy a bude mít ve své péči také kavárnu Café Semler. Kromě kávy a dalších nápojů kavárna nabízí domácí zákusky i sendviče; od Nového roku budou v nabídce také snídaně. Kavárna má své stránky na sociálních sítích Café Semler, kde bude vedle aktuální nabídky i program akcí v kavárně a Semlerově rezidenci. U příležitosti slavnostního otevření byly vydány ‚kavárenské noviny‘, ze kterých četli jejich tvůrci T. Hausner a J. Hlobil, zazněla stylová kavárenská hudba v podání M. Karpíška a J. Koptíka a zatančila ‚kávová pěna‘ představovaná baletkou DJKT. Provozovatelé kavárny Adam Gajdoš a Zdeněk Gajdoš jsou zárukou nejvyšší kvality připravované kávy. Café Semler se může stát komunitním centrem, kde se návštěvníkům vedle občerstvení dostane výběr z kulturního menu, které nabídne prohlídku interiéru Semlerovy rezidence nebo přednášku, koncert či tvůrčí dílnu. Prostředí je tedy více než příhodné k tomu, aby se zde usadil kavárenský duch. To však záleží nejen na provozovateli, nabízeném sortimentu a programu, ale hlavně a především na návštěvnících.

Vstupenky na prohlídky historického interiéru Semlerovy rezidence jsou v prodeji na www.semler.czwww.adolfloosplzen.cz, jakož i v návštěvnickém centru Semlerovy rezidence. Tam jsou také k zakoupení vánoční dárkové poukazy.

Kavárna Café Semler je otevřena denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Semlerova rezidence, Západočeská galerie v Plzni, Klatovská třída 110, Plzeň

Projekt: Projektový atelier pro architekturu a pozemní stavby, s. r. o.

Veselák+Toman architekti

Hlavní dodavatel stavby: SILBA-Elstav, s. r. o., Letkov

Vybavení interiéru: Design By Hy s. r. o., Praha / KOŽELUHA – ČESKÝ TRUHLÁŘ s. r. o., Plzeň

Grafické řešení: Bušek+Dienstbier

Prohlídky pro veřejnost se konají od 23. září 2022 v pátek a sobotu od 10 do 18 hodin.

Individuální skupiny po telefonické dohodě i v jiné dny.

Západočeská galerie v Plzni, Semlerova rezidence, Klatovská třída 110, Plzeň

 

Web:           www.zpc-galerie.cz, semler.cz

Facebook:  zapadoceska.galerie

Twitter:      zpcgalerie

Instagram: zapadoceskagalerie

 

Mohlo by vás také zajímat...

PRAHA: 30. dubna bude Karlovo náměstí patřit jazzu i dalším hudebním žánrům. Pod taktovkou festivalu Mladí ladí jazz proběhne na největším náměstí v Praze velkolepá oslava Mezinárodního dne jazzu. Na zdarma přístupném Open airu vystoupí berlínští Jazzanova, belgická free jazzová formace Don Kapot nebo německá fusion kapela Searching for Home. Festivalovým highlightem bude vystoupení legendární skupiny Prago Union s frontmanem Katem doplněné o dechovou sekci v podobě čtveřice Krotitelé Dechů.

Hl. m. Praha
Instituce a kulturní zařízení, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024

ČR-ZAHRANIČÍ: Krátký animovaný film "Plevel" byl vybrán do oficiálního programu La Cinef na Festivalu v Cannes. Tato absolventská práce, kterou režírovala Pola Kazak a produkovaly MAUR film a Filmová akademie Miroslava Ondříčka v Písku, slibuje divákům silný vizuálně podmanivý příběh.

Celá ČR, zahraničí
Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Soutěže a festivaly
Co se děje
02.05.2024

PRAHA-ZAHRANIČÍ: Výstava Group Therapy je dialogem a konfrontací uměleckých děl z rostoucích sbírek Galerie hlavního města Prahy a Deutsche Telekom. Ve více než osmdesáti dílech od čtyřiceti šesti současných umělců reflektuje aktuální společenská témata, jako jsou ohrožení demokracie, vzestup autoritářských režimů, nesnášenlivost vůči menšinám, cizincům a lidem s odlišnými názory, apatie a lhostejnost vůči klimatické krizi, terorismus a války. Název výstavy je odvozen od vystaveného díla výtvarnice Evy Koťátkové. Vedle ní v expozici vystavují také další české umělkyně a umělci Lenka Glisníková, Daniel Balabán, bosenská umělkyně Šejla Kamerić, chorvatský multimediální tvůrce Igor Grubić nebo ukrajinská malířka Lesia Khomenko. Výstavu Group Therapy lze v Domě U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí navštívit od 26. dubna do 11. srpna 2024.

Hl. m. Praha
Co se děje
26.04.2024

POLICE NAD METUJÍ: Mladý a dynamický symfonický orchestr Police Symphony Orchestra ve svém čtrnáctém roce existence sestoupí na okamžik z hudebních pódií na filmová plátna. Dokumentární film s názvem Velký finále mapuje tři roky života mladých lidí amatérského orchestru, jejich radosti i strasti, úspěchy i vyčerpání, ale hlavně odhodlání jít si za svými sny. Ty si nadále plní také v roce 2024, během kterého se postaví na stage festivalu Rock for People nebo pódium českého hudebního chrámu, pražského Rudolfina. Události pod taktovkou nadšenců z Police nad Metují slibují zážitky, dojetí, skvělou hudbu a energii.

Královéhradecký kraj
Děti a mládež, Instituce a kulturní zařízení, Knihy, literatura, média, Hudba, Soutěže a festivaly
Co se děje
29.04.2024